Bakü’deki Zafer Geçidi Sırasında Ceddin Deden Çalındı KARABAĞ ZAFERİ’NE GÖRKEMLİ KUTLAMA

18 Ocak 2021 10:51 Evin GÖKTAŞ
Okunma
672
Baküdeki Zafer Geçidi Sırasında Ceddin Deden Çalındı  KARABAĞ ZAFERİNE GÖRKEMLİ KUTLAMA

Bakü’deki Zafer Geçidi Sırasında Ceddin Deden Çalındı
KARABAĞ ZAFERİ’NE GÖRKEMLİ KUTLAMA
Ermeni işgaline karşı iki kardeş ülke el ele verdi. Kardeş Azerbaycan, Karabağ’ı 44 gün süren savaşta Ermenistan işgalinden kurtarmasını, başkent Bakü’de düzenlediği görkemli bir “Zafer Geçit Töreni” ile kutladı. Türkiye de Azerbaycanlı kardeşlerini yalnız bırakmadı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk komanda birlikleri törene iştirak etti.
Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetine icabetle "Zafer Geçidi Töreni"ne katılmak üzere eşi Emine Hanım ve kalabalık bir heyetle 9 Aralık 2020 tarihinde Bakü'ye gitti. Erdoğan için düzenlenen resmî karşılama töreninin ardından iki lider bir süre baş başa görüştü ve ardından da heyetler arası görüşmeler gerçekleşti. İki ülke arasında iş birliği anlaşmalarının imza töreni sonrası iki lider, basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Ermenistan'a seslenerek, bölgede barış vurgulaması yaptı. Fransa Meclisi'nin, Dağlık Karabağ kararını da değerlendiren Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yönelik sert eleştirilerde bulundu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de konuşmasında iş birliğine değindi.
Erdoğan, 10 Aralık Perşembe günü yapılan "Zafer Geçidi Töreni" öncesi Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kabri ile Türk ve Azerbaycan şehitliklerini de ziyaret ederek şehitlik defterine şunları yazdı:
"Aziz Şehitlerimiz, bugün ebedî istirahatgâhınızda aziz hatıralarınızı rahmetle yâd ederken, can Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarının azatlığının bizlere yaşattığı gururu ve sevinci yüreklerimizin en derininde hissediyoruz. 27 Eylül 2020 sabahı başlayan vatan muharebesini 44 gün içinde şerefli bir zaferle taçlandıran Azerbaycan ile kardeşliğimiz, bıraktığınız mirastan güç alarak ilelebet payidar kalacaktır. Ruhunuz şad olsun."
Erdoğan ve Aliyev, daha sonra işgal altında kalan toprakların kurtarılması dolayısıyla Azadlık Meydanı’nda düzenlenen "Zafer Geçidi Töreni"ne katıldı.  Tören dolayısıyla Bakü âdeta süslendi. Tüm caddeler, binalar Azerbaycan ve Türkiye bayraklarıyla donatıldı. Askerî birliklerin ve araçların geçeceği yollar hazırlandı, tören alanına gelecek misafirler için platformlar kuruldu.
Törene savaşta şehit olan 2 bin 763 Azerbaycan askerinin yerine, 2763 Türk askeri katıldı. Mehter Marşı eşliğinde “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez!, Her Türk Asker Doğar!, Ne Mutlu Türk’üm Diyene!”  sesleriyle yürüyen askerî birliklere, Azerbaycan halkı büyük bir coşku, tezahür ve alkışla eşlik etti. Ermenistan ordusuna ait ele geçirilen araçların sergilendiği geçit töreninde, Türk askerleri ile Bayraktar İHA ve SİHA'lar da yer aldı. Geçit töreninde Mehter Marşı eşliğinde yürüyüş yaptı.
Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek tören için bir gün önce provalar yapıldı.
“Şehitler ölmez vatan bölünmez!, Her Türk asker doğar!, Ne mutlu Türk’üm diyene!”  nidalarıyla Bakü’yü âdeta inletti.
TÜRKİYE BAŞINDAN BERİ AZERBAYCAN'IN YANINDA OLDU
Törende konuşan Erdoğan, “Zafer Günü”nde Azerbaycan’da olmaktan bahtiyarlık duyduğunu belirterek, nazik daveti ve misafirperverliği için Aliyev’e teşekkür etti. Azerbaycan’ın 44 gün süren destansı mücadelesinde şehit düşenlere rahmet, gazilere şifa dileyen Erdoğan, Karabağ’ı 30 yıllık hasretin ardından ana vatanla buluşturan Azerbaycan ordusunu kutladı. Karabağ’ı Ermeni işgalinden kurtararak ana vatanla buluşturan Azerbaycan ordusunu tebrik ederek onları dualarla cepheye gönderen anaların ellerinden öptüğünü söyleyen Erdoğan, konuşmasının bu bölümünde Aras türküsünün şu sözlerine de yer verdi:
"Aras'ı ayırdılar/Kum ile doldurdular/Ben senden ayrılmazdım/Zor ile ayırdılar/Ay Lâçin, can Lâçin/Men sene kurban Lâçin"
Erdoğan, Türkiye ilk andan itibaren tüm kurum ve kuruluşları ile birlikte Azerbaycan'a destek verdiğini ve yanında olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
“Büyük Lider Haydar Aliyev'in 'İki devlet tek millet' sözünü şiar aldık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi Azerbaycan'ın kederini kederimiz, sevincini sevincimiz bildik. O nedenle Karabağ'ı yüreğimizde bir yara bildik. Bugün de sevincimizi paylaşmak, birlikte kutlamak için bir aradayız. İşgal altındaki toprakları, 30 yıllık aradan sonra Karabağ ile Azerbaycan halkı ile buluşturan kutlu neferleri tebrik ediyor, onları cepheye gönderen anaların ellerinden öpüyorum. Türkiye ve Azerbaycan sırt sırta verdikleri sürece zorlukları aşmaya, başarıdan başarıya koşmaya devam edecektir. Ermenistan halkı Karabağ'da yaşananlardan ders çıkarırsa bu, bölgede yeni dönemin başlangıcı olacaktır. Batılı emperyalistlerin gaz vermesiyle bir yere varılmayacağı görülmeli, ilişkiler yeniden ele alınmalıdır. Ermenistan halkının da artık kendilerini geçmişin yalanlarıyla avutarak fakirliğe mahkûm eden diasporanın esaretinden kurtulmalarını diliyoruz. Aliyev kardeşim onca acıya rağmen kalıcı istikrar için takdire şayan bir çaba sarf etmektedir. Biz de bu çabayı destekliyor muhataplarında değerlendirilmesini istiyoruz. Şehitlerimizin sayesinde toprak bütünlüğü hamdolsun yeniden tesis edilmiştir. Artık hasret kaldığımız Terter Çayı'nın suyuna Azerbaycan'ımız kavuşmuştur. Şuşa başlarındaki duman artık dertli değildir."
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de konuşmasında, "Bu görüntü, bizim dostluğumuzu gösteriyor. Türkiye Azerbaycan'a desteğini hiçbir zaman esirgemedi." diyerek, 44 gün süren çatışmalarda nasıl büyük bir zafer elde ettiklerini anlattı.