"MADEN OCAKLARI YENİDEN YAPILANDIRILMALI"

06 Ağustos 2014 12:15 Evin GÖKTAŞ
Okunma
2252
MADEN OCAKLARI YENİDEN YAPILANDIRILMALI


Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş; Türkiye’deki maden ocaklarının yeniden yapılandırılması gerektiğini bildirdi.
Dergimize Soma faciasını değerlendiren Yokuş; "1980'lerde Türkiye'de uygulanmaya başlayan taşeronlaşma sistemi en basit haliyle işverenin, işlerinin bir kısmını başka bir firmaya yaptırması anlamına gelmektedir.  Özel sektörde başlayan taşeronlaşma, şu anda ülkemizde kamu sektörünün her alanına sızmış durumdadır." dedi.
Yokuş, taşeronlaşmanın asıl amacının, kısa zamanda yüksek kâr etmek olduğunu kaydederek şu görüşleri dile getirdi:
"Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre ülkemizde her gün ortalama 205 iş kazası yaşanıyor. Bu iş kazalarında 2 kişi hayatını kaybediyor, 6 kişi ise iş göremez hâle geliyor. TÜİK’in ‘İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri’ konulu çalışmasında Türkiye genelinde son 12 ayda istihdam edilenlerin %2,3’ünün bir iş kazası geçirdiği; sektörel olarak incelendiğinde iş kazalarının en yoğun olarak yaşandığı sektörlerin maden ve taş ocağı, elektrik, gaz, buhar ve kanalizasyon ile inşaat sektörleri olduğu ortaya çıkmıştır."
Yokuş, bazı ülkelerdeki maden kazaları ile ilgili verilerle Türkiye’deki rakamları karşılaştırdı:
"Dünyada en çok kömür üreten 3 ülkedeki ölüm oranlarına göre en büyük üretici ABD’de bir milyon ton kömür üretiminde ortalama insan kaybı 0,02 iken, ikinci büyük üretici Çin’de bir milyon ton kömür üretiminde ortalama insan kaybı 1,27’dir. Türkiye’de ise bir milyon ton kömür üretiminde ortalama insan kaybı 7,22. Türkiye’deki kayıp Çin’in 5 katı, ABD’nin 361 katıdır." şeklinde bilgiler verdi.