KÜRTLERİN EN TÜRK’Ü, TÜRKLERİN EN KÜRT’Ü

09 Aralık 2015 13:52 Evin GÖKTAŞ
Okunma
2612
KÜRTLERİN EN TÜRKÜ, TÜRKLERİN EN KÜRTÜ

 
 
Bilge diplomat, siyaset ve devlet adamı Kâmran İnan vefat etti.
 
Eski Bakanlardan Kâmran İnan, 23 Kasım günü Ankara'daki evinde öldü. 86 yaşında hayata gözlerini yuman İnan'ın cenazesi doğduğu köy olan Bitlis'in Hizan ilçesi Gayda köyünde defnedildi.
1929 yılında dünyaya gelen İnan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Cenevre Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Cenevre Üniversitesinde hukuk doktorası yapan İnan, Dışişleri Bakanlığında Daire Başkanlığı, BM nezdinde büyükelçilik ve daimî temsilcilik görevlerinde bulundu. 1973'te Adalet Partisinden Bitlis Senatörü seçildi. 17, 18, 19 ve 20. Dönemde Anavatan Partisinden Bitlis, 21. Dönemde ise Van Milletvekili oldu.
Kâmran İnan, 1977-78 yılları arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1987-91 yılları arasında da Devlet Bakanlığı görevlerini yürüttü.
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Mitterand tarafından verilen Legion D’Honneur nişanını, Fransa Parlamentosunda sözde Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa tasarısı görüşmelerini gerekçe göstererek iade etti.
Kâmran İnan, “Kürtlerin en Türk'ü, Türklerin de en Kürt'ü” dedirten vasıflara sahipti. Her platformda Türkiye’nin çıkarlarını büyük bir titizlikle savunur, Kürt kökenli olduğu hâlde Türklüğü ile övünürdü. Mecliste ve diplomaside Türkçeyi akıcı konuşur ve ustaca kullanırdı. 
Kâmran İnan, siyaseti çok parlak bir diplomasi kariyeri ile birlikte yürüttü. Hem partisinde hem de cumhurbaşkanlığı seçiminde Süleyman Demirel'in amansız rakibi oldu. Ama son derece seviyeli üslubu ve nezaketiyle çok uzun yıllar TBMM'de hep ilgi ve saygı odağı olarak kaldı. "Uzlaşma Grubu" adıyla oluşturduğu ve her partiden birçok vekilin katıldığı komisyon, bütün parti liderlerini tedirgin etti.
Fransızca, İngilizce ve İtalyanca başta olmak üzere 6 dil bilen İnan, yabancı devlet adamlarına tarih, diplomasi dersi vermesiyle rakiplerinin bile takdirini topladı.
Kâmran İnan, politika yaşamını noktaladıktan sonra yazdığı 12 kitapta birikim ve deneyimlerini okuyucuları ile paylaştı. Çeşitli bilimsel ve sosyal içerikli toplantılarda Türkiye’nin sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili konferanslar verdi.  
İnan, siyasi hayatı ve Türkiye’nin meseleleriyle ilgili son röportajını Yeni Düşünce’ye vermişti.
Kâmran İnan’a Allah’tan rahmet, ailesine ve Türk milletine başsağlığı diliyoruz.