TEK PARTİ Mİ? TEK ADAM MI?

20 Ocak 2014 11:39 Mehmet Özgedik
Okunma
2005
TEK PARTİ Mİ? TEK ADAM MI?

TÜRKİYE’NİN KIRILMA ZAMANLARI

Ülkemizdeki kırılma tarihlerini–kabataslak- şu şekilde belirtebiliriz: Tanzimat(1839),Islahat Fermanı(1856), Meşrutiyet(1876), II. Meşrutiyet(1908), Cumhuriyet(1923), Çok Partili Siyasi Hayata Geçiş(1946), 27 Mayıs Darbesi(1960), 12 Eylül(1980).

Bütün bu hareketler devlet ve toplum hayatında çeşitli sarsıntılara ve dalgalanmalara yol açmıştır. Kırgınlıklara, küskünlüklere, bölünme ve kamplaşmalara yol açmıştır.
 
Başlangıç sebebi ne olursa olsun, amaçdevleti kurtarmak ve milleti huzura, refaha kavuşturmak için atılmış adımlardı. Bu bakımdan yaralar büyük ekseriyetle sarılmış, devlet kendine çekidüzenvermiş, milletin birliği ve bütünlüğü sağlanmıştır. Ancak bu hareketlerden birivardır ki millet hayatında giderilmesi güç buhranların içine itmiştir. Bu,12 Eylül Darbesi’dir.

12 Eylül, ülkenin içine düşürüldüğü kargaşa ortamında gerçekleşmiştir: Millet kamplara bölünmüş, silahlı çeteler, ideolojik maskeler takınarak sokağa hâkim olmuş, cinayetler, hatta katliamlar birbirini kovalamıştır. Mahalleler, köyler, kasabalar, hatta iller düşman bölgeleri hâline gelmiştir. Önceleri “Dayak yiyin, fakat asla kavgaya karışmayın.” diye yönlendirilen milliyetçi gençlik de nefsi müdafaa durumunda kalmış, karşı harekete geçmiştir.