MİT YASASI İÇİN NE DEDİLER?

09 Haziran 2014 16:51 Evin GÖKTAŞ
Okunma
2287
MİT YASASI İÇİN NE DEDİLER?


Bahçeli:

“Başbakan, ülkemizi adım adım istihbarat devletine sürüklemektedir.”
 
15 Nisan’da Partisinin Meclis grubunda konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de onayladığı yeni MİT Kanunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Kanunun tepeden tırnağa mahzurlu olduğunu vurgulayan Bahçeli, şöyle devam etti:
 
“- Başbakan Türkiye’yi kuracağı MİT rejimiyle baştan ayağa kontrol edecek, dinleyecek, herkesi fişleyecektir.
- 1970’li yılların Ziverbey ve Erenköy Köşkü’nü aratmayacak mekânların yeniden ihdas ve inşası çok yakındır.
- Başbakan ülkemizi adım adım istihbarat devletine sürüklemektedir.
- Kendisini korumak ve bugüne kadar MİT eliyle işlenmiş suçları temizleyerek emniyete almak amacıyla tedbir geliştirmektedir.
- Başbakan gerçek manada, Oslo’dan İmralı’ya, sınırlarımızdaki terör gruplarına yardımdan millî hedeflerimizin aleyhine olan dış politika tercihlerine kadar tüm yasa dışı, ahlak dışı, meşruiyet dışı ilişkileri maskelemek için MİT Kanunundaki muhtemel düzenlemeleri fırsat görmektedir.
- Kanun teklifinde, Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki hazırlık soruşturmalarının gizliliği ilkesinin MİT’e karşı uygulanmayacağı yer almıştır.
- Teklifin tüm sakıncalarının yanında MİT’e terör örgütleriyle görüşme ve temas kurma yetkisi verilecektir.
- Yani PKK’yla ve İmralı canisiyle yapılan pazarlıklar yasal güvenceye kavuşturulacaktır.
- İmralı canisinin en temel dayatmalarından birisi de onaylanmış olacaktır.
- İhanet görüşmelerinin Meclis eliyle yasal zemine çekilmesi Türkiye Cumhuriyeti’ne, milletin beka ve güvenliğine karşı acımasız bir saldırı ve husumettir.
- Bunu sıradan görmek, hafife almak mümkün değildir.”



Kılıçdaroğlu:
“Yeni MİT Yasası’yla yeni bir gestapo modeli kurulmak isteniyor.”
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin Meclis grubunda konuşurken AKP iktidarı tarafından totaliter devletin ağır ağır inşa edildiğini belirtti.
 
“Totaliter rejimlerde yargı bağımsız değildir. Totaliter yönetimlerde iktidar hesap vermez.” diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye’de demokrasinin kan kaybettiğini söyledi.
 
Kılıçdaroğlu, "Hitler örneği vardır, seçimle geldiler. Mussolini örneği vardır, seçimle geldi. Seçimle geldiler ne oldu? Bir süre sonra ben devletim demeye başladılar. Her şey benden sorulur demeye başladılar. İnsanlık tarihi çok ağır bedeller ödedi. Bizim demokrasimizde de benzer olaylar oldu. Biz de ağır bedeller ödedik Başbakanları gencecik çocukları idam sehpalarına gönderdik. Hukukun üstünlüğü bu açıdan çok önemlidir. Son 10 yıllık süreçte demokrasimizin ayağımızın altından kaydığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
Kemal Kılıçdaroğlu, yeni MİT yasası hakkında ise şunları söyledi:
“Türkiye süratle bir istihbarat devletine dönüşüyor. Bir gazetede CHP milletvekilleriyle ilgili olarak MİT’in tuttuğu fişlemeler yayınlandı. Sorduk, bu milletvekilleri ile ilgili niye fişleme yapılıyor?’ diye. Devlet istihbaratla yönetilmez. Ahlak, hukukun üstünlüğüyle yönetilir. Devleti istihbarat devletine dönüştürürseniz, baskıcı bir yönetimi hazırlamış olursunuz. Yeni bir gestapo modelini kurmak istiyorlar. İstihbarat partiye veriliyor, devlete değil. Bütün yurttaşlarımın dikkatli olması lazım.”