SANATÇI DUYARLILIĞI TÜSAK’TA GERİ ADIM ATTIRDI

16 Eylül 2014 15:47 Evin GÖKTAŞ
Okunma
2170
SANATÇI DUYARLILIĞI TÜSAKTA GERİ ADIM ATTIRDI

 
Sanatı bitirecek olan TÜSAK'a karşı bir araya gelen sanatçılar, kurultay düzenleyip seferberlik ilan etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sanatçıların yoğun tepkisi üzerine TÜSAK'ın TBMM'ye gönderilmesini gelecek yıla ertelemek zorunda kaldı.

 


Atatürk'ün kurduğu sanat kurumlarının kapatılmasını öngören Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) tasarısına karşı bir araya gelen sanatçılar, kurultay düzenleyip seferberlik ilan etti.
Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) ev sahipliğinde yapılan ve son derece sert konuşmaların yapıldığı "Birlik Kurultayı"nda, TÜSAK geri çekilinceye kadar mücadele kararı alındı. Kurultaya katılan sanatçılar ve kurum temsilcileri sürecin geldiği noktada yapılması gerekenleri tartıştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, sanatçıların yoğun tepkisi üzerine TÜSAK'ı TBMM'ye gönderilmesini gelecek yıla erteledi.
TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nun açış konuşmasıyla başlayan kurultaya çok sayıda sanatçı katıldı.
"Bu çatı birleştirici, kucaklayıcı, samimi bir dost çatısıdır. Burası sizin eviniz. Sizleri bu çatı altında görmek bizler için büyük bir mutluluk ve gururdur" diyen Feyzioğlu, sanatın ve sanatçılığın önemini vurguladı.
Feyzioğlu, "Hukukçuluk bir meslekse, avukatlık da o mesleğin sanatıdır. Biz avukatlık sanatını icra etmeye çalışan kişiler olarak elbette sizden çok şey öğrenmek zorundayız. Geleceğimizin ve yükselmemizin elimizden alınmaması, evlatlarımızın parlak bir geleceğe kavuşması, özlük haklarınıza sahip olmanız için TÜSAK'a hayır diyoruz.” dedi.
 
SANATÇILAR NE DEDİ?
Divan başkanlığını ünlü Orkestra Şefi İnci Özdil'in yaptığı kurultayda, TÜSAK'la ilgili olarak iktidara yönelik çok sert eleştiriler yapıldı. Konuşmasında gelinen son aşamada sanatçıların nasıl bir örgütsel modelle ve hangi yöntemlerle mücadele edileceğinin belirleneceğini ifade eden Özdil, "Cumhuriyet’i yıkarak toplumsal yaşamda Ortaçağ karanlığını hâkim kılmaya çalışanlar, kültür ve sanat hayatını da çok ağır saldırılarda bulundular. TÜSAK yasasıyla sanata son darbeyi vurarak, Cumhuriyet'in 90 yıllık sanat birikimini ortadan kaldırmak istiyorlar. TÜSAK yasasının bir tuzak olduğunu görüyor, bu tuzağa gelmeyeceğimizi ilan ediyoruz." ifadesini kullandı.
 
- ERENDİZ ATASÜ: (Yazar)
"TÜSAK tasarısına karşı çok daha fazla kenetlenelim. TÜSAK'a karşı hep savunmada kalarak iş yapılmaz. Demokrasiye karşı olan bu tür yasa tasarılarına karşı daha etkili mücadele etmek zorundayız. Hepimizi sıraya sokmuşlar. Birer birer defterimizi dürecekler. Sahnelerin ışığını kapatıp bizleri karanlığa gömmek istiyorlar. Üzerimize yürüyen karanlığa karşı Cumhuriyet’in aydınlığı ile hareket etmeliyiz. Birlik olup omuz omuza verelim. TÜSAK'ı tarihin çöplüğüne atalım."
 
- MUAMMER SUN: (Besteci)
"Bu kanun Meclis'ten geçtiği zaman tüm sanat kurumları kapatılacak, sanatçılar dağıtılacak.
Ülkemizin müzik ve sahne sanatları birikimi bu kanunla yok edilecek. Ülkemizdeki bu kurumlar çağdaş ve evrensel değerleri simgeler. Bu birikimimizin yok edilmesi ile tüm cumhuriyet değerleri yok edilecek."
 
- MEHMET EGE: (Devlet Tiyatroları Oyuncuları Derneği Başkanı)
"TÜSAK hiçbir şekilde kabul edilemez. Madde madde ele alınıp incelenecek bir durumu da yok. Bu yasa eğer Bakanlıktan geçip TBMM'ye ulaşırsa bizim yapabileceğimiz hiçbir şey kalmıyor. 3 yıldır bu işin gündeme gelmesinden bu yana dernek olarak Meclis'te grubu bulunan tüm partilerle görüşmeler yaptık. İktidar partisi hariç tüm partiler bize destek oldular. Tek yapacağımız iş bunu bakanlıkta yok etmek. Karşılarına dikilip sözel ve cismen davranmalıyız. Sanatçılara yakışan şekilde eylemsel davranışları sürdürmeliyiz."
 
- ŞAHİN ÇULCUOĞLU: (Kültür ve Sanat - İş Sendikası Genel Başkanı)
"TÜSAK yasa tasarısı ile tüm haklar kaybedilecek TÜSAK yasası ile. Ortaçağ düşüncesine sahip bir iktidar tarafından yönetilmekteyiz. Acımasız bir Neoliberal talan ve yağma var. Tüm kamu kurumları özelleştiriliyor. Sıra sanata geldi. Kendi düşüncelerine göre bir sanat kurumu oluşturmaya çalışıyorlar. TÜSAK'la oluşturulmak istenen bu. Her şeyi dönüştürüyorlar. Ama sanatı dönüştüremeyecekler."
 
- TARIK GÜNERSEL: (Dünya Yazarlar Birliği Türkiye Merkezi Başkanı)
"TÜSAK'a karşı dünya çapında mücadele gerekiyor. Yıllardır Türkiye'de gerçek anlamda bir sivilleşme yaşanmıyor. Alternatif bir militarizm oluşturulmaya çalışıldığını tüm dünyaya anlatmamız lazım. Burada yoğunlaşan fikir ve eylemlerde uluslararası mücadelenin dikkate alınması lazım..."
 
- ÜNAL ARGIN: (Ankara Devlet Opera ve Bale Sanatçısı)
"TÜSAK projesi yeni değil. Turgut Özal'dan bu yana devam eden bir proje var. TÜSAK gibi küreselleşme yasaları bitmedi ve bitmeyecek. Tüm sanat kurumları özgün, özgür ve bağımsız olmalıdır. Bu kurultayda hangi yöntem ve anlayışlarla mücadele edeceğimize karar vermeliyiz."
 
- İDİL BİRET: (Piyano Sanatçısı)
"TÜSAK yasa tasarısına karşı sanatçılar kadar seyircilerin de seslerini yükseltmeleri gerekir."