Rıza ÖZEL: "AY YILDIZLI BAYRAĞIMIZI TABUTLARIN ÜZERİNDE FOTOĞRAFLAMAKTAN YORULDUK."

28 Ekim 2015 12:00 Evin GÖKTAŞ
Okunma
2457
Rıza ÖZEL: AY YILDIZLI BAYRAĞIMIZI TABUTLARIN ÜZERİNDE FOTOĞRAFLAMAKTAN YORULDUK.

Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza ÖZEL'den teröre isyan:
"AY YILDIZLI BAYRAĞIMIZI TABUTLARIN ÜZERİNDE FOTOĞRAFLAMAKTAN YORULDUK."
 
  Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Başkanı Rıza Özel, sonunda isyan etti. Özel, "Bizler artık ay-yıldızlı bayrağımızı tabutların üzerinde fotoğraflamaktan yorulduk. İnanın bana o bayrağın güzel durmadığı tek bir yer var. O da bir tabutun üzeri. Bir an evvel bu acıların ve bu lanet terörün son bulmasını diliyorum." dedi.
TFMD tarafından Ankara'da düzenlenen "Yılın Basın Fotoğrafları 2015" yarışmasında dereceye girenlere törenle ödülleri verildi.
Çak sayıda milletvekili, bürokrat ve gazetecinin katıldığı törende konuşan TFMD Başkanı Özel, dernek hakkında bilgi vererek yaşanan terör olayları nedeniyle 30'uncusu düzenlenen törenin kutlama şeklinde yapılmadığını söyledi.
Derneğin 1984 yılında kurulduğunu hatırlatan Özel, "1985 yılından bu yana yapılan bu organizasyonlarla Türk medyasının en önemli basın ödüllerinden birini, basın fotoğrafçılığının en prestijli ödüllerini veriyor. Yarışma, 30 yıldır bu yarışma kesintisiz olarak sürdürülüyor." diye konuştu.
Özel, şunları kaydetti:
"İlk kez bu tören; bir kutlama değil, sade bir ödül sunumu şeklinde gerçekleşiyor. Sebebiyse malum, son aylarda yaşanan terör olayları... Bizler foto muhabirleri çok fazla acıya tanık oluyoruz. Benim yaşımdaki her meslektaşım, örneğin Ankara’da görev yapan her arkadaşım, Kocatepe’de cenaze töreni izlemenin ne demek olduğunu çok iyi bilir. Anlamı, 'Şehittir.' Bugün biz gazetecilerle ilgili ve hiçbir cezai işlemin yapılmadığı üstelik seçilmişlerin savurduğu tehditler, sonunda bakıyorsunuz tekme tokat dayak yediğimiz olaylara dönüşüyor. Ahmet Hakan bu işin en görünür yüzü olduğu için daha büyük tepki topladı. Ama sokakta hepimiz birer hedef hâline geliyoruz. İki gün önce buradan bir meslektaşım Canan Altıntaş’ı Diyarbakır’a uğurladık. Benzer sebeplerle 7 Haziran Seçimleri öncesinde darp edilmiş, yüzündeki kemikler kırılmıştı. Tedavisi ancak tamamlandı… Bugün bırakın özgürce haber yapmayı, TV çalışanı meslektaşlarım sokakta gezerken mikrofonlarının logolarını saklamak zorunda kalıyor.  Bizler boyunlarımızdaki makineleri saklamaya çalışıyoruz artık. Tek dileğimiz gazetecilerin hak ettikleri özgürlüklere kavuşması. Birçok meslek kuruluşunda yayılan taşeron uygulamasının son bulması… Gerçek birer sendikalı olabilmek... Özgürce gezebilmelerinin yanında maddi olarak da çocuklarımız özgürce alışveriş yapabilmek. Mesleki güvencelerimizin sağlanması… Diliyoruz, bütün bu aksaklıklar bir an evvel giderilir. 30 yıllık yarışmada belki en zor dönemden geçiyoruz. Açıkçası gerçekleri görmek kimsenin ama hiç kimsenin hoşuna gitmiyor. Tarafsız bir jüri tarafından verilen ödüller her zamankinden daha çok tartışılır hâle geldi. Ödül alan fotoğrafın tarihe etkisi değil, hangi olayda çekildiği tartışılıyor artık. Ödül alan fotoğraftan ve fotoğrafçıdan çok o fotoğrafın hangi gazetede yayınlandığı o foto muhabirinin hangi ajansta çalıştığı sorgulanıyor. Çalıştığımız kurumlar bizlerin siyasi görüşlerini temsil etmez. Bir foto muhabirinin önceliği hoşa gidecek fotoğraf değildir. O olayı en doğru anlatan karedir. Sonuçta o gazete ona değer vermeyebilir. Gazete o gerçekliğe gözünü kapatabilir. Ama foto muhabirinin amacı tarih sayfalarına taşınacak kareleri tarafsız ve yalın bir gözle kaydetmektir. Dileriz bu kutuplaşma ortamı da son bulur. Fotoğraflarımıza bakan gözler ön yargılarını bir kenara bırakır."
 
YARIŞMADA KİMLER ÖDÜL ALDI?
2014 yılında çekilen 3 bin 716 kare fotoğrafın değerlendirildiği yarışmada, 16 jüri üyesinin kararıyla, 8 kategoride 24 fotoğraf ve 3 seriye ödül verildi.
Yarışmada ödül alanların isimleri şöyle:
Yılın Basın Fotoğrafı Ödülü: Bülent Kılıç (AFP), Yılın Haber Fotoğrafları birinci ve ikincisi: Bülent Kılıç (AFP), Yılın Haber Fotoğrafları Üçüncü: Selçuk Şamiloğlu (Hürriyet Gazetesi), AB Yansımaları Fotoğrafları Birincisi: Ercan Arslan (Milliyet Gazetesi), AB Yansımaları Fotoğrafları İkincisi: Selçuk Şamiloğlu (Hürriyet Gazetesi), AB Yansımaları Fotoğrafları Üçüncüsü: Sinan Çakmak (Atlas Dergisi), AB Yansımaları Fotoğrafları Mansiyon: Murat Şaka (Hürriyet Gazetesi), Yılın Günlük Yaşam Fotoğrafları Birincisi: Murat Şaka (Hürriyet Gazetesi), Yılın Günlük Yaşam Fotoğrafları İkincisi: Levent Kulu (Hürriyet Gazetesi), Yılın Günlük Yaşam Fotoğrafları Üçüncüsü: Celil Kırnapçı (Zaman Gazetesi), Yılın Siyaset Fotoğrafları Birincisi: Yavuz Özden (Milliyet Gazetesi), Yılın Siyaset Fotoğrafları İkincisi: Fahir Arıkan (Hürriyet Gazetesi), Yılın Siyaset Fotoğrafları Üçüncüsü: Ali Ekeyılmaz (Sabah Gazetesi), Mustafa Pekcan Özel Ödülü: Necati Savaş (Cumhuriyet Gazetesi), Rafet Hüner Özel Ödülü: Fahir Arıkan (Hürriyet Gazetesi), Yılın Çevre Fotoğrafları Birincisi: Bülent Kılıç (AFP), Yılın Çevre Fotoğrafları İkincisi: Burak Doğansoysal (Ornitofoto Dergisi), Yılın Çevre Fotoğrafları Üçüncüsü: Celil Kırnapçı (Zaman Gazetesi), TFMD Özel Ödülü: Sefa Özkaya (Hürriyet Gazetesi), Sebahattin Yılmaz - Cem Emir Özel Ödülü: Selçuk Şamiloğlu (Hürriyet Gazetesi), Yılın Portre Fotoğrafları Birincisi: Selçuk Şamiloğlu (Hürriyet Gazetesi), Yılın Portre Fotoğrafları İkincisi: Kerem Yücel (Atlas Dergisi), Yılın Portre Fotoğrafları Üçüncüsü: Mehmet Ali Poyraz (Zaman Gazetesi), Yılın Spor Fotoğrafları Mansiyonlar: Ercan Arslan (Milliyet Gazetesi), Uygar Önder Şimşek (Serbest), Yılın Foto Röportaj Fotoğrafları Birincisi: Kürşat Bayhan (Zaman Gazetesi), Yılın Foto Röportaj Fotoğrafları İkincisi: Celil Kırnapçı (Zaman Gazetesi), Yılın Foto Röportaj Fotoğrafları Üçüncüsü: Bülent Kılıç (AFP).
 
ÖNEMLİ NOT:
Haberle ilgili olarak “Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Facebook” sayfasından ödül alan fotoğrafların indirilmesi rica olunur.