31 MART KARANLIĞI 7 HAZİRAN PROVASI MI?

28 Mayıs 2015 15:49 Evin GÖKTAŞ
Okunma
2137
31 MART KARANLIĞI 7 HAZİRAN PROVASI MI?

 
31 Mart'ta ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisi, AKP'nin sabıkalı geçmişiyle birleşince tedirginlik ve şüpheye yol açtı.
 
Türkiye 31 Mart 2015 tarihinde karanlık bir gün yaşadı. Ülke genelinde hayatı felç eden elektrik kesintilerinin sebebiyle ilgili resmî bir ağızdan şimdiye kadar hâlâ tatmin edici bir açıklama yapılmadı.
Yaklaşan 7 Haziran seçimleri öncesinde yaşanan bu vahim gelişme; daha önceki dönemlerde "Trafoya kedi girmiş." diyerek elektrik kesintilerini açıklamaya çalışan hükûmetin, düşen oylarına karşı seçim öncesi hazırlığı mı? şeklinde yorumlara da yol açtı.  
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 31 Mart’taki elektrik kesintisiyle ilgili bir şey bilmemesinin kamuoyunu büyük bir şüpheye sevk ettiğini belirterek “Bakan Bey hiç konuşmasa daha iyi olacak." derken CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, kesintinin sebebinin bugüne kadar açıklanamamasını "skandal" olarak değerlendirdi.
Twitter fenomeni Fuat Avni, elektrik kesintisinin perde arkasıyla ilgili çarpıcı iddialarda bulunarak AKP'nin oylarındaki erimeye ve HDP'nin barajı geçmesine engel olmak için bu projenin devreye sokulduğunu ileri sürdü. Elektrik kesintilerinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın bile haberinin olmadığını öne süren Fuat Avni, "Elektrik kesintisiyle seçim akşamının provası yapıldı. Önümüzdeki süreçte elektrik kesintisini iki kez daha gerçekleştirecekler. Seçim akşamı da dördüncü kesinti olacak." dedi.
Bu arada Türkiye tarihinin en büyük elektrik kesintisinin yaşandığı gün TBMM'de sabaha kadar süren birleşimde Sinop'a nükleer santral kurulmasına yönelik Yasa Tasarısı, yaklaşık 20 saat süren mesainin ardından 10 ret oyuna karşı 181 oyla geçti. Böylece, “Gün boyu süren elektrik kesintisiyle Türkiye’de nükleer santrale ihtiyaç bulunduğuna dair görüşler güçlendirilmek mi isteniyor?” sorusu akıllara geldi.
 
TEVZİ MERKEZİNİN KAYITLARI KAMUOYUNA AÇIKLANMALI
Ege’deki bir santralde meydana gelen arıza üzerine patlak verdiği açıklanan kriz, Türkiye’nin bütün elektrik sistemini çökertti. Enerji yönetimi aradan geçen 48 saatlik sürede arızanın nedenini açıklamazken Enerji Bakanı Yıldız, kesintiyle ilgili “Batıdaki santrallerin çöküşü neden oldu ama kesin sebebini bilmiyoruz.” açıklaması yaptı.
Türkiye’nin elektrik sistemi, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan Millî Yük Tevzi Merkezinden yönetiliyor. Yıldız, Nisan 2012’de Türkiye elektrik sisteminin kalbi olan (bir anlamda kara kutu) TEİAŞ’ın Gölbaşı’ndaki Millî Yük Tevzi Merkezini basına tanıttı.
Yıldız burada yaptığı açıklamada, elektrik sistemindeki bir arızanın burada anında görüldüğünü ve müdahale edildiğini belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bunlar (panoyu göstererek) Türkiye iletim otobanları. İletim hatlarını gösteriyor. Bunlar, hat ve indirme merkezleri ve şehirlere nereden enerji verildiğini gösteriyor (santraller dâhil). Buradan bütün Türkiye’nin indirici merkezlerini görebiliyoruz ve sistem buradan kontrol ediliyor. Eğer bir dengesizlik varsa yine komutlar buradan veriliyor.”  
Yıldız bu açıklamaları yaptıktan 3 yıl sonra Türkiye’nin elektrik sistemi çöktü ve sistemin düzeltilmesi 15 saati buldu. Türkiye’yi bu kadar süre karanlıkta bırakan ve hayatı felç eden 31 Mart elektrik krizinde merkezde yaşananlar henüz bilinmiyor. Merkezin kayıtlarının, şüphelerin ortadan kalkması için kamuoyuna bir an önce açıklanması gerekiyor.
 
BİR GÜNDE İKİ BÜROKRAT İSTİFA ETTİRİLDİ
Türkiye’yi karanlığa gömen elektrik kesintisinin üzerinden yaklaşık bir hafta geçtikten sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı “teknik arıza” diyerek kesintinin kendi hatalarından kaynaklandığını kabul etti. Ancak fatura Türkiye Elektrik Üretim İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır’a çıkartıldı. Bakan Yıldız, Yıldır’ın kendi isteği ile istifa ettiğini ifade etti. İstifayı değerlendiren muhalefete mensup bir kısım milletvekilleri, Yıldır’ın istifaya zorlandığını ileri sürerek asıl Bakan Taner Yıldız’ın istifa etmesi gerektiğini belirtti. Yıldır daha sonra yaptığı açıklamada, “Tamamen bir teknik arıza, bir kaza oldu.” dedi. 
TEİAŞ’ta Yıldır’ın dışında en kritik görevde bulunan iki bürokrat olan Yük Tevzi Dairesi Başkanı Hüseyin Yaylacıoğlu ile İletişim ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Bahadır Uçan da Bakan Yıldız tarafından alındı.  
 
AKSÜNGER: BAKAN BEY KONUŞMASIN DAHA İYİ
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, "Bakan Bey'in de bu konuda bir şey bilmemesi bizim için en büyük şüphe zaten. Hiç konuşmasa daha iyi olacak." derken CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, kesintinin sebebinin bugüne kadar açıklanamamasını "skandal" olarak değerlendirdi.
Aksünger, dergimize yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Yaşanan bu elektrik kesintisinin nedenleri bugüne kadar hâlâ açıklanamadı. Ama riskler vardı. Siber saldırı riskinin her zaman göz önünde bulundurulması lazım… Ama 50 hertzin altına aslında enterkonekte sistemine gönderdiğimiz senkronazisyon verileri ile 50 hertzin altına düştükten sonra problem çıkacağını herkes biliyor. Avrupa'daki enterkonekte sistemden de aslında 2-3 ay önce çıkartıldık. O yüzden ilk bu iş olduğunda Bulgaristan'dan elektrik geldi. Bu elektrik sorununun aslında nereden kaynaklandığını bilmeyenlerin nükleer santral inşa etmeye çalışması da işin komik tarafıdır. Bu çok düşünülmesi gereken bir konu... Hiçbir felaket senaryomuz yok. Bakan beyin açıklamalarına bakacak olursak eğer, hiçbir tatmin edici tarafı yok. Bilerek bir şey anlatsa problem olmayacak. Bakan Bey’in de bir şey bilmemesi bizim için en büyük şüphe zaten.  Hiç konuşmasa daha iyi olacak.”