MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEMİH YALÇIN: “BARAJ ENDİŞEMİZ YOK, ASIL TELAŞA DÜŞEN ANA MUHALEFET”

11 Haziran 2018 12:26 Prof. Dr.E. Semih Yalçın
Okunma
1086
MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEMİH YALÇIN:  “BARAJ ENDİŞEMİZ YOK, ASIL TELAŞA DÜŞEN ANA MUHALEFET”

MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEMİH YALÇIN:

“BARAJ ENDİŞEMİZ YOK, ASIL TELAŞA DÜŞEN ANA MUHALEFET”

 

Ahmet Deniz AĞCA

 

YENİ DÜŞÜNCE -Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın; seçim barajı korkusu yaşayan partinin CHP olduğunu belirterek, "MHP olarak bizim baraj endişemiz yok. Baraj korkusu algısı, husumet besleyen belli çevrelerin algısı. Her baraj altı denildiğinde, baraj üstü olduğumuzu kanıtladık."dedi.

Yalçın, "Genel Başkan’ımız Sayın Devlet Bahçeli Bey'in talimatı üzerine, uyum yasaları için bir çalışma başlatıldı. Henüz taslak aşamasındaki bu çalışma, karşıdan gelecek teklif üzerine masaya yatırılır. Önce siyasal iktidar teklifini partilere iletecek, beklentimiz bu. Doğrudan %10 barajı düşmeli gibi bir düşüncemiz yok. Konsensüs nerede sağlanırsa orada devam edilmeli. Sayın Başbakan, Genel Başkan'ın sözlerini doğru anlamış, yaptığıyorum bunu gösteriyor." diye konuştu.

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Yalçın,

"Direkt '%10 barajı düşsün.' şekliyle bir yaklaşım biçimi yok. Ama ona sıcak bakma var, doğru. Fakat %10'un devamına da sıcak bakma var. Bu neye bağlı? Şarta bağlıyoruz. Partiler kendi aralarında görüşecekler, konsensüs nerede sağlanıyorsa, ortak akıl nerede oluşuyorsa ona göre hareket etmeyi istiyoruz. Sayın Genel Başkan’ımızın yaptığı, söylediği bu." ifadesini kullardı.

Yalçın, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu konularında,MHP'nin bir birikiminin ve hazırlığının bulunduğunu ifade ederek, "Bu hazırlık, karşıdan gelen teklife göre masaya yatırılır, o zaman bir tartışma ortamı meydana gelir. O noktadan itibaren de MHP görüş ve düşüncelerini ifade eder. Yani 48 yıllık bir siyasi partinin hazırlıklı olmaması, bu tip gelişmeler karşısında tavrı olup olmamasını tartışmaya hiç gerek yok. Bir tavrımız var,düşüncelerimiz var." dedi.

İktidarın, uyum yasalarını kamuoyuna getirip diğer siyasi partilere sunmasını beklediklerini söyleyen Semih Yalçın, siyasi partilerin de buna göre görüş ve düşüncelerini aktaracaklarını belirtti.

Yalçın, "Yani bizim kafamızda çok şey var, hazırız. Ama siyasi iktidar ne diyecek onu görmemiz lazım." diye konuştu.

GENEL BAŞKAN’IMIZ SAYIN DEVLET BAHÇELİ’NİN SÖZLERİ GAYET AÇIK

Başbakan Binali Yıldırım'ın, seçim barajına ilişkin açıklamaları konusundaki değerlendirmesi sorulan Yalçın, "Kanaatimce Sayın Başbakan, Sayın Genel Başkan’ımızın demecinde söylemeye çalıştığını gayet doğru anlamış. Tam da kendisinin ifade ettiği gibi." dedi.

Yalçın, sözlerine şöyle devam etti:

"Genel Başkan’ımızın sözleri gayet açık. Yoruma falanda gerek yok. Orada bizim söylediğimiz uyum yasalarının bir an evvel gelmesi,2019 hazırlığının da bir an evvel bitirilmesi. 2019 hazırlığı yapılırken de bir erken seçimin söz konusu olmaması. Şu ana kadar iktidar partisi temsilcilerinin hiçbirinden bir erken seçim işareti görmedik. Aynıyla biz de doğru bulmuyoruz.Önce büyük bir sistem değişikliği gerçekleşecek ve buna iki yılımız var. Bu iki yıl içerisinde ancak yetişir düşüncesindeyiz. Bunlarla uğraşırken yeni bir erken seçime ihtiyaç duyulacağını zannetmiyoruz. Doğru da bulmuyoruz. Zararlı olur hatta. Önce kurumları, müesseseleri bu yeni düzene oturtmalıyız,alıştırmalıyız, paralel hale getirmeliyiz. O düşüncedeyiz. Dolayısıyla baraj konusunda Sayın Başbakan'ın ifadeleri doğru. Esasında aynı şeyi söylüyorlar.Bir an evvel bir araya gelip, bütün siyasi partiler, bakın orada da bir ayrım söz konusu değil, iktidar eminiz ki uyum yasaları ve o yasalar içerisindeki seçim ve siyasi partiler vesaire konuları gündeme getirecek ve bunu tartışacağız. Sayın Genel Başkan’ımız '5 mi olur, 7 mi olur yoksa 10'da mıkalır, bakalım göreceğiz.' derken işte bu tartışmaya işaret ediyordu. Artık bunu konuşalım istiyoruz biz. Söylemeye çalıştığımız bu. Yoksa direkt '%10 barajı düşsün.' şekliyle bir yaklaşım biçimi yok. Ama ona sıcak bakma var,doğru. Fakat %10'un devamına da sıcak bakma var. Bu neye bağlı? Şarta bağlıyoruz. Partiler kendi aralarında görüşecekler, konsensüs nerede sağlanıyorsa, ortak akıl nerede oluşuyorsa ona göre hareket etmeyi istiyoruz.Sayın Genel Başkan’ımızın yaptığı, söylediği bu."

DAR BÖLGE SİSTEMİ TÜRKİYE'NİN GERÇEKLERİNE UYGUN DEĞİL

Belli kesimlerce bir algı oluşturulmaya çalışıldığını ve MHP'nin,her seçim öncesinde barajaltı gösterildiğini söyleyen Yalçın, şu anda da bunun yapıldığını hatırlattı.

Yalçın, "MHP'nin resmî söylemi dışında, belli çevrelerin bunu inatla yapmasını biz bu günün meselesi ve sıkıntısı olarak görmüyoruz. Yıllardır devam edegelen bir sıkıntı. Her 'baraj altı' dediğinde de seçimde baraj üstü olduğumuzu defalarca ispatladık. Ama o malum çevrelerin bu ısrardan vazgeçmedikleri de bir gerçek." değerlendirmesinde bulundu.

Seçim sistemine ilişkin bir önerilerinin olup olmadığı sorusuna ise Yalçın, "Kafamızda, gelecek olan teklifi görmeden bir öngörü yapmaktan imtina ediyoruz. Bugüne kadar da yapmadık. Yani iktidar partisi neyi getirir, onun görmek istiyoruz. Ondan sonra fikirlerimizi beyan etmek istiyoruz. Böyle olunca da bir öngörü olması söz konusu değil." cevabını verdi.

Yalçın, ancak arka planda ve zihinlerinde bir takım çalışmaların bulunduğunu ve MHP'nin, seçim sistemlerini tek tek ele alarak değerlendirdiğini aktararak, "Ama bunlar daha masaya çıkmadı. Masaya çıkabilmesi için karşının göstereceği, ortaya koyacağı teklifi görmek lazım.'Dar bölge mi, daraltılmış bölge mi, millî bakiye mi, en yüksek oranlı seçim sistemi mi?' diyecek, yoksa (D'Hondt'ta mı kalalım) diyecek? 'Barajlı mı yapalım?'Bir çok yolu var bunun. Seçim sistemini eğer değiştireceksek, o zaman temsilde adalet nasıl gözetilir bunu düşünmemiz lazım. Bizim söylemeye çalıştığımız bu." dedi.

Dar bölge sistemini, tuzak olarak değerlendirmediklerini kaydeden Yalçın, dar bölge sisteminin, Türkiye'nin gerçeklerine uygun bir seçim sistemi olmadığını vurguladı.

Bu sistemde, mezhepçilik, etnik yapı, ağalık gibi birçok unsurun devreye gireceğini belirten Yalçın, bir bölgede etkin olan, zengin birkişinin para dağıtarak seçimi kazanabileceğini söyledi.

Yalçın, "Alevilik-Sünnilik, bunlar devreye girer.Tarikat anlayışı devreye girebilir. Bu tip mahzurları var. Bu sebeplerden dolayı dar bölge sistemi, Türkiye'nin bünyesine uygun bir sistem değil. Bunu kaldıracak durumda değiliz diye düşünüyorum." görüşünü dile getirdi.

İKTİDARA SEÇİM İTTİFAKI TEKLİFİMİZ OLMADI

Seçim ittifaklarına ilişkin değerlendirmesi sorulan Yalçın,MHP olarak iktidara böyle bir tekliflerinin olmadığını, onların da böyle bir teklifte bulunmadığını ve perde arkasında da bir görüşmenin yapılmadığını anlattı.

Demokrasilerde ittifakların olabileceğine işaret eden Yalçın, "Yani %10 barajı demokrasi ölçütü içerisinde mahzurlu görülüyorsa bunun da olmamasını mahsurlu görmek lazım." diye konuştu.

Yalçın, "Eğer siyasi partiler, siyasi programlarından,halka verdikleri sözlerden vazgeçerek bir ittifak yaparsa çelişki olur, doğruda olmaz. Öyle bir ittifak, o partilerden bir müddet sonra birinin, diğerinin içerisinde kaybolmasına sebep olur. Ona kimse yanaşmaz. Ama kendi kimliğinle,parti programınla, halka verdiğin sözlerle, yapını muhafaza ederek bir ittifak oluşturuyorsan demokrasiler içerisinde bu mümkün görülebilir."açıklamasında bulundu.

Off-shore iddialarıyla ilgili soru üzerine Yalçın,"Sayın Başbakan, çok net olarak araştırılmasını zaten kendi istedi. Madem böyle bir iddia var, Sayın Başbakan bu işin muhatabı olarak 'Araştırılsın.' diyorsa mesele yok. TBMM'ye konu geldiğinde de MHP, yetkili organlarında görüşür,kararını verir." dedi.

TBMM Başkanlığı için daha önceden de olduğu gibi kendi adaylarını çıkaracaklarını ve onu destekleyeceklerini aktaran Yalçın, şu anda belli bir ismin olmadığını, 12 Kasım'a kadar muhtemelen isim üzerinde bir karara varacaklarını söyledi.

 "İyi Parti sözcülerinin, %20 barajını aştıkları şeklindeki sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine ise Yalçın, "Seçime az kaldı.2019'un Mart'ında da Kasım'ında da seçim var. Hep birlikte milletin karşısına çıkacağız. %20 mi, %1 mi olur göreceğiz. Boylarının ölçüsünü alırlar."cevabını verdi.

Parti çalışmalarına ilişkin takvim konusunda da bilgi veren Yalçın, Ankara'da 16 Kasım'da MYK ve 3 Aralık'ta il başkanları toplantısını yapacaklarını, 8-10 Aralık'ta ise Antalya'da belediye başkanları toplantısını gerçekleştireceklerini bildirdi.

MHP'NİN GÜNDEM YARATMASINI HAZMEDEMİYORLAR

Semih Yalçın yaptığı yazılı açıklamada da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin seçim barajını tartışmaya açmasına yönelik eleştirilerin,partinin bu konuda da inisiyatif alması ve gündem yaratmasının hazmedilememiş olmasından kaynaklandığını, arkasında "ucuz bir fırsatçılık","MHP'nin Türk siyasetini domine eden konumunu çekememe" ve"politikadaki özgül ağırlığını kaldıramama" bulunduğunu ifade etti.

Mevcut seçim barajının en büyük gerekçesi gösterilen"siyasi istikrar" ve "bölücü unsurların Mecliste temsiline mâni olma" gibi konuların artık fazla değeri kalmadığını hatırlatan Yalçın,"Hileişeriyeye, gizli ittifak yöntemlerine başvuran ve mevcut Seçim Kanunu'nun eksikliklerinden yararlanan bölücüler, her defasında Meclise girebilmişlerdir."ifadesine yer verdi.

Bugüne kadar "Baraj düşsün." diyenlerin, konunun MHP tarafından gündeme getirilerek "Tartışılsın." demesiyle birlikte telaşa düşerek, MHP'ye saldırmasının sadece "sapkınlık" ile izah edilebileceğini öne süren Yalçın, bu bağlamda asıl telaşa düşenin de MHP değil Atatürk'ün kıymet hükümlerinden tamamen uzaklaşan ana muhalefet partisi olduğunu belirtti.