CUMA NAMAZINDA ERDOĞAN VE BAHÇELİ YAN YANA SAF TUTTU

11 Ağustos 2020 17:20 Evin GÖKTAŞ
Okunma
1899
CUMA NAMAZINDA ERDOĞAN VE BAHÇELİ YAN YANA SAF TUTTU

Ayasofya Camisi, 86 Yıl Sonra 350 Bin Kişiyle Kılınan Tarihî Cuma Namazıyla Birlikte Yeniden İbadete Açıldı

CUMA NAMAZINDA ERDOĞAN VE BAHÇELİ YAN YANA SAF TUTTU

Evin GÖKTAŞ

Fatih Sultan Mehmet Han'ın emaneti Ayasofya, 86 yıl sonra kılınan tarihî cuma namazıyla birlikte yeniden ibadete açıldı.
Cuma namazına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, camide en ön sırada birlikte saf tuttu.
MHP Lideri Bahçeli, 1 Ekim 2010 tarihinde de Türkiye – Ermenistan sınırındaki tarihî Ani şehri içerisinde bulunan ve Sultan Alparslan’ın 1064’teki fethinden sonra büyük katedralindeki haç indirilerek camiye çevrilen Fethiye Camisi’nde de 40 kadar il başkanıyla birlikte Cuma namazı kılmıştı.
Ayasofya Camisi içinde namaz kılan devlet erkanı dâhil tüm cemaat (Kobit-19) korona virüsü sebebiyle maske kullandığı ve sosyal mesafe kuralına azami derecede dikkat ettiği gözlenirken, cami çevresinde namaz kılan cemaatte bu kurallara pek de uyulmadığı görüldü. Cuma namazı için cami çevresine binlerce kişinin gelmesi beklenirken, namaz kılınacak alanlarda saf düzenlemesi yapıldı. İşaretlemelerle kıble yönü gösterilirken, corona virüsü salgınına karşı 1 buçuk metre mesafeli saf düzeni çizimleri yapıldı.
Alınan tüm tedbirlere rağmen sabahın erken saatlerinden beri Sultanahmet Meydanı'na gelenler polisin oluşturduğu kontrol noktalarında tekbirler getirerek yığılmaya başladığı, sosyal mesafeye uyulmadığı ve zaman zaman izdiham varan görüntülerin ortaya çıktığı gözlendi.
Cuma namazı için tarihî yarım adada yaklaşık 1 buçuk milyon metrekarelik bir bölgede güvenlik önlemi alınarak, birçok noktaya güvenlik bariyeri yerleştirildi. Tedbirler kapsamında yaklaşık 50 bin polisin çalıştığı İstanbul Emniyet Müdürlüğünde çalışan 21 bin polis, Ayasofya ve çevresinde görev aldı.
Salgın nedeniyle Ayasofya Camisi ve çevresinde kadınlar için 2, erkekler için 3 olmak üzere 5 farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi; kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Âkif Parkı tahsis edildi. Vatandaşlar bu alanları hınca hınç doldurunca İstanbul Valisi Ali Yerlikaya saat 11.00'den itibaren alana girişlerin kapatıldığını duyurdu.
Yeniden ibadete açılan Ayasofya'da kılınan cuma namazını takip etmek isteyen yerli ve yabancı basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. Çok sayıda basın mensubu sabahın erken saatlerinden itibaren akredite olmak için akredite noktasına geldi. Burada işlemleri tamamlanan basın mensupları minibüslerle alana götürüldü.

ERDOĞAN, FATİHA SURESİ VE BAKARA SURESİ'NİN İLK 5 AYETİNİ OKUDU
Erdoğan ve Bahçeli'nin dışında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile çok sayıda AK Parti ve MHP milletvekili de tarihî cuma namazında hazır bulundu.
Cuma namazı için bir gün önce İstanbul'a giden Bahçeli'ye, MHP Başkanlık Divanı üyeleri ve İstanbul Milletvekilleri eşlik etti.
İlk namaz için Ayasofya Camisi'ne gerek İstanbul'dan gerekse yurdun dört bir tarafından giden vatandaşlar da her yeri tıklım tıklım doldurdu. Ayasofya Camisi'nin çevresinde namaz kılanların çoğunluğunun gençler olması dikkat çekti. 86 yıl sonra Ayasofya Camisi'nde ilk namaza katılmak isteyen çok sayıda vatandaşın gece yarısından itibaren cami çevresinde bekleme başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aldığım resmî olmayan bilgilere göre 350 bin kişi Ayasofya'da yerini aldı." dedi.
Danıştay kararı ile müzeden camiye çevrilen Ayasofya'nın minarelerinden okunan ezanın ardından ilk cuma namazı, 24 Temmuz 2020 tarihinde eda edildi.
Erdoğan ve Bahçeli'nin katılımlarıyla birlikte Ayasofya'nın ibadete açılışı Kur'an-ı Kerim tilavetleri ile başladı.
Erdoğan namaz öncesi Kur'an-ı Kerim okurken Diyanet İşleri Başkanı Erbaş da cuma duasını okudu. Sabah 10.00'da sela ve tekbirlerle başlayan Ayasofya programında, Kur'an-ı Kerim okundu..Türkiye’nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okumaya başladı ardından Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile kısa surelerden İhlas, Felak ve Nas’ı tilaveti okundu.
Kur'an-ı Kerim tilavetlerinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okunan hatimlerin ve surelerin duasını yaptı.
Erbaş duasında, "Ya Rab, bugün Ayasofya Camisi'nin ibadete açılmasına katkı sağlayan, ibadete açılmasına vesile olan başta zat-ı devletleri Cumhurbaşkanı'mız olmak üzere tüm devlet büyüklerimizin, emeği geçen herkesin, bütün geçmişlerinin ruhuna hediye eyledik, sen kabul eyle Allah'ım." dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde, 24 Haziran Cuma günü hutbesi paylaşıldı.

ERBAŞ: BİZE DÜŞEN GÖREV CAMİLERİMİZİ CANLI TUTMAKTIR
Erbaş, kılıçla birlikte çıktığı Ayasofya Camisi'nin minberinde şu hutbeyi okudu:
"Muhterem Müslümanlar!
Bugün, Ayasofya'nın kubbelerinde yeniden tekbir, tehlil ve salavatların yankılandığı, minarelerinden ezan ve salâların yükseldiği gündür. Evlad-ı Fatihan'ın hasreti, ulu mabedin sessizliği sona eriyor. Ayasofya Cami-i Şerifi bugün yeniden mümin ve muvahhit cemaatine kavuşuyor. Bizleri böyle şerefli ve tarihî bir günde bir araya getiren Rabb'imize sonsuz hamd-ü senalar olsun. 'Konstantiniyye mutlaka fetholunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutandır! Ve o asker, ne güzel askerdir!' diye buyurarak fethi müjdeleyen Resûl-i Ekrem Efendi'mize salat ve selam olsun. Bu müjdeye nail olma aşkıyla yollara düşen İstanbul'un manevi mimarı Ebû Eyyûb el-Ensârî Hazretleri başta olmak üzere, ashab-ı kirama, onların kutlu izinden gidenlere, Anadolu'yu bize vatan eylemiş, korumuş ve emanet etmiş olan bütün şehit ve gazilerimize selam olsun. Çağının en gelişmiş teknolojisini üreten, gemilerini karadan yürüten, Allah'ın izni ve inayetiyle İstanbul'u fetheden, sonra da bu aziz şehrin tek bir taşına bile zarar gelmesine izin vermeyen, o genç ve dirayetli padişaha, Fatih Sultan Mehmet Han'a selam olsun. Ayasofya, asırlar öncesinden gelen gül rengi bir muştudur. Ayasofya, fethin nişanesi ve kıyamete kadar cami olması kaydıyla onu vakfeden Fatih'in emanetidir. Bu nadide emanetin cemaatine kavuşması için dünden bugüne canla başla emek veren büyüklerimize, ilim ve fikir insanlarımıza, irfan ve ihsan öncülerimize, tüm kardeşlerimize selam olsun.
Aziz Müminler!
Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması, beş asır boyunca cami olarak müminleri bağrına basan mukaddes bir mekânın, aslî vasfını kazanmasıdır. Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması, başta Mescid-i Aksa olmak üzere, yeryüzünün bütün mahzun ve mazlum mescitlerinin ümide kavuşmasıdır. Ayasofya'nın ibadete açılması, temeli tevhid, tuğlası ilim, harcı erdem olan medeniyetimizin yükselmeye devam edişidir.
Kıymetli Müslümanlar!
Bizim medeniyetimiz, cami merkezli bir medeniyettir. Camilerimiz, birlik ve dirliğimizin, ilim ve irfanımızın kaynağıdır. Yüce Rabbimiz, cami ve mescitleri imar edenler hakkında şöyle buyurmaktadır: 'Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte doğru yolda oldukları umulanlar bunlardır.'
Bir caminin yapılması ve varlığını koruması için gayret gösteren kimseleri Peygamberimiz cennetle müjdeler: 'Her kim Allah için bir mescit bina ederse, Allah da ona cennette bu mescidin benzeri bir köşk bina eder.'
Aziz Müslümanlar!
Şimdi bize düşen, birlik ve kardeşlik şuuruyla camilerimizi canlı tutmaktır. Camilerimizi hayatımızın merkezine almaktır. Kadınıyla erkeğiyle, çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla camilerimizde olmak, camilerimizle hayat bulmaktır. Ayasofya Cami-i Şerifi'nin ifade ettiği ulvi anlamlara sahip çıkmak için daha büyük bir inanç, azim, kararlılık, heyecan ve özveri ile çalışmaktır."
Hutbesini bitiren Erbaş, Ayasofya'nın 4 minaresinden okunan sela ve ezanın ardından cuma namazını kıldırdı.
Namazda en ön safta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli yan yana birlikte saf tuttu.

ERDOĞAN: 350 BİN KİŞİ CUMA NAMAZINA İŞTİRAK ETMİŞTİR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ayasofya'daki tarihî namaz sonrası Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesini ziyaret etti.
Türbe ziyareti sonrası yine gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, şunları söyledi:
"Ayasofya şimdi cami olarak tüm inananlara hizmete devam edecek. Ama bunun yanında da tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da insanların gelip gezebileceği bir yer. İşin gerçek sahibi Fatih Sultan Mehmet Han'ın kabrini bir ziyaret edelim istedik' dedi. Her şeyden önce Ayasofya'yı bizim şu anda aslına cumhur ittifakı olarak büyük bir gayretle döndürmüş olmamız, milletimizin 10 yıllara sarih özlemini gerçekleştirme bakımından çok çok önemliydi. Az önce resmî rakam olarak aldım 350 bin kişi bugün cuma namazına iştirak etmiş. Tabii çok çok önemli bir aşkın mahsulüydü. Bundan sonra içeride ve dışarıda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın restorasyon çalışmaları var. Ayasofya'mızı çok daha anlamlı bir yapıya kavuşturacağız. Hep beraber, emeği geçen tüm kardeşlerime gerek burada yargının ortaya koyduğu tavra, cumhur ittifakı olarak ortaya koyduğumuz tavrın inşallah birlik beraberlik içerisinde devamını Allah'tan diliyorum. Sizlere de çok teşekkür ediyorum."