2015 SEÇİMLERİ

24 Temmuz 2015 13:07 Aybars Köse
Okunma
1776
2015 SEÇİMLERİ


Zor ve belirsiz bir dönemden geçen ülkemiz bir genel seçimleri daha geride bırakmıştır. Çok partili hayata geçtiğimiz 1950 yılından buyana milletvekili genel seçimlerinin on altıncısı 7 Haziran 2015 Pazar günü gerçekleştirilmiştir. 56 milyon 608 bin 817 seçmeni bulunan ülkemizde 21 parti seçime gitmiş ve 47 milyon 507 bin 389 seçmen oy kullanmak suretiyle ülkemizi yönetecek olan milletvekillerini seçmiştir. Seçimlerde 4 siyasi parti %10 ülke barajını aşmış ve Türkiye Büyük Millet Meclisine temsilci göndermiştir.
Seçim sonuçlarına göre AKP % 40,8, CHP 24,9, MHP 16,2 ve HDP 13,1 oy alarak Meclise girmişlerdir.
Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla 2002 yılında yapılan seçimlerde tek başına iktidar olan ve 2002 yılını takiben 2007 ve 2011 yıllarındaki seçimleri de kazanarak yaklaşık 13 yıl boyunca ülkemizi yöneten AKP, sayısal çoğunluğunu yitirmiş ve tek başına iktidarı sona ermiştir. Milletimiz Türkiye’nin tek siyasi parti yerine bir koalisyon hükûmetiyle yönetilmesini tercih etmiştir. En azında seçimler sonucunda TBMM’deki sandalye dağılımının bu yönde olması, böyle bir isteği meşru kılmıştır. 7 Haziran Seçimleri sonucunda hiçbir siyasi parti hükûmeti kurabilecek 276 milletvekili çoğunluğuna ulaşamamıştır. 4 siyasi partinin %10 ülke barajını aştığı seçimlerde iktidar partisi AKP 258, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 milletvekilliği kazanmışlarıdır.
Bu seçimlerin sürpriz partisi ise hiç şüphesiz bölücü terör örgütü PKK’nın siyasi kanadı konumundaki yanlısı Halkların Demokratik Partisidir.
7 Haziran Seçimleri; sert tartışmaların yaşandığı, meydanlarda liderlerin oldukça sert mesajlar verdiği, muhalefet partilerinin ekonomik vaatlerinin öne çıktığı ve Türk demokrasi tarihinde bir ilk olarak cumhurbaşkanının meydanlara inerek siyasi propaganda yaptığı bir seçim olmuştur. Nihayetinde seçimin sonucunda Milliyetçi Hareket Partisi ve HDP oylarını artırırken CHP ve AKP’nin oylarında azalma olmuştur.
Seçim sonuçlarına bakıldığında sadece iktidarın değil, ana muhalefetin de yıprandığı anlaşılmaktadır.
 
AKP
Türk siyasi hayatına 14 Ağustos 2001 yılında giren Adalet ve Kalkınma Partisi, 3 Kasım 2002 yılında yapılan seçimlerle elde ettiği tek başına iktidar koltuğunu 7 Haziran 2015 tarihinde kaybetmiştir. İktidara geldiği 2002 yılından bu yana Türkiye’yi âdeta demir yumrukla yöneten, muhalif ve farklı seslere -özellikle iktidarının son yıllarında- asla tahammül edemeyen, daima demokrasiden bahsedip ancak demokrasinin hiçbir alanda uygulanmasına izin vermeyen bir anlayışa sahip olan AKP, milletimiz tarafından bu tutum ve davranışlarından ötürü cezalandırılmıştır. Milletimiz AKP’ye %40 oy vermiş ama tek başına iktidarı vermemiştir.
AKP’nin 2015 Seçimlerine kadar 13 yıl gibi uzun bir dönem iktidarda kalmasına rağmen Türkiye’nin yapısal hiçbir sorunu çözülmediği gibi, ülkemizde yeni yeni sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu dönemde insanlarımız arasına ikilik girmiş, terör ve unsurları yeniden canlanıp güçlenmiş, ekonomi karma karışık bir hâl almış, insanlarımız fakirleşmiş, yoksulumuz artmış neredeyse borcu olmayan kimse kalmamıştır. Tarihimizin en büyük yolsuzluk olayları ortaya çıkmış ancak AKP sayısal üstünlüğünü bu olayları örtmek için kullanmıştır.
 
CHP
Ülkemizin en köklü partilerinden biri olan Cumhuriyet Halk Partisi, 2015 seçimlerinde sınırlı bir oy kaybıyla birlikte son 3 seçimde olduğu gibi en çok oyu alan 2. parti olma unvanını korumuştur. 1999 Seçimlerinde baraja takılarak parlamento dışında kalan CHP, 2002 Seçimlerinde tekrar parlamentoya girmiş ve ana muhalefet partisi olmuştur.
2002 yılından sonraki iki seçimde oylarını artıran CHP, yapılan son seçimlerde oy kaybına uğramıştır. 2007’de 20,9, 2011’de % 26 oy alabilen Cumhuriyet Halk Partisi 2015 Seçimlerinde çok iddialı olmasına rağmen %24,9 oy alabilmiş ve bir önceki seçime göre oylarında 1,1 puanlık düşüşe engel olamamıştır. CHP’nin; yıpranmış bir iktidara karşın ana muhalefet partisi olmasına rağmen oylarını artıramaması, üzerinde düşünülmesi gereken bir olaydır. 2015 Seçimlerinde iddialı bir seçim kampanyası yürüten CHP’nin “Alkışlıyoruz!” sloganı öyle görülüyor ki vatandaşlarımız tarafından anlaşılamamıştır. Neyi alkışladığı bilinmeyen CHP’nin ekonomik vaatleri de oylarının artmasına yetmemiş, oy kaybetmesini engelleyememiştir.
 
MHP
2015 Seçimlerinin en başarılı iki partisinden biri olan Milliyetçi Hareket Partisi, oylarını 2011 Seçimlerine göre % 13’ten % 16,29’a çıkarmıştır.
MHP; 7 Haziran Seçimlerinde 70 ilimizde oylarını artırmış, buna karşılık sadece 11 ilde oy kaybı yaşamıştır.  En çok oy artırdığı il %14,67 ile Kilis olmuştur. Bu ilden bir milletvekili çıkartan MHP; Aksaray, Karabük, Uşak, Kütahya, Kırşehir, Erzurum, Zonguldak ve Kırıkkale’de de %10’un üzerinde oy artışı sağlamıştır. Bölgelere baktığımızda Milliyetçi Hareket Partisi, en çok oyu %23,4 ile Akdeniz bölgesinden almıştır. MHP; Marmara bölgesinde %13,8, Ege bölgesinde %18,9, İç Anadolu bölgesinde %21,5, Karadeniz bölgesinde %19,4, Doğu Anadolu bölgesinde %10,5, Güney Doğu Anadolu bölgesindeyse %6,3 oy almıştır.
Milliyetçi Hareket Partisi; kurulduğu günden bu yana daima Türk milletinin hizmetinde olmuş, daima ülkemizin çıkarlarını ön planda tutmuş, hangi şart ve imkân olursa olsun millet menfaatlerini gözetmiş, bugün siyasi arenadaki en köklü partilerinden birisidir. Bu seçimlerde ekonomik vaatleri ve tavizkâr olmayan ve değişmeyen duruşuyla oylarını artırmış ve milletimiz tarafından iktidarın tek alternatifi olduğunu ispatlamıştır. Bundan sonraki seçimlerde de oylarını artıracağı, bugünkü konjonktüre bakıldığında anlaşılacaktır.