DIŞ BASINDA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

17 Eylül 2014 10:29 Cesurhan Taş
Okunma
4776
DIŞ BASINDA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

   
Financial Times: “Erdoğan cumhurbaşkanı seçilirse Atatürk’ten ziyade Putin olur.”
İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi, 7 Temmuz 2014 tarihli nüshasındaki “Erdoğan’ın emeli ve Türkiye’nin geleceği” başlıklı yazıda cumhurbaşkanlığı seçim sürecini mercek altına aldı. Formun Üstü
Tayyip Erdoğan'ın adaylığını değerlendiren gazete, "Başbakan’ın keyfî ve despotik tavırları ülkenin refahı için tehdit arz ediyor." diye yazdı.
“2011 yılında başbakan olarak yeniden seçilen Erdoğan, öngörülemez ve rahatsız edici bir siyasi şahsiyet hâline geldi. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması durumunda bu tavrını değiştireceğini düşünmek zor.” yorumuna yer veren Financial Times, cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucu ne olursa olsun ekonominin giderek zayıflayacağını iddia etti.
Gazetede şu ifadelere de yer verildi:
“Bir galibiyet, Erdoğan’ı kendi itibarıyla beraber sosyal dokusu da yıpranmış bir ülkenin yönetimine getirecektir. Bu, Atatürk’ünkinden ziyade Putin tarzı bir liderlik olur. Erdoğan’ın bu Türkiye’si başbakanlığının ilk on yılında hayranlık duyulan ülke olmayacaktır.”
 
Der Tagesspiegel: “Erdoğan, Türkiye'yi tek adam olarak yönetmek istiyor.”
Alman Der Tagesspiegel gazetesinin 7 Temmuz 2014 tarihli sayısında “Erdoğan'ın başkanlık planları... Hepsi için bir kişi” başlığı ile yayımlanan haberde şu görüşler dile getirildi:
Formun Üstü

http://des.byegm.gov.tr/a4j/g/3_3_3.Finalimages/spacer.gif.jsf
Formun Altı
 “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Ağustos ayında ilk kez halkın doğrudan oylarıyla seçilecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması hâlinde sadece ülkenin en üst düzey temsilcisi olmak istemiyor. Aynı zamanda hükûmetin gelecekte de kendisinin komutalarına uymasını sağlamak istiyor. Böylelikle Türkiye, tıpkı ABD'deki gibi parlamentonun, eyaletlerin güç sınırlandırmasının olmadığı bir başkanlık sistemine geçiş aşamasında. Erdoğan Türkiye'yi tek adam olarak yönetmek istiyor.”
 
El-Şuruk: “İhsanoğlu: ‘Türkiye’de din ile siyasetten birini diğerinin lehine istismar etmeyi seven siyasiler var.”
Mısır’da yayımlanan El-Şuruk gazetesinin 8 Temmuz 2014 tarihli sayısındaki “İhsanoğlu dini siyasetten ayırma çağrısı yaparak Erdoğan’ı eleştirdi.” başlıklı haberde, çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun görüşlerine yer verildi. HFormun Üstü
Formun Altı

HHhhaberde, şu ifadelere yer verildi:
 “Eski İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri (2005-2014) İhsanoğlu kendisine yöneltilen bir soruya cevaben: ‘Din ve siyasetin birbirlerinin alanına girmemesi, siyaset ve dinin birbirine karıştırılmaması gerekir. Dine ebedi değerler hâkimdir. Ancak siyasi meseleler doğası gereği geçicidir; günlük olarak değişir. Dolayısıyla günlük meseleleri ebedî değerlerle karara bağlamak mümkün değildir. İki alan arasındaki ilişkiler saygı ve barış içinde yaşama üzerine kurulu olmalıdır. Türkiye’de Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri laiklik uygulanıyor. İslam âlemi tarihinde bir ilk olan bu deneyimin başarıları da oldu, başarısızlıkları da. Ancak bugün öyle sanıyorum ki Türk halkı da Türkiye yönetimi de iki alan arasındaki ilişkileri düzenleme konusunda yeterli olgunluğa ulaştı. Bir alanı diğer alan lehine istismar etmeyi seven bazı siyasiler var. Ancak ben bunu tasvip etmiyorum. Siyasi amaçlarını gerçekleştirmek için dini istismar ederek dine zarar veren bazı kimseleri istisna tutarsak laikliğin Türkiye’de güçlü kökleri vardır.’ şeklinde konuşmuş. İhsanoğlu buradaki istisna kelimesi ile muhalefet tarafından Türkiye toplumunu İslamlaştırma çabaları ile suçlanan Erdoğan’ı kastediyor. Erdoğan’ın iki gün önce seçim kampanyasını başlatma münasebeti ile yaptığı konuşması yine dini motiflerle doluydu.”
AFP: “Erdoğan’ın kampanya logosunda din istismarı var.”
Fransız Haber Ajansı AFP; 08.07.2014 tarihli bir haberinde, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı kampanya logosunun tartışma yarattığını yazdı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Twitter'da yayımladığı bir mesajda "Peygamberimiz Muhammed'in isminin Arapça yazılmış hâlinin cumhurbaşkanı adayımız Erdoğan'ın logosunda yer aldığını biliyor musunuz?" diye sorduğu hatırlatılan haberde, Erdoğan’ın "siyaset ile dini karıştırmakla" eleştirildiği belirtildi.
Haberde 60 yaşındaki Erdoğan’ın, polemik yaratan logosu hakkında sessiz kalmasına da dikkat çekildi.
Erdoğan’ın; muhalefet tarafından alkol tüketimi, başörtüsünün kamu kurumlarında meşrulaştırılması ve Türklerin özel hayatlarına müdahale gibi bir dizi önlemleri yüzünden Türkiye'yi siyasal "İslamcılığa" sürüklemekle suçlandığı vurgulandı.
 
El Ahram: “Erdoğan yönetimindeki Türk ekonomisini sert dalgalar bekliyor.”
Mısır’da yayınlanan El Ahram gazetesinin 07.07.2014 tarihli  “Erdoğan, seçim kampanyasını bütün yetkilerden söz ederek başlattı” başlıklı haberinde ise Başbakan Erdoğan’ın Samsun mitinginden bahsedildi.
Tayyip Erdoğan’ın, Samsun’dan başlattığı seçim kampanyası ile Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı aynı kentten başlatması arasında bir ilişki kurma çabasında olduğunun altı çizildi.
Haberde ayrıca şu ifadelerle Erdoğan hükûmetinin ekonomi politikaları üzerinde duruldu:
  “Ekonomi analistleri 10 yıldır Erdoğan yönetimindeki Türk ekonomisini sert dalgaların beklediğini ifade ediyor. Analistler, Erdoğan'ın enflasyonun yükseldiği bir sırada Merkez Bankası ile dalaşması ve Bankayı belirsiz mali politikaların içine itmeye çalışması nedeniyle Türkiye’de ekonomi sağlığının tehlike arz ettiğini belirtiyorlar.”