"KARINCALAR BİLE BU KADAR RAHAT ÖLMÜYOR"

06 Ağustos 2014 12:07 Evin GÖKTAŞ
Okunma
950
KARINCALAR BİLE BU KADAR RAHAT ÖLMÜYOR


Zonguldak'ta örgütlü olan Genel Maden-İş Sendikası Başkanı Eyüp Alataş;, Soma faciasını değerlendirirken "Bu bir taşeron faciasıdır. Üretim zorlaması, kâr hırsı, aşırı para hırsı, insan canının değersizleştirilmesi bu tür facialara davetiye çıkartıyor." dedi.
Türkiye'de madencilik tarihinin en büyük faciasının Soma'da yaşandığına dikkati çeken Alataş; Türkiye'de insan hayatının özelliklede işçi hayatının çok ucuz olduğunu vurguladı.
Eyüp Alataş, "Doğayla savaşta bile karıncalar bu kadar rahat ölmüyor." dedi.
Alataş, şunları söyledi:
“Artık 2014'ün Türkiye'sinde bu kadar ucuz, bu kadar basit ölümlerin yaşanmaması gerekir. Türkiye'nin iş güvenliği açısından mevzuat konusunda eksiklikleri hayli fazla… Denetim konusunda eksiklikler var. İnsan emeğinin en değersiz olduğu ülkelerin başında geliyoruz. Başta siyasetçiler olmak üzere patronlar bu ülkede emekçinin üzerinden para kazanıyorlar. Emekçinin sayesinde ekonomilerini ayakta tutuyorlar. Sizin ne kadar sermayeniz varsa bunu ekonomiye kazandırma emek gücü olmadığı müddetçe bir anlam ifade etmez. Türkiye'deki işsizlik oranının yüksek olması çalışanları ve emekçileri, bu tür güvencesiz yerlerde çalışmak zorunda bırakıyor. Bu kadar basit ölümler bu çağda Türkiye'de olabiliyorsa, bunun adı iş cinayetidir, katliamdır. Kiralık ve taşeron işçi sistemi artık Türkiye'nin çalışma hayatından çıkartılmalıdır."