BAHÇELİ: ÜLKÜCÜYE HAYDUT DEMEK ŞEREFSİZLİKTİR

11 Eylül 2019 19:30 Evin GÖKTAŞ
Okunma
1466
BAHÇELİ: ÜLKÜCÜYE HAYDUT DEMEK ŞEREFSİZLİKTİR

BAHÇELİ: ÜLKÜCÜYE HAYDUT DEMEK ŞEREFSİZLİKTİR

Akşener’in, Ülkücü ve milliyetçilere yönelik sarf ettiği “haydut” sözü camiayı ayağa kaldırdı. Ülkücü ve milliyetçileri derinden yaralayan bu hakarete karşı âdeta tepki seli oluştu. Dergimize değerlendirmelerde bulunan Ülkücü ve milliyetçi camiaya mensup çok sayıda isim, “haydut” sözünü Akşener’e misli ile iade ettiklerini belirttiler.


Haber: EVİN GÖKTAŞ-ARİF ŞAHİN

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Ülkücüye haydut demek şerefsizliktir, kokuşmuşluktur.” dedi.
İP Genel Başkanı Meral Akşener'in Ülkücü ve milliyetçileri derinden yaralayan "haydut" sözü, camiayı ayağa kaldırdı. “Haydut” suçlaması, Ülkücüler ve milliyetçiler arasında yoğun bir tepkiye ve öfke patlamasına sebep oldu.
Dergimize yaptıkları açıklamalarla tepkilerini dile getiren Ülkücü ve milliyetçi camiaya mensup siyasetçi, akademisyen ve belediye başkanları bu sözünü Akşener’e misli ile iade ettiklerini belirttiler.
MHP Lideri Bahçeli, Akşener’e sert sözlerle cevap verirken, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Semih Yalçın; "Türk milliyetçilerine haydut diyen bu zavallıya cevabımız; Bir kemiğin ardından saatlerce yol giden itler artık gülseler de fark etmez." değerlendirmesinde bulundu.
Bahçeli, İP'in 4 Ağustos 2019 tarihinde Ankara'da yaptığı 4. Olağanüstü Kurultayına bir çağrıda bulunarak MHP’den kopan Ülküdaşlarının yuvaya dönmesini istedi.
Ancak Akşener, Bahçeli’nin İP'lilere yaptığı bu son derece iyi niyetli çağrıya kahkaha atan bir fotoğrafını sosyal medyada paylaşarak cevap verdi.
Bunun üzerine açıklama yaparak Akşener'e seslenen Bahçeli, "Bu davetim ve çağrım geniş yankı uyandırdı. Bu çağrıya 'küstahça' gülenler, sonunda göreceklerdir. İP'te Ülkücülerin ve milliyetçilerin yeri yoktur. İP, fikirsiz, hedefsiz, MHP'den intikam almak için kurulmuş hastalıklı bir siyasi bünyedir." diye konuştu.
Bahçeli'nin "Fiziken orada, fikren aramızda bulunan dava arkadaşlarımın müştereken karar alıp Milliyetçi Hareket Partisine dönüşün tarihî sorumluluğunu yerine getirmeleri halisane ve samimi beklentimdir." sözlerine karşılık Akşener, kurultayda yaptığı konuşmada, milliyetçi ve Ülkücüleri derinden yaralayan “haydut” ifadesini kullandı.
Bahçeli, Akşener'in "haydut" nitelendirmesine de çok sert tepki gösterdi.
MHP Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bahçeli, "Geri dönün." çağrısını yineleyerek "Ülkücüye haydut demek şerefsizliktir, kokuşmuşluktur." dedi.
Bahçeli, şunları söyledi:
"MHP'den koparak İP'e katılan kardeşlerimi kucaklaşmaya davet etmiştim. Bu davetim geniş yankı uyandırdı. İP'te milliyetçi ve Ülkücünün yeri yoktur. İP hastalıklı bir siyasi bünyedir. Türk ve Türkiye sevdası olanların fitne fesatla yolu kesişemez. İP zaman kaybıdır arızalıdır sakıncalıdır Kandil ve Pensilvanya'nın ileri karakoludur. Ülkücüye haydut demek şerefsizliktir. Ülkücü kardeşlerimi aramıza bir kez daha çağırıyorum. İP'e hayır. İş birliği yaptığı teröristlere haydut diyemeyen, FETÖ ve PKK'ya ses çıkaramayan, bunun yerine Ülkücülere ahlaksızca saldıran kimliksiz ve dönekler zamanı geldiğinde bu millete hesap vereceklerdir. MHP ve Ülkü Ocaklarından haydut değil haysiyet abidesi, ahlak ve adamlık şahanesi dava insanları, vatan ve millet sevdalısı şahsiyet anıtları yetişmektedir. Ülkücü zamanı ve zemini Türk-İslam ülküsüyle kavrayan; hadiseleri, gelişmeleri, geleceği dün bugün ölçeğinde cem edip fikir, eylem, ahlak ve inançlarıyla kuşatan iffet, itibar ve iftihar zirvesidir. Bu gerçeği bilip görmesine rağmen çarpıtan kim varsa iki cihanda da hasmımızdır. Onlardan hem bu dünyada hem de mahkemeyikübrada davacı olduğumuzu tekraren muhataplarına duyuruyorum. Geleceğin ilk günü, geçmişin karanlığına ilave edilen bir zillet anıdır. Ülkücü kardeşlerimi aramıza bir kez daha çağırıyorum. İP'te hayır, huzur, gelecek olmadığını ifade ediyorum. Kullanılıp kenara bırakılan kardeşlerimi kucaklamaya hazır olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha açıklıyorum. Onlar bizim için İP’tir, diğerleri ise sadece İP'siz, sapsızdır."
YALÇIN: VAHİM GELİŞMELERİN BAŞ SORUMLUSU OLACAK

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Semih Yalçın, Akşener'in "haydut" sözüne sert cevap verdi.
Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan Yalçın, vahim gelişmelerin başsorumlusu Meral Akşener olacağını belirterek, "MHP´ye ve liderine dil uzatarak ‘haydutluktan’ bahsedebilmektedir. Kendisini ikaz ediyoruz." dedi.
"Bir müptezel müennes Türk milliyetçilerine 'haydut' benzetmesi yapmış." diyen Yalçın, "E.Renan milliyetçiliğinden başka açılımı ve bilgisi olmayan İP’in siyasi başterzisi makarasındaki FETÖ 'İP'ini yine millet aleyhine sarmaya başlamış. Bunlar sadece gözü küllü değil, kör, kara cahil ve nadandır. Bunların dersini yine zamanı gelince millet verecek kaç paralık olduklarını yüzlerine vuracaktır." ifadesine yer verdi.
Akşener'e, ucuz kahramanlıklarla nereye varacağını soran Yalçın; şunları kaydetti:
"Milliyetçi Ülkücü Hareket içinde fısk ve fücurla uğraşıp sonra da aramızdan ayrılanların iflah olduğu nerede görülmüştür? Bunları da zaman birer birer öğütecek, hepsi teker teker tarihin hainler ve fasıklar mezarlığına defnedileceklerdir. İp makarasına milleti dolamak isteyen bu müennes; hâlâ MHP’ye ve liderine dil uzatarak 'haydutluktan' bahsedebilmektedir. Kendisini ikaz ediyoruz. Kışkırtmalar sonucu olayların istenmeyen bir seyir izlemesinin, böyle giderse cereyan edebilecek tatsız vakaların ve bunların yol açacağı vahim gelişmelerin baş sorumlusu, kendisi olacaktır. Bu müennes, bir hanımın şahsında olması icap eden zarafet ve nezafete uymayan külhanbeyliklerle, Türk kadınlarının sevgisini kazanacağını mı sanmaktadır? Ucuz kahramanlıklar, fıtratına aykırı kof efeliklerle nereye varacağını sanmaktadır? Adres verip racon keserek hangi erkeğin sempatisini kazanacağına, oyunu çalacağına inanmaktadır? Hanımken zenne gibi davranarak yaratılışının ve Allah´ın kendisine bahşettiği ayrıcalıkların sınırlarını neden zorlamaktadır?"

BİR HANIM OLDUĞUNU UNUTUP ZENNEYİ OYNUYOR

Akşener'e "Bir hanım olduğunu unutup siyaset tiyatrosunda zenneyi oynamayı neden tercih etmektedir?" sorusunu da yönelten Yalçın; şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kendi fıtratına aykırı fiillerde bulunarak Türk kadınlarının sevecen, merhamet dolu ve müşfik hissiyatına; çocuklarımızın ilk öğretmenleri mevkiinde sergiledikleri annelik hassalarına; toplum hayatını dengeleyen haysiyetine düşkün, vakur ve onurlu duruşlarına zarar vermektedir? Kendinde liderlik vehmeden bu hanımefendinin ve açtığı politika dükkânının ipliği artık pazara çıkmıştır. Zaten millet, ipin ucunun kimin elinde olduğunu görmüştür. Millet, bu hanımın makarasındaki ipi kimin ürettiğini de biliyor.  Bizden söylemesi: Okyanus ötesinden gelen soğuk rüzgârlarla şişen ip balonu beceremedikleri bu kurultaylarıyla patlamak üzeredir. Çarşaf listeleri âdeta 'Yurtta Sulh Konseyi'nin isimlerinden ibarettir."

MİLLİYETÇİ HAREKET EN GÜÇLÜ DÖNEMİNİ YAŞIYOR

Yıllardır MHP’nin politikalarını tenkit etme görüntüsü altında sürekli olarak fitne ve fücur üretenlerin suretihaktan görünmelerinin, siyasette seviyeden bahsetmelerinin onları haklı çıkarmayacağını ifade eden Yalçın, daha sonra şunları belirtti:
"Türk milliyetçilerine haydut diyen bu zavallıya cevabımız şudur: Bir kemiğin ardından saatlerce yol giden itler artık gülseler de fark etmez. Artık kimsesiz değiliz. Bir idik bin olduk. Bin idik milyonları bulduk. Çığ gibi büyüdük. MHP, Milliyetçi-Ülkücü Hareket mensuplarının iradelerinin teminatı altındadır. Ülkücü Hareket Devlet Bahçeli liderliğinde en güçlü dönemini yaşıyor ve yaşayacaktır."

BÜYÜKATAMAN: ÜLKÜ OCAKLARI'NDAN HAYDUT ÇIKMAZ

MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, Akşener'in "haydut" sözüne karşılık yaptığı yazılı açıklama ile tepkisini dile getirdi.
Akşener'i sert sözlerle eleştiren Büyükataman, "Ülkü Ocaklarından haydut çıkmaz.  Ülkü Ocakları ne yaptığını ne söylediğini bilen, nereye ulaşmak istediğinin bilincinde olan muazzam bir fikir ekolüdür. Bir siyaset kazası olan İP'in ucundaki hanımefendi, haydut arıyorsa dönüp partisine bakmalıdır." dedi.
Akşener'in partisinin kongresinde, Ülkü Ocaklarına yönelik olumsuz sözler sarf ettiğini hatırlatan Büyükataman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Akşener'in Ülkücülük ve milliyetçilik tariflerini, "körlerin fili tarif etmesine" benzetti.
Büyükataman, Türk milliyetçileri ile Ülkücülerin Kılıçdaroğlu ve Akşener'e acıdığını ifade ederek, Türk milliyetçiliği ülküsünün, Türk milleti kimliğinde birleşerek, millet olgusuna birlikte vücut veren tüm vatandaşları kucakladığını belirtti. Türk milliyetçiliğinin etnik, ırkçı, ayrımcı, bölücü tahriklere ve tuzaklara karşı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin koruyucu kalkanı olduğunu hatırlatan Büyükataman, şunları kaydetti:
"Ülkü Ocaklarından haydut çıkmaz. Ülkü Ocakları ne yaptığını bilen ne söylediğini bilen, nereye ulaşmak istediğinin bilincinde olan muazzam bir fikir ekolü, köklü bir eğitim yuvasıdır. Bir siyaset kazası olan İP'in ucundaki hanımefendi, haydut arıyorsa dönüp partisine bakmalıdır. HDP ve İP, yine ortak paydada buluşmuştur. Bu seferki paydaşlıkları MHP ve Ülkü Ocakları düşmanlığıdır. Ülkü Ocaklılara 'haydut' diyen izansız, dün 'Oğlum Ocağın Atsız kolundan.' diye saçmalıyordu. Bakarsınız yarın 'Oğlum, HDP'nin filanca kolundan.' diyebilir. DYP Genel Başkan Yardımcısı iken çocukların yaptığı bozkurt işaretinden rahatsız olan biriydi. AK Partiye geçtiğinde 'Ülkücü değilim, demokratım.' demişti. MHP'deyken 'Ülkücüler MHP'de olur.' diyordu. Şimdi, koltuk için kırk takla atanın da siyaseti bir dönme dolap zannedenin de kim olduğu daha net ortadadır. Hanımefendi, CHP ve HDP ile birleşip Ülkü Ocaklarına saldıracağına, kendisine yaranmak adına 'ağzını ıslatan' parti mensuplarını susturmalıdır. Ülkü Ocakları, bilge liderimiz başta olmak üzere, hepimizin yetiştiği kutsal mekânlardır. Ülkü Ocaklarından yetiştiğini iddia edip o salonda Ülkü Ocaklarına çemkirene, 'haydut' diyene ses çıkarmayan da o talihsiz sözü söyleyen kadar alçaktır."

AKÇAY: HAYDUT DİYENLER ÜLKÜCÜLERE DÜŞMAN ZAVALLILARDIR

MHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “haydut” sözü sebebiyle Akşener’i zavalılıkla niteledi.
“Ülkücülere ‘haydut’ diyenler Ülkücülere düşman zavallılardır.” diyen Akçay, Akşener’e yönelik tepkisi şu sözlerle dile getirdi:
“Eskiler ‘Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene.’ derler. Ancak bu edepsizlik, hayatını devletin bekasını, milletin rızasını kazanmak üzere idamları, işkenceleri göze almış ve yaşamış, bu uğurda pek çok bedeller ödemiş olan Ülkücülere karşı yapılıyorsa gerekli cevabı da almalıdır. Meramımızı Fuzuli’nin sözüyle ifade edersek ‘Söylesem tesiri yok, sussam gönlüm razı değil!’ Ülkücülük fikri Ziya Gökalp'ın, İsmail Gaspıralı'nın ve Yusuf Akçura'nın ortaya koyduğu, tefsir ettiği,  Atatürk'ün bizzat tatbik ettiği ve Başbuğ Alparslan Türkeş tarafından doktrine edilerek kuvveden fiile geçen Türk milliyetçiliği davasının adıdır, Türk’ün öz cevheridir. Unutulmamalıdır ki, Ülkücüye hayâsız bir şekilde ‘haydut’ diyenler Ülkücülük fikriyatının sahiplerine de aynı hakareti yapan edepsizlerdir. Bunlar Türk milletinin değerlerine ve Türk milliyetçiliğine düşman zavallılardır. Böyle bir söz ancak Türk milliyetçilerine, Ülkücülere düşmanlık besleyen birinden sadır olabilir. Bu kendini bilmezin ‘haydut’ diye hakaret etme cüretinde bulunduğu Ülkücüler bu ülke için hangi haydutlukları yapmıştır? Türkiye'nin bir ‘Türk devleti’ olduğu fikrini kitlelere yayması , kitleselleşmesi mi haydutluktur? Türk milliyetçiliğinin sadece ‘entelektüel bir kültür hareketi’ olarak kadükleşmesini, boğulmasını önlemesi, Türk milliyetçiliği fikrini siyasileştirmesi, siyasi bir güç hâline getirmesi mi haydutluktur? Türk milliyetçiliğinin bütün Türkiye'de çok etkin bir ağırlığa ulaşmasını sağlaması mı haydutluktur? Türk milletini Sovyet komünizmin uydusu yapmaya çalışanlara karşı canını ortaya koyması mı haydutluktur? ‘Ne ABD ne Rusya ne Çin her şey Türk için.’ diyen milliyetçi bir neslin günümüze ulaşmasını sağlaması mı haydutluktur? 15 Temmuz hain FETÖ’cü kalkışmasında devletinin yanında yer alması mı haydutluktur? Türk devletinin çözülme sürecine sürüklenmesine dur demesi mi haydutluktur?  Bayrak inmez, ezan dinmez, şehitler ölmez vatan bölünmez diyenler mi hayduttur?
 Haydut arayanlar dönüp aynaya bakmalıdırlar. Bu zavallılar haydut görmek istiyorlarsa iş birliği yaptığı teröristlere haydut diyemeyenlerde, CHP’nin paçasına yapışarak HDP ile merdiven altı siyasetle halvet olanlarda, FETÖ muhiplerinde, FETÖ ve PKK’ya ses çıkaramayanlarda, HDP’ye Kürt siyasi hareketi diyerek övgü yağdıranlarda, Demirtaş’a özgürlük kampanyasını kimseye kaptırmayanlarda arasınlar. MHP ve Ülkü Ocaklarından haydut değil vatan ve millet sevdalısı, gözünü budaktan, sözünü dudaktan esirgemeyen cesaret timsali, Türk milliyetçisi dava adamları, ülkü erleri çıkar. Ülkücünün yuvası olan Ülkü Ocakları da bir kültür ocağıdır, Türk töresinin öğretildiği irfan ocağıdır. Ülkü Ocakları haydutların korkulu rüyası mazlumların hamisidir.”

KARAKAYA: ÜLKÜCÜLÜĞÜ İSTİSMAR EDEN BİR ŞAHSİYET

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, Akşener'in "haydut" ifadesi ile ilgili dergimize şu değerlendirmeyi yaptı:
"Meral Akşener, Ülkücülüğü istismar eden bir şahsiyet. Onun için daha başından istismar etti. Olağanüstü kongre talebi ile birlikte ortaya çıktığında aslında Ülkücüleri istismar ederek, parti içerisinde bir mücadele yapacaklarını söylerken, parti yönetimine karşı bir duruş gösterdiklerini ifade ederken daha sonra MHP'den, yanındaki birçok arkadaşımızı o kalkışla birlikte adım adım götürdü kopardı. Ondan sonra Ülkücülere hakaret etmesi de normal. Onunla ilgili gerekli cevaplar partimizin değişik seviyelerinde yöneticileri tarafından verildi."

ATAY: BU İFADESİNİ MİSLİ İLE KENDİSİNE İADE EDİYORUZ

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, Akşener’in bu şok ifadesi ile ilgili tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
“Meral Akşener’in hangi çevrelerle yakın ilişkide bulunduğunu, kimlerle yol yürüdüğünü herkes görüyor. Özellikle kendi çevresinde bulunan genel başkan yardımcılarının geçmişte yaptığı davranışlar, bunların hangi illegal yapı ile beraber olduğu, kendisinin evinde bir zamanlar hangi illegal yapı ile toplantı yaptığı hâlâ hafızamızda. Akşener, gayriresmî ve gayrimeşru yapı arıyorsa öncelikle kendi çevresine baksın. Ülkü Ocaklarından asla ve asla haydut çıkmaz. Haydut kendinin çevresinde, haydut kendinin etrafında, haydut kendisinin ekibidir. Kendi ekibini önce bir sorgulamalıdır. Önce çevresindeki insanların geçmişteki yapılarına baksın. Bir zamanlar kendisi kimlerle yol yürüdü, bu hastalıklı yapıyı kururken kimleri kurucu olarak atadı, bunların sicillerini önce bir sorgulasın. Bir zamanlar kendisi kimlerle yol yürüdü? Bu hastalıklı yapıyı kurarken kimleri kuruca olarak atadı? Bunların sicillerinde haydutluk var mı yok mu önce onu sorgulasın. Kimin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Akşener, olayları saptırıyor. Ülkücüleri haydutlukla itham etmek kendisi gibi ahlaki açıdan zafiyeti olan karakterine uygun düşen bir beyandır. Bu ifadesini misli ile kendisine iade ediyoruz. Haydut kendi çevresinde bulunmaktadır. Önce kendi çevresini sorgulasın.

ENGİNYURT: MHP, VATANA SEVDALI BOZKURTLAR YETİŞTİRİR

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Akşener'in "haydut" sözü ile ilgili olarak sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:
"MHP, 'Haydut besliyor.' demiş kötülüklerin anası Meral. Haydutlar asi olur, satan olur, hain olur, Kaçak olur, dönek olur. Hamdolsun MHP de böylesi sayen de kalmadı. Haydut arama boş yere, sağında solunda yeterince var. 13 yaşımızda haydutlara savaş açtık. Çıktığımız yolda ne korktuk ne de kaçtık. Ülkücü dediler bize, hep önde yer aldık. İdam sehpasın da dahi, Allahuekber diye haykırdık. Düşman olanın bile, merdinden keyif aldık Siyaset diye, haydut diyen aklı kaçık. Alayınıza yazıklar ki yazık. Ülkü Ocakları; namus, şeref, onur, vatan sevdalısı, akıl, bilgi, dürüstlük demektir. Haydut arayan, kendi evladına baksın. Devlet Bahçeli'nin evlatlarından haydut yetişmez. Meral Akşener, 'MHP haydut yetiştiriyor'. derken; o salonda bulunan siz! Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Metin Ergün, Cumali Durmuş, Cezmi Polat, Seyit Yücel vs. Siz bunun neyini alkışladınız? Yoksa MHP'de haydut olarak yetiştiniz de eşkiyalığa terfinizi mi alkışladınız?"

TAYTAK: ÜLKÜCÜLER HAİNE DÜŞMAN, BÖLÜCÜYE HASIMDIR

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Akşener'in MHP ve Ülkücüler için kullandığı "haydut" nitelendirmesine sert tepki gösterdi. Taytak, yaptığı açıklamada, "Ülkü Ocaklarına düşman olan, Türk'e düşmandır. 'Haydut' diye nitelendirdiğin Ülkü Ocakları, ilim, irfan yuvasıdır. Zalime yavuz, mazluma yunustur. Haine düşman, bölücüye hasımdır. Ülkü Ocaklarına düşman olan, Türk’e düşmandır. HDP, Kürt siyasi hareketinin temsilcisi, MHP ve Ülkü Ocakları haydut öyle mi?" dedi.

ATEŞ: AKŞENER'İN DENGESİ VE KİMYASI BOZULDU

Ülkü Ocakları Genel Başkanı Dr. Sinan Ateş, Akşener'in "haydut" nitelendirmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Meral Akşener bizim kutsalımıza saldırarak ayarlarımızla oynamak istiyor. MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla kimyası, dengesi bozuldu. Ne dediğini ne yaptığını şaşırır hâle geldi. Tam anlamıyla saçmalama içinde." dedi.
Akşener'e, "Çirkin siyasetine Ocağımızı alet etmesin." diye seslenen Ateş, "Üslubu beyan aynıyla insandır. Ülkü Ocakları nezaketlidir, onun seviyesine inmeyiz. Bizlere haydut diyor, ama Ocak yönetimimiz doktorasını yapmış, birden fazla yabancı dil bilenden oluşuyor. Akşener, haydut görmek istiyorsa, etrafına baksın yeter. Çirkin siyasetine Ocağımızı alet etmesin. Bahçeli'nin 'Geri dönün.' çağrısıyla kimyası ve dengesi bozuldu. Ne dediğini ne söylediğini şaşırır hâlde. Bu tür saldırıda bulunarak ayarlarımızla oynamak istiyor." ifadesini kullandı.
Ateş, dergimize yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Liderimizin ifadesiyle; Ülkü Ocakları Türk-İslam ülküsünün bereketli yurdu, Türklüğe mensubiyet şuuru, İslam ahlak ve faziletine bağlılık ve sadakat yuvasıdır. Ülkü Ocakları ne yaptığını bilen ne söylediğini bilen, nereye ulaşmak istediğinin bilincinde olan muazzam bir fikir ekolü, yarım asırlık mazisiyle köklü bir eğitim ve kültür yuvasıdır. Cumhuriyet'imizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde, 2023 yılında Lider Ülke Türkiye hedefine ulaşmak için, liderimizin talimatları doğrultusunda eğitim-kültür ve sanat alanlarında faaliyetlerimize yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Daha akademik hâle getirilmiş olan Ülkü Ocakları dergimizin yanı sıra, ismini liderimizden ilham alarak Bilge-Türk olarak koyduğumuz, ortaöğretime yönelik bir dergi ve bir de Dönence ismiyle kültür, sanat, edebiyat dergimizi çıkarıyoruz. Öte yandan iki tiyatro ekibimiz Namık Kemal'in Vatan yahut Silistre'si ile Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun Her Bizans'a Bir Fatih oyunlarını yurt genelinde sergilemektedirler. Bu faaliyetler vesileyle Ülkü Ocaklarının sosyal nüfuzunu artırmayı, insanlara dokunmayı hedefliyoruz. Çocuklar için Nutuk ve Kutadgu Bilig yayımladık. Anlaşılan Ülkü Ocaklarının bu faaliyetleri birilerini rahatsız etti ki Ülkü Ocaklarına sistemli bir saldırı başladı. Ülkü Ocaklarından haydut çıkmaz. Ülkü Ocakları; bilge liderimiz başta olmak üzere, hepimizin yetiştiği kutsal mekânlardır. Ülkü Ocaklarından yetiştiğini iddia edip o salonda Ülkü Ocaklarına çemkirene, haydut diyene ses çıkarmayan da o talihsiz sözü söyleyen kadar alçaktır. Tarihin Ülkü Ocaklarına kazandırdığı tecrübe, liderimizin nasihatleri ve dersleri, bizlere; ihanetlere karşı dikkat, fitnelere karşı uyanıklık, istismara karşı temkin, tahriklere karşı sükûnet tavsiye etmektedir. Hak bildiğimiz yoldan ayrılmayız; Liderimizin çizgisinden, milletin rotasından sapma göstermeyiz."

BAŞTUĞ: ÜLKÜCÜLER ONUN TARİF ETTİĞİ ŞEKİLDE DEĞİLDİR

MHP Ankara İl Başkanı Turgay Baştuğ, Akşener’in “haydut” nitelemesi ile ilgili dergimize “Biz o cümleyi kabul etmiyoruz. Ülkücüler onun tarif ettiği şekilde değildir. Ülkücüler adamdır.” derken, MHP’li Etimesgut Belidiye Başkanı Enver Demirel de “Sayın Genel Başkan’ımız Devlet Bahçeli’nin bu konudaki değerlendirmeleri ne ise biz de aynı düşüncedeyiz ve kendilerinin yanındayız.” diye konuştu.

ÇİFTÇİ: ÖNCE KENDİNE BAKSIN VE HAYDUTLUĞU ORADA GÖRSÜN

MHP MYK Üyesi İbrahim Çiftçi, Akşener’in haydut sözü ile ilgili olarak “Önce kişi kendine baksın ve haydutluğu orada görsün.” değerlendirmesinde bulundu.
Çiftçi, şunları kaydetti:
“Biliyorsunuz ‘İyilikten maraz doğar.’ diye bir söz var. Bu söz de onun gibi. Bu söz doğruymuş. Çünkü Türk milleti tarihte kime sahip çıkmışsa, kimi zor durumdan kurtarmışsa, kime insan değeri vermişse bedelini her zaman ihanet olarak ödemiştir. Bunu da onun gibi düşünün. Ülkücüler de Meral Hanım'a sahip çıkmış ve itibar kazandırmış ama karşılığında haydutlukla itham edilmiştir. Önce kişi kendine baksın. Haydutluğu da ihaneti de insanlığı da orada görsün.”

GEDİK: BU İFADEYİ TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUPLARI KULLANIR

Hollanda Türk Federasyonu Başkanı ve yazarımız Murat Gedik, Meral Akşener’in Ülkücülere yönelik sarf ettiği “haydut” ifadesini değerlendirirken, “Hayret verici bir açıklama. Ülkücülere, Türk milliyetçilerine haydut gibi çok ağır bir ifade kullananlar hep bölücü terör örgütü mensupları ya da Marksist - Leninist düşünceye sahip diğer yapılanmalar. Yani Türklerle sorunu olan insanlardı. Kendisine Türk milliyetçisi diyen bir kişinin bu açıklamayı yapması gerçekten bir akıl tutulması gibi bir şey.” dedi.
“Haydut” kelimesinin Ülkücü ve milliyetçilere yönelik çok ağır bir itham olduğunu vurgulayan Gedik, şunları söyledi:
“Fakat bunu başka bir açıdan da değerlendiriyorum. Meral Hanım ve ekibi Ülkücüleri bir basamak olarak kullandı. Şimdi ise bunlardan temizlenmek istiyor. Zaten kongrelerinde bunu gösterdiler. Dikkat edilecek olursa eğer Türk milliyetçileri ve Ülkücüler yavaş yavaş İP'ten kopmak üzere. Bir kısmı tekrar yuvaya dönme mücadelesi vermekte. Bu tür yaklaşımlarla ve konuşmalarla Ülkücülerden uzaklaştırma olarak da bunu değerlendiriyorum. Haydut kelimesini sarf etmesi meselesine gelecek olursak eğer, ekmeğini yediğiniz havasını teneffüs ettiğiniz bir camiaya yönelik nasıl olur da böyle bir ithamda bulunuyorsunuz? Bu aynı zamanda şunu göstermektedir: Meral Hanım'ın kesinlikle Ülkücü bir dünya görüşüne sahip olmadığını açıkça göstermektedir bu ifadesi. Şu ayrımı iyi yapmak lazım: MHP'li olmak ayrıdır Ülkücü olmak ayrıdır. Meral Hanım yanındaki tayfa ile birlikte MHP'li olmuştur ama hiçbir zaman Ülkücü olamamıştır. Nihayetinde 5-6 parti değiştirmiş bir şahsiyettir. Meral Hanım Ülkücülere gerçekten bir kin gütmekte. Bir de şunu sormak lazım: Madem bu camia haydut yetiştiriyor o zaman niçin korsan kurultaylarla, tarla buluşmalarıyla bu hareketin başına geçme mücadelesi verdiniz? Haydut başı ya da haydut anası mı olacaktınız? Bu son derece yanlış ve ağır bir ifade. Hele bir kadının söylemesi daha çok yanlış bir yaklaşım. Türk töresi ve geleneğinde Türk kadınının yeri başkadır. Daha şefkatli ve kucaklayıcı olması lazım Türk kadını. Ben şu ana kadar ne kendisinin ne de partisinin terör örgütüne ya da bölücü unsurların aleyhinde buna benzer bir söz kullandığını hiç duymadım. Ama ne hikmetse Ülkücülere her şeyi söylüyor. Ve en son haydut kelimesi ile de son bombayı atlattı. Haydudun lügatteki anlamının bilememesi mümkün değil. Burada  iki yaklaşım görüyorum. Birincisi; gerçekte bir kin gütmekte milliyetçi ve Ülkücü camiaya. Çünkü istediğini orada başaramadı. Ülkücü camia ve irade buna izin vermedi. İkincisi, bu tür çıkışlarla etrafında kalan tek tük samimi Ülkücü varsa sanıyorum vardır bizden ayrılıp gidenler içerisinde. Onların tamamen bertaraf edilmesini yönelik söylenmiş olabilir. Bir de ilginç olan şu: Ülkücüleri kimseye bırakmayan ülkü devlerinin hiçbirisinden bir çıt dahi çıkmadı bu sözle ilgili olarak. Bu konuda hiçbir açıklamaları yok. İP'in başkanlık divanı veya belirli yerlerde olan isimlerden hiçbirisi çıkıp bir açıklama yapmadı. Bu sözlerinden sonra Meral Hanım'ın hâlâ Ülkücü dünya görüşüne sahip olduğuna inanan birisi varsa bir sıkıntı var demektir. Meral Hanım'ın bu sözü, samimi Ülküdaşlarımız tarafından fazla da ciddiye alınmadı. Çünkü Meral Hanım zaten Ülkücü düşmanlığını dışa vurdu ve biz bunu biliyorduk. Etrafında varsa milliyetçi ve Ülkücüler onlar uyarsınlar diye düşünenler oldu. Ama genel olarak herkeste bir öfke oluştu. Sadece Türkiye'de değil Türkiye dışındaki Ülküdaşlarımız açısından da bayağı bir tepkiye sebep oldu. Şunu da unutmamak lazım Meral Hanım'ın etrafında bir psikolojik buhran da mevcut. Bu açıklaması bu buhranı iyice derinleştirdi. Nihayetinde CHP ve HDP desteği ile vekiller çıkardı. Yerel seçimlerde hiçbir il alamadı. Aldığı sadece birkaç tane ufak ilçe. Cumhurbaşkanı olacaktı aldığı oy belli. Ayrıca Cihan Paçacı'nın Sayın Genel Başkan’ımıza yönelik bir açıklaması var. Ayıp etmiş tarzında. Biz Cihan Paçacı'nın MHP'den nasıl koptuğunu ve hangi şartlar altında gittiğini çok iyi biliyoruz. Ülkücü camiada ayıp arayacak kişi varsa en son kişi Cihan Paçacı'dır. Kendi ayıpları ortada.”

SÖZLÜ: ÜLKÜCÜLERE HAYDUT DEMEK  KİMİN HADDİNE?

Eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Akşener’in “haydut” ifadesine çok sert tepki göstererek, “Meral Hanım'ın ifadeleri bizim için sürpriz değil. Meral Hanım’ın etrafında Ülkücülük iddiasında olup da konjonktürden nemalananlar düşünsün. Bu bir şahsiyet meselesidir, hazım meselesidir, ar meselesidir. Ülkücülere haydut demek kimin haddine? PKK’lılar Ülkücülere haydut diyor zaten.” diye konuştu.

KORKMAZ: ÜLKÜ OCAKLARI İLİM  YUVASIDIR

Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Genel Başkanı Ebubekir Korkmaz, “haydut” sözü ile ilgili Akşener’e yönelik tepkisini dile getirirken, şunları söyledi:
“Türk milleti adına bedel ödeyen Ülkücü Harekettir. Türk milletinin misyonunu gerçekleştirmesi adına mücadele veren yapı Ülkücü Hareket ve Türk milliyetçileridir. Bu açıdan baktığımız zaman böyle bir hareket Türk milletinin omurgasını oluşturur. Dik durmasını ve eğilip bükülmemesini sağlar. Bu omurgaya vuranların hepsi aynı noktadan hareket ederler. Bu omurga bozulduğu ve zarar gördüğü zaman Türk milletinin diz çökeceğini ve felç olacağını, reflekslerini yitireceğini bilirler. Onun için Türk milliyetçiyim diye çıkarlar ve ağızlarından bunu düşürmezler Türk milletinin omurgasına zarar verip Türk milletini felç etmeye çalışırlar. İşte varlık sebepleri tamamen budur. Türk milletinin misyonunu gerçekleştirmek, yarına kalabilmek ve varlığını sürdürebilmesi adına var olan kuruluş Ülkü Ocaklarıdır. Ülkü Ocakları artık ilim yuvası hâline gelmiştir. Bundan hepsi çok korkuyor. Üç sene sonra beş sene sonra yeni Cemil Meriçler, yeni Erol Güngörler yetişecek. Türk düşünce ve fikir hayatını Ülkü Ocaklarından yetişen insanlar oluşturacak. Aziz Sancar bunun en büyük örneğidir. Ülkü Ocaklarından başka var mı bir NOBEL ödüllü. Adam Ülkü Ocaklarından çıktığını ve bunu gururla anlatıyor. Ülkü Ocaklarının önünü açmanız ve her türlü desteği vermeniz lazım ki yine NOBEL ödülleri getirsinler.  Ülkü Ocakları misyonunu yerine getiriyor ve görevini yapıyor. Ülkü Ocakları onlar istese de istemese de var olacaktır. Ebediyete kadar Türk milletinin yaşaması adına her türlü fedakârlığı yapacaktır. Türk’ün düşmanı Ülkü Ocaklarından korkar ve Ülkücülere laf söyler. Orası Türk’ün kutsalıdır. Ne kadar mukaddes bildiğimiz değer varsa orada yanar. Korkmalarına da hak veriyorum. Çünkü son derece güçlü bir fikrî altyapı ile Ülkü Ocakları geliyor. Çok kısa bir süre içerisinde Türk düşünce hayatına mührünü vuracak ve şekil verecektir.”

KÜSMEZ: BU HAKARETİ YAPAN YÜKSEK DEĞERLERE SAHİP DEĞİL

Dergimizin yazarlarından Dr. Cüneyt Küsmez, Akşener’in “haydut” sözüne değerlendirirken, şunları söyledi:
 “Türk milliyetçiliğinin düşünce ve hareket birlikteliğinden meydana gelen dinamik yapısı, devletin vazgeçilmez kurucu ilkelerinde değişmez bir şekilde yerini almıştır. İlkelerin savunulmasında, ülkülerin ulaşılmasında ve değerlerin yaşam için gerekli olan ülkenin varlığında tarihin, Türk milliyetçilerine yüklemiş olduğu bir sorumluluk vardır. Bu sorumluluk içerisinde düşüncedeki zenginliğini ilkeleri ve ülkülerinden alan, hareketteki gücünü ise ülkesinin varlığında bulan Türk milliyetçiliği, aynı zamanda değişmez bu üç değerin sürdürülebilirliği hiç şüphesiz sosyal hayattan siyasi hayata doğru taşımakla olur. Bugün ve her zaman olduğu gibi Milliyetçi Hareket Partisi, bu değerleri Türk siyasi hayatına taşımaktadır. Ancak bir siyasi partinin başkanının yapmış olduğu açıklamalardaki hakaret, hem bu yüksek değerlere sahip olmadığı gibi saygısının da olmadığını göstermiştir. Aynı zamanda ne geçmişin vermiş olduğu bilinç sorumluluğu ne de geleceğin görev sorumluluğunun olmadığı ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak Türk milliyetçiliğinin düşünce ve hareketindeki yüksek erdem ve mücadele azmi hiçbir zaman yok edilemeyecektir.

BALÇIK: SAYIN BAHÇELİ, HAYDUTLARIN KORKULU RÜYASIDIR

E. J. Kur. Alb. Araştırmacı-Yazar ve Şair Canfer Balçık, “haydut” nitelemesi ile ilgili Akşener’e yönelik tepkisini şiirle dile getirdi.
Balçık, “Dünyanın siyasi ve ekonomik anlamda büyük bir kaosa sürüklendiği, ülkemize yönelik çok yönlü saldırıların ve küresel haydutluğun zirve yaptığı bir süreç yaşarken; Ülkücü Harekete yönelik saldırılar da dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır.” dedi.
Küresel haydutların yerli iş birlikçilerinin, üslendikleri misyon gereği, her fırsatta devletin temel dinamiklerini örselemeye çalıştığını belirten Balçık, şunları kaydetti:
“Ülkücüler ve Türk milliyetçiliğinin basiretli önderi Sayın Dr. Devlet Bahçeli; bu haydutların korkulu rüyasıdır. Çok iyi bilmektedirler ki; millî birliğin ve dirliğin temel harcı olan Ülkücü tavır kıvamında yoğruldukça hiçbir güç temel taşlarımızı oynatamaz.”
Balçık, dost ve düşmanlar için de Ülkücünün tanımını şöyle yaptı:
“Dost olanlar için Ülkücü vefadır, vatana, millete ve devlete sadakattir, adanmış yürektir, donanmış bellektir, bükülmez bilektir. Ülkücü; binlerce yıllık maziden beslenen köktür, sonsuzluğa odaklı, kutlu bir gelecektir. Ülkücü; dinmeyen çağlayan, dupduru su, tertemiz hava, mübarek bir davadır. Ülkücü; masmavi gökyüzü, engin bir okyanus, ağartan tandır, sığınılacak limandır. Ülkücü ezeldir, ebettir. Ülkücü; eşsiz bir millet ve bölünmez bir vatandır.
Yerli ve yabancı haydutlar için Ülkücünün ne anlam ifade ettiğini ise Balçık, şu sözlerle dile getirdi:
“Ülkücü; keskin bir kılıçtır, ürküten bir tayfundur, dinmez bir fırtına, sönmeyen bir ateştir, aşılmaz sıra dağlardır, önünde durulmaz bir sel, saniyeler içinde yerle bir eden depremdir.
Ülkücülere yönelik yapılan her saldırı, söylenen her kötü söz; bumerang gibi döner ve sahibine çarparak yerle bir eder. Ülkücüler; küresel ve yerli haydutların cılız naralarına aldırmadan, bu eşsiz milleti geleceğe taşımaya ve bu cennet vatanı, canları pahasına sırtlamaya azimli ve kararlıdır.”
Canfer Balçık, Ülkücülerle ilgili duygularını şu dörtlükle dile getirdi:
“Her tan güne dokuz yönden doğarım/ Ben Bozkurt’um, rehber benim Turan’da/ Nöbetteyim, ayaktayım, buradayım/ Çakallara meydan yoktur vatanda.”

TOSUN: ÜLKÜCÜLERİN ARASI BU ŞEKİLDE AÇILMAMALI

Milliyetçi ve Ülkücü camianın tanınmış araştırmacı-yazarlarından Kadir Tosun, Akşener’in “haydut” sözünü farklı bir açıdan değerlendirdi.
Akşener’in, Ülkücü ve milliyetçileri kastederek bu söze söylediğini ifade eden Tosun, şunları kaydetti:
“Ben Meral Hanım’ın Ülkücü ve milliyetçileri kastederek haydut ifadesini kullandığına inanmıyorum. Burada amacını aşmış bir ifade var. O kendi evini basanlarla ilgili, beş altı kişinin bir insanı dövmesi ile ilgili kullandığı bir ifade. Ben Ülkücülerin arasının bu şekilde açılmasından çok rahatsız oluyorum. Ben ileride Ülkücü ve milliyetçilerin tekrar birlik olacağını, tek çatı altında toplanacağını düşünüyorum. MHP'nin, İP’in hatta BBP'nin bile tek çatı altında toplanıp Türkiye'nin iktidar alternatifi olacağına inanıyorum. Bunun çok yakında kısa süre içinde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Ben bu şekilde Ülkücülerin arasının açılmasını istemiyorum. Ayrıca şöyle bir olay daha var: Güneydoğuda, Amerika Suriye'ye yerleşti. Orada federe bir Kürt devleti kurmak istiyor. Fırat'ın doğusunda. Amerika bu tür şeylerle Türkiye'nin içinin karışık olmasını ister. Türkiye'de birlik ve bütünlük olmamasını ister. Amerika dış politikası Türkiye'nin içinin karışık olmasını ister. Karışık olmasa bile kendisi karıştırır. 1960 İhtilali, 1971 Muhtırası gibi, 1980 İhtilali gibi ve 15 Temmuz hain darbe girişimi gibi olaylarla Türkiye'nin içini karıştırır. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü bozmaya çalışır. Amerika'nın hep bu tür işlerde parmağı vardır. Türkiye'nin esas güvencesi, sigortası ve sahipleri de Ülkücülerdir. Dolayısıyla Ülkücülerin daha fazla birlik ve bütünlük içinde olması gerektiğini düşünüyorum. Ülkücüler arasında birlik olması gerektiğine inanıyorum. Ben 16-17 yaşında sakalı bitmemişken Ülkü Ocaklarına girdim ve bugün 70 yaşındayım. 55 yıldır uğraşıyorum, çalışıyorum. Herkesi bir bir yetiştirdik, onun için bir insanı dahi kaybettiğimiz zaman üzülüyorum. Onu at, bunu dışla bu iş değil. Kendi seçmenini kendisi yetiştiren bir harekettir bu hareket. Bunun için herkes benim için çok kıymetlidir. Bir kişinin dahi dışarıya atılmasından ve dışlanmasından çok rahatsız oluyorum. Özellikle bugünlerde yani Suriye sınırındaki tehlikenin bu kadar çok yaklaştığı bir dönemde bu tür çekişmelerden rahatsızlık duyuyorum. Orada Türkiye'nin bu güvenlik bölgeyi mutlaka kurması gerektiğini düşünüyorum. Güvenlik bölge sınırının Türkiye sınırından itibaren o derinliğin en az 100 kilometre olmasını ve sınır boyunca da bu hattın devam etmesini istiyorum. Başka türlü oradaki Kürdistan hareketini durduramayız. Türkiye'ye gelen bu göçmenleri oradan başka bir yere yerleştiremeyiz. Bu tür ufak şeyleri kaşımamak gerektiğini düşünüyorum. Birleştirici ve bütünleştirici kucaklayıcı mesajlarla bütün Ülkücüleri tek çatı altında toplayıcı hareketler yapılması gerektiğine inanıyorum. Siyasilere de Ülkücülere de bu mesajımı veriyorum. Ülkücülerin beni sevdiğine inanıyorum çünkü ben de onları çok seviyorum. Ülkücülerin benim bu söylediklerime kulak vermesini rica ediyorum. Çünkü çok zor şartlardan geçtik. Bizler birlik olursak Türkiye'nin birliği bozulmaz. Türkiye'nin birliği bozulmazsa Türk birliği de çok kısa sürede gerçekleşir.”

TUNA: “HAYDUT” SÖZÜNÜ MERAL AKŞENER’E İADE EDİYORUM

Eski MHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna da Akşener’e yönelik tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
“Bu camiada milletvekilliği yaparken hem Genel Başkan’ımızı hem Ülkücü Harekete methiyeler düzen bir şahsiyet, kendi evladının da o süreç içinde Ülkü Ocaklı olduğunu göğsünü gere gere söyleyen bir anlayış maalesef farklı bir yapıya gittiği zaman maskesi düşüyor ve gerçek yüzü ortaya çıkıyor. Ülkü Ocaklılara haydut diyebilecek kadar çok sığ, bir kadına yakışmayacak bir ifade kullanıyor. Esefle kınıyoruz. Kendi evladı içinde Ülkü Ocaklı diyordu. O zaman haydut doğuran bir ana mı oluyor? Soruyu böyle tersinden sormak gerekiyor. Böyle bir ifadeyi kullanmak hakikaten çok üzücü. Ülkücü Hareketin insanları her yönüyle topluma örnek olmuş insanlardır. Duruşlarıyla, duyarlılıklarıyla, titizlikleriyle, ticaret erbabı ve memur olanlar dürüstlükleriyle, başkan olanlar düzgün hareketleriyle her zaman toplumda örnek alınmış insanlardır. Bizler Ülkü Ocaklı olmaktan, Ülkücü Hareket içinde bir birey olmaktan hep gurur duymuşuzdur. Hiç kimse bize öyle bir ifade kullanma hakkına ve yetkisine sahip değildir. Sözüne kendisine iade ediyorum."

GÖLGELİ: TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA

MHP Mersin İl Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli, Akşener’in “haydut” nitelemesi ile ilgili olarak, “Talihsiz bir açıklama. Kızdığım nokta Meral Hanım bu açıklamayı yaparken, geçmişinde bir Ülkücülük yok, bir mücadele yok. Mücadeleyi verenler, geçmişinde Ülkücülük olanlar, teşkilatlanmayı yapanlar, Ülkü Ocaklarında görev yapan insanların orada ona alkış tutması çok üzücü bir olay.” değerlendirmesinde bulundu.
Dergimizin yazarlarından Dr. İsmet Türkmen, “Ülkü Ocakları çok kıymetli bir kurum, eleştirilebilir ama bu tarzda bir eleştiri doğru bir eleştiri değil.” ifadesine yer verirken, Dr. Gökmen Kılıçoğlu da “Ülkü Ocakları çok değerli bir kurum. Eleştirilebilir ama bu tarzda bir eleştiri ve doğru bir eleştiri değil.” ifadesine yer verdi.