2023’TE İKİNDİ VAKTİ

29 Ağustos 2015 13:57 Prof. Dr.Ayşe İLKER
Okunma
1995
2023TE İKİNDİ VAKTİ



İkindiezanı okundu.

Vakitikindi, okunan da ezan ve yer Türkiye Cumhuriyeti topraklarının batısı.

Ne varbunda? Evet, hiçbir şey yok. Çok basit bir bilgi… Ama bu bilgiyi durduk yerdesınamak istedim ve gayriihtiyari  “Butopraklarda ne kadar müddet bu ezanlar okunur?” diye sordum.

Öyleya, Anadolu’ya girdiğimizden beri bizim seslerimiz var bu topraklarda.Türkülerimiz, ağıtlarımız, masallarımız, Dede Korkut Destanlarından kopmuş hikâyelerimiz,bize has Tanrı’ya yakarışlarımız var.

Butopraklarda karşılaştığımız diğer seslerle, hecelerle de karıştı nefesimiz. Bizonlara üfledik, onlar bize.

Gürbir çağlayan gibi dolaştı Türkçe ovalarda, yaylaklarda. Bize karışanları,ezmedik, biçmedik. Dillerini, dinlerini, benliklerini ellerine İncil veripdeğiştirmedik. Alınma adlarla doldu dağarcığımız, alınmadık, incinmedik.

Binyıl yaşadığımız ve yayıldığımız coğrafya, 20.yüzyılda sınırlandı, daraldı. 21.yüzyılın ilk on yılında ise daha sınırlandırılmak, daha daraltılmak isteniyoruz.

Busebeple, ister istemez soruyorum: İkindi ezanları, memleketin batısında vedoğusunda okunmaya ne kadar devam edebilir?

Iraktoprakları, perakende satılan bir mal gibi fettan alıcıların eline düştü. Şimdio topraklarda ikindi ezanı okunuyor mu dersiniz? Okunuyorsa, camiye gidencemaat var mıdır? Abdest alacak su, secdeye varacak temiz toprak?

Müslümanlarıntopraklarından biriydi Suriye. Şimdi Suriye’de ikindi ezanı duyuluyor mu?

Hz. Hüseyin’in,Hz. Zeynep’in, Muhyiddin İbnü’l-Arabi’nin türbeleri yerle yeksan olmuş mudur? OradaMüslümanlar, abdest almak için temiz su buluyorlar mı? Oruçlarını açacak birlokma ekmekleri veya oruç tutabilecek takatleri var mı?

Türkiye,her iki Müslüman toprağına sınırdı ve sınıra yığıldı binlerce Müslüman Türk,Arap, Kürt. Irak’ın ve Suriye’nin toprakları açılmış, talan edilmiş vekanatılmıştı.

ŞimdiDiyarbakır’dan, Erbil’e, Kobani’ye kutlamaya gidiyorlar, biz de topraklarımızıaçacağız,sözleriyle!

İsviçre’dekutlamalara katılıyor seçim sarhoşu eş başkanlar, halkların özgürlüğü vekardeşliği uğruna sadakatlerini ibraz ediyorlar!

Malazgirt’tealın akıyla kazanılmış tertemiz Türk toprakları necis hâle getiriliyor. Buradannecaset yayılacak ki ikindiye durulmasın! İkindiye durulacak bütün imkân veşartlar yok edilsin! Su, toprak ve seccade kirlensin...

Peygamber’imizinve ailesinin kutlu ayaklarının izleri, Irak’tan ve Suriye’den silindi. İkindiler,salibin elinde mundar edildi. Üveys, yetim değildir de nedir bu ateş içinde?

Yaİstanbul? Diyarbakır’da ikindi ezanları okunmazsa, rahat yatabilir mi Fatihkabrinde?

Nedersiniz, 2023’te Diyarbakır’da ikindi ezanı okunuyor olacak mı?