Bir Vefa Örneği: ‘HASRET KOKAN ŞİİRLER”

22 Ağustos 2022 15:42 Murat Gedik
Okunma
567
Bir Vefa Örneği: ‘HASRET KOKAN ŞİİRLER”

Bir Vefa Örneği: ‘HASRET KOKAN ŞİİRLER”

Murat GEDİK
Hasretin, özlem demek olduğunu elbette anlatmamıza gerek yoktur. Herkesin kendine göre hasret çektiği konular vardır. Maddi, manevi, her türlü hasret mümkündür.          
Uzun zamandır dile getiriyoruz, Hollanda’daki Türk toplumunun yaşamı, faaliyeti, davranışı kayıt altına alınmalı diye. Bu bir nevi ileriye dönük arşiv ve çalışmalar için kalıcı olma hazırlığıdır. Kalıcı düzene geçmiş olan Türk insanının yaşadığı ve gerçekleştirmiş ya da gerçekleştirmek istediği konular raflara taşınmalı. Gelecek nesillere de böylece tarihimizi aktarmış oluruz. Bu vesileyle Hollanda Türk Federasyon “Hasret Kokan Şiirler” kitabı ile bir kültür hizmetini daha gerçekleştirdi. 70’li yıllardan itibaren Rotterdam’da ikamet eden Veyis Şenyürek’in şiirleri kitap olarak yayımlandı ve tanıtımı Rotterdam Versam Teşkilat Binası’nda gerçekleştirildi. Tanıtım programına bizler de katıldık ve bu güzel güne şahitlik ettik. “Hasret Kokan Şiirler” adlı kitabın sunumunda Hollanda Türk Federasyon adına şu sözler yazmakta:
Artık bir gerçeği herkes kabul ediyor: ”Avrupa’da yerleşik bir Türk toplumu bir gerçektir!”
Gerçektir, fakat nesiller arası da bir bakış ayrılığı vardır. Bunu en belirgin şekilde birinci nesilde görmekteyiz. Bu bakış farklılığını ayrıntılı yazmaya gerek yoktur. Bu kitapta mevcut olan şiirleri okuyunca bunu zaten anlayacaksınız.
Veyis Şenyürek, 70’lerin başında Hollanda’ya işçi olarak gelen ve yüz binler gibi hâlen dönemeyenlerden sadece biri. Oysa buralarda biraz birikim kazanarak kısa zamanda memleketine tekrar dönecekti. Olmadı... Çocuklar büyüdü, torunlar dünyaya gözlerini açtı gibi nice gerekçeler onu buralarda âdeta alıkoydu. Türkiye’ye temelli dönemedi ama oradan hiç de kopamadı. Bir taraftan buradaki insanımızın sıkıntıları ile ilgilendi, diğer taraftan da Türkiye’de var olan sıkıntılar ile. Bu yaklaşımı onun Rotterdam’a geldiği andan itibaren hayata geçti. Milletine, içinde yaşamış olduğu yeni topluma ve geride bıraktığı Türkiye’sine faydalı olabilmek için cemiyet hayatına atıldı... Hollanda’da yaşadığını hiçbir zaman unutmayıp her daim gerçekçi bir yaklaşım ile hizmet verebilme çabasında oldu. Sadece bunlar mı? Hayır, Türk dünyasını da hiç göz ardı etmedi. 1974 yılında “Kıbrıs Türk Yurdudur” adlı bildirinin altında onun adı da vardı. 70’li yılların başında atılan bu gibi adımlar, bugünkü “Türk Federasyonu”nun var olmasına sebep oldu. İşte bugün bu Türk Federasyon Veyis Şenyürek’in “Hasret Kokan Şiirler” adlı eserini siz okuyanları ile buluşturdu.  Bu şiirlerde birinci neslin hasretini, hayalini, üzüntüsünü, kızgınlığını okuyacaksınız... Dünyaya bakışını göreceksiniz... Türk Federasyon bu kitabı yayımlayarak sadece bir kültür hizmeti vermeyi arzulamıyor.
Aynı zamanda bir “vefa” örneğini de gösteriyor. Nice bu tür hizmetlerde buluşmak dileğiyle...
Bu sunumun sözleri şiirlerin yazarı hakkında her şeyi özetlemekte. Veyis Şenyürek Bey ve onun gibi bu topluma hizmet etmeyi kendine görev bilmişlerin ilham kaynakları daim olsun. Bir fert olarak teşekkür etmek bizler için borçtur. Şiirleri okudukça her taraf hasret kokuyor, diyesi geliyor insanın...