Adana'daki "Kitap Anıtı"nı Görenler Hayran Kalıyor ADANA'YI TÜRK BÜYÜKLERİNİN HEYKELLERİ SÜSLEYECEK

10 Aralık 2018 12:59 Evin GÖKTAŞ
Okunma
2562
Adanadaki Kitap Anıtını Görenler Hayran Kalıyor ADANAYI TÜRK BÜYÜKLERİNİN HEYKELLERİ SÜSLEYECEK

Adana'daki "Kitap Anıtı"nı Görenler Hayran Kalıyor
ADANA'YI TÜRK BÜYÜKLERİNİN HEYKELLERİ SÜSLEYECEK
EVİN GÖKTAŞ

Adana'da Adnan Menderes Sahil Yolu üzerinde bulunan Türkiye'nin en büyük Kitap Anıtı'nı görenler hayran kalıyor. Anıttın teknik özelliklerini öğrenmeye çalışan vatandaşlar, daha sonra önünde hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmiyor.
Adana Büyükşehir Belediyesi, "Adnan Menderes Sahil Yolu Rekreasyon Projesi" kapsamında Türkiye'nin en büyüğü olarak gösterilen kitap anıtını kente kazandırdı.
Yüksekliği 13.5 metre olan ve geçen yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açılan Kitap Anıtı'nın anıt üzerinde ismi bulunan Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü de katıldı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, açılışta yaptığı konuşmada Atatürk'e kurtuluş ilhamı veren Adana'ya böylesi bir eser kazandırmanın haklı gururunu yaşadığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Cumhuriyet, sadece vatandaşların eşitliği temin ettiği için bile arkasında dimdik durulması gereken bir rejimdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başarısının kaynağının kitaplarda olduğunu ifade ediyor. Gençlerimizi fikri hür nesiller olarak yetiştirmeliyiz, bunun da yolu kitaplardır. Atatürk vicdanı hür, irfanı hür, düşünme kabiliyetinde olan bir insan olarak bir Allah’a, bir milletimize ve mensubu olduğumuz insanlık âlemine borcumuz var. Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür ve bunu vicdanı irfanı hür nesiller gerçekleştirecektir öğüdünü vermiştir."
Başkan Sözlü’nün konuşmalarının ardından anıtın açılış yapıldı ve havai fişeklerle görkemli bir gösteri düzenlendi. Kitap Anıtı'nda kitapları yer alan isimler şunlar:
"Mustafa Kemal Atatürk (Nutuk), Mehmet Âkif Ersoy, Remzi Oğuz Arık, Kasım Ener, Arif Nihat Asya, Hüseyin Nihal Atsız, Taha Toros, Abidin Dino, Orhan Kemal, Hüseyin Kalaba, Recep Bilginer, Yaşar Kemal, Bahtiyar Vahazâde, Ümit Yaşar Oğuzcan, Cengiz Aymatov, Turan Oflazoğlu, Muzaffer İzgü, Demirtaş Ceyhun."
PROF. DR. ALYILMAZ, KİTAP ANITI VE SÖZLÜ’YÜ TÜM DÜNYAYA TANITTI
Bu arada, Adana'ya bir panel için giden Uludağ Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, yazdığı bir makale ile hem Kitap Anıtı'nı hem de anıtı yaptıran Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü tüm dünyaya tanıttı.
Alyılmaz, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür ve Eğitim Dergisi'nde kaleme aldığı “Adana'daki Kitap Anıtı" başlıklı makalesinde şunları kaydetti:
"17 Aralık 2017 tarihinde konferans vermek amacıyla Adana’ya gitmiş ve Sözlü ile birlikte Kitap Anıtı’nı ziyaret etmiş ve kendilerine şu soruyu sormuştum: 'Sayın Başkanım, neden bu anıtı dikme gereği duydunuz? Kitap Anıtı’nı dikmenizin temelinde ne yatmaktadır?' Sözlü de soruma şu cümlelerle cevap vermişti: 'Değerli Hocam, ben bu anıtı açarken 'Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başarısının kaynağının kitaplarda olduğunu; bugünkü gençlerimizi ve gelecekteki nesillerimizi Atatürk’ün dediği gibi fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür olarak yetiştirmek istiyorsak bunun da yolunun kitaplardan geçtiğini' söylemiştim. Hocam, atalarımız Bilge Kağanlar, Bilge Tonyukuklar. Orhun’da, Yenisey’de, Altay’da, Talas’ta, Koçkor’da bin küsur yıl öncesinde o dönemlerde yaşayanları bir arada tutmak, yaşananları unutturmamak ve bizlerin de geçmişimizden ders alabilmemiz için kitabeler yazmışlar; yazıtlar dikmişler. Atalarımızın taşlara yazdıkları, kazıdıkları sonraki yıllarda birbirinden değerli kitaplarla taçlandırılarak günümüze kadar getirilmiş. Ben de yazıtlarla kitapları; hem milletimizin hem de Çukurova’mızın, Adana’mızın ortak değerlerini bir anıtta toplamak istedim. Yakın gelecekte imkân bulabildiğim takdirde bu anıtın hemen yanına da aynı büyüklükte Orhun Yazıtları’nın kopyalarını ve Türk büyüklerinin heykellerini diktireceğim.' Sözlü’nün Kitap Anıtı’nı diktirdiği yer de aslında tesadüfi olarak seçilmiş değildir. Nitekim anıt, 'Adnan Menderes' Sahil Yolu üzerindeki 'Sevgi Adası'nın girişine dikilmiştir. Yani Kitap Anıtı’na yer olarak bilinçli bir şekilde herkesin gelip geçeceği, göreceği, önünde hatıra fotoğrafı çektirebileceği bir mekân seçilmiştir.
Adana’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yaptırılan anıtlar içinde hiç kuşkusuz ki 29 Ekim 2017 Cumhuriyet Bayramı’nda açılış töreni yapılan 'Kitap Anıtı' ayrı bir yere ve öneme sahip. Kitap Anıtı, 1.5 ton ağırlığındaki çelik konstrüksiyon gövde üzerine 1.5 ton cam ve polyester karışımı kaplanarak yapılmıştır. 13.5 metre yüksekliğindeki anıt, esas itibarıyla üzerinde Atatürk’ün kitaplarla ilgili vecizesinin, Adana’da Büyükşehir Belediye Başkanlığının logosunun ve Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün imzasının bulunduğu mermer bir kaide ile üst üste konulmuş, sırt kapaklarında yazarlarının / şairlerinin adlarının ve doğum tarihlerinin yazılı olduğu 18 kitabın betimlenmesinden oluşmaktadır. Kitap Anıtı'nın kaidesinde Atatürk’ün 'Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım bu yaptıklarımın hiçbirisini yapamazdım.' vecizesinin ve imzasının bulunması; ilk kitabın sırt kapağındaki bilgide 'Mustafa Kemal Atatürk', '1881' ve 'Nutuk' kavram işaretlerinin yazılı olması son derece önemlidir. Anıtta da sonra sırasıyla şu isimlere yer verilmiştir: 'Mehmet Âkif Ersoy 1873; Remzi Oğuz Arık 1899; Kasım Ener 1902; Arif Nihat Asya 1904; Hüseyin Nihâl Atsız 1905; Taha Toros 1912; Abidin Dino 1913; Orhan Kemal 1914; Hüseyin Kalaba 1921; Recep Bilginer 1922; Yaşar Kemal 1923; Bahtiyar Vahabzâde 1925; Ümit Yaşar Oğuzcan 1926; Cengiz Aytmatov 1928; Turan Oflazoğlu 1932; Muzaffer İzgü 1933; Demirtaş Ceyhun 1934. Kitap Anıtı’nda adlarına yer verilenler de töreye ve geleneğe ait ortak değerleri 'Türkçe' olarak geleceğe taşımasını bilen; yapılamayanları yapmayı başaran öncü / marka isimlerdir.
Tıpkı altının kıymetini sarrafın bildiği gibi, değerin kıymetini de değer sahibi olanlar bilir. Adana’daki 'Kitap Anıtı' Sözlü’nün altının kıymetini bilen, ender sarraflardan biri olduğunu kanıtlamaktadır. Kitap Anıtı’nda dikkat edilecek başka bir nokta da Türkiye'de, Çukurova’da ve Adana yetişen; 'hayata farklı pencerelerden bakan' ancak toplumun büyük bölümü tarafından takdir edilen, sevilen seçkin, saygın yazar, şair, bilim ve düşünce adamlarının adlarına yer verilmiş olmasıdır.
Kitap Anıtı'nda Türk dünyasından iki büyük isim de Bahtiyar Vahapzade ve Cengiz Ayımatov da unutulmamış. 2 Mayıs 1965 tarihinde Adana’nın Ceyhan ilçesinin Çokçapınar köyünde dünyaya gelen; yükseköğrenimini Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde tamamlayan; öğrencilik yıllarından itibaren Türklük bilgisi ve Türk dünyası ile ilgili faaliyetlerin içinde yer alan; çok okuyan ve ciddi bir kütüphanenin sahibi olan; üç dönem Ceyhan Belediye Başkanlığı yapan ve 2014 yılında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Hüseyin Sözlü, Türk dünyası ile ilgili sorunları ve çözüm yollarını en iyi bilen, gezen, dolaşan, araştırmalar ve incelemeler yapan ender kişilerden / yöneticilerden de biridir. Hüseyin Sözlü’nün işlerinden fırsat buldukça ailesiyle ve dostlarıyla birlikte tatillerini Gürcistan’da, Borçalı’da, Karayazı’da, Başgeçit’te; Azerbaycan’da, Bakü’de, Şamahı’da, Gence’de, Gobustan’da; Dağıstan’da; Tataristan’da; Kırgızistan’da Bişkek’te, Burana’da; Kazakistan’da, Almaata’da, Astana’da, Yesi’de; Özbekistan’da, Semerkant’ta, Buhara’da, Hive’de; Türkmenistan’da, Aşkabat’ta, Merv’de, Ürgenç’te geçirdiğini; Türk dünyasının birçok bölgesine eş dost ve yakınlarıyla birlikte yardımlarda bulunduğunu yakınındakiler dışında çok az kimse bilir.”