ANADOLU'DA SPORA GÖNÜL VERENLER

28 Mayıs 2016 10:43 İbrahim Kaan ERTEN
Okunma
1517
ANADOLUDA SPORA GÖNÜL VERENLER

 

 
Günlük yaşamın koşuşturması ve giderek güçleşen hayat şartları, Türk insanını her geçen gün içine kapalı ve mutsuz kılmakta... Toplumun büyük kısmı gelecek kaygısı ile yaşıyor. 
Ruhen yaşanan yorgunluk yaşam kalitesini giderek düşürürken araştırmalar ortaya koyuyor ki bu tür durumlarda birey ancak kendini spor yaparak iyi hissetmekte.
Spor yapanlar çevresiyle kurdukları iletişim sayesinde sıkıntıları ile daha kolay mücadele etmekte. 
Ancak spor yapmak bir alışkanlık… Yani küçük yaştan itibaren edinilmesi gereken bir yaşam biçimi… Özellikle üniversitelerin bu konuya duyarlı olması gerekiyor.
Bilimsel çalışmaların yanı sıra spor faaliyetleri üniversitelerin vazgeçilmezi olmak zorunda... Gelişmiş dünya ülkelerinin tamamında bu teşvik ediliyor.
Bu konunun Türkiye'de aynı duyarlılıkla hayata geçirildiğini söylemek ne yazık ki çok zor... Spor daha çok ona gönül verenler eliyle var edilip tabana yayılmaya çalışılıyor. 
Özellikle Anadolu'da spor sadece futbol ile sınırlı diyebiliriz. Buna karşın bu genellemeyi bozan, bizi umutlandıran örnekler de var.  
Bunlardan biri de Süleyman Demirel Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde atıcılık branşında spor eğitmenliği yapan Mehmet Kutlu…
Atıcılık sporunun Isparta'da da yapılmasının mimarı olan Mehmet Kutlu'nun da diğer spora gönül veren ve bunu kitlelere yaymaya çalışanlar gibi zorlu bir öyküsü var. 
Mehmet Kutlu, aslında bir Silahlı Kuvvetler mensubu. 2011 yılına kadar aktif olarak devam ettiği askerlikten, 2013 yılında sağlık problemlerimden dolayı malulen emekli olmuş.
Mehmet Kutlu, hayatının bu yeni döneminde daha önce yaptığı atıcılık sporunu Isparta'da sürdürmeye karar vermiş. Ancak yaşamaya başladığı Isparta'da daha önce bu sporun hiç yapılmadığını öğrenince önce bir hayal kırıklığı yaşamış. 
Buna rağmen yılmayan Mehmet Kutlu'nun ilk adresi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olmuş.
İl Müdürü Murat Gevrek konuya sıcak yaklaşınca da iş çözülmüş. 
İşe yaz spor okulları ile başlanmış. Ardından da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü aracılığı ile atıcılık malzemelerini temin edilip küçük yaş gruplarıyla çalışmalar başlamış. 
Atıcılığı daha bilimsel bir platforma taşımayı hedefleyen Mehmet Kutlu, Süleyman Demirel Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde atıcılık uzmanlık dersi alan öğrencilere eğitmenlik yapmaya başlamış.
Kutlu'nun başladığı işin en büyük destekçilerinden biri de sporun bilimselliğini savunan ve üniversitede  atıcılık bölümünün açılmasını sağlayan Prof. Dr. Fatih Kılınç…
Devreye üniversite ve bilimsel bir çalışma ortamı girince atıcılık sporunu daha farklı boyutlarıyla ele alınmaya başlanmış. Sporcular fizyolojik ve zihinsel açıdan bilimsel verilerle çalıştırma ve geliştirme imkânı elde edilirken ilk meyvelerden biri de 2015 yılında mezun mezun olan Hilal Tınaz isimli öğrenci olmuş.
Onunla birlikte Isparta Anadolu Lisesinde yapılan çalışmalarla atıcılık sporu şehirde daha tanınır hâle gelmiş. İlgi artınca bütün yılı kapsayan kurslar açılmış. Böylece istekli ve yetenekli sporculara ulaşmamız daha da kolaylaşmış.
Artık Isparta'dan atıcılıkta Türkiye Olimpiyat Hazırlık Kampına devam eden sporcular bulunuyor. 
Mehmet Kutlu'nun yeni hedefleri var:
"Şimdi sıra bütün sporculara imkân sağlayabileceğimiz bir spor kulübü kurmaya geldi. Ardından federasyonumuzun planlamaları arasına dâhil ettiği poligon projesini hayata geçirerek daha iyi şartlarda antrenman imkânına kavuşmak istiyoruz. İnanıyorum ki biz bu imkânları sağladığımızda atıcılık sporuna olan ilgi artacak ve dolayısıyla da başarılar ardı ardına gelecektir. Ama en büyük hedefimiz olimpiyatlarda ve uluslararası yarışmalarda bayrağımızı göndere çekecek sporcular yetiştirmek."
Bu azimli spor adamının son sözleri ise çok çarpıcı:
"Atalarımız bu topraklara at sırtında savaşarak geldi. Osmanlı üç kıtaya savaşarak yayıldı. Kurtuluşumuz ulu önder Atatürk liderliğinde savaşarak oldu. Savaşımız hâlihazırda sürüyor. Mademki her Türk evladı asker doğar, futboldan çok atıcılık sporuna ihtiyacımız var. ABD, Almanya, Çin gibi büyük askerî güce sahip devletlerde atıcılık ligleri oluşturuluyor ve hafta sonu tatillerinde insanlar pikniğe gider gibi ailece atış yapmaya gidiyorsa, bizim bu spora 100 kat daha fazla önem vermemiz gerekir. Velilere tavsiyem; çocuklarının sadece akademik başarılarına odaklanmayarak kişilik gelişimlerinde çok büyük pay sahibi olan spora, özellikle de atıcılığa yöneltmeleri."
Bu sözlere karşı söylenebilecek fazla bir şey yok. Söyleyebileceğimiz tek şey: "Allah yolunu açık etsin Mehmet Kutlu Hoca…"