YENİ YASAMA YILI BAŞLARKEN CHP-HDP DAYANIŞMASI

14 Kasım 2019 14:09 Evin GÖKTAŞ
Okunma
929
YENİ YASAMA YILI BAŞLARKEN CHP-HDP DAYANIŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, genel kurul salonuna girişinde MHP ve AK Parti grubunun ayağa kalkarak alkışlarken, İP’liler sadece ayağa kalktı, CHP ve HDP’liler ise oturarak karşıladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 27. Dönem 3. Yasama Yılı çalışmalarına 1 Ekim 2019 Salı günü başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yasama yılı açılışı nedeniyle konuşma yapmak için TBMM’ye geldi. MHP ve AK Partili milletvekilleri Erdoğan’ı ayakta alkışladı. İP’li vekillerin sadece ayağa kalkarken, CHP ve HDP’li vekiller ise Erdoğan’ı oturarak karşıladı.
27. Dönem 3. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla Meclisteki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un anıta çelenk koymasının ardından polis bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Ardından Meclis Genel Kurulu, saat 15.00’te toplandı. İlk konuşmayı TBMM Başkanı Şentop yaptı ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclis Genel Kuruluna seslendi.
TBMM Genel Kurulunda ilk konuşmayı yapan Şentop, “Bugün milletimizin gözü burada. Demokrasimizin değerini kavramak zorundayız. Şiddet demokrasinin en yıkıcı düşmanıdır.” diye konuştu.
Şentop, şöyle devam etti:
“Bu yüzden, Doğu Akdeniz’de, Orta Doğu’da ve bütün coğrafyalarda yegâne ölçümüz, milletimizin şerefini ve menfaatlerini, dünya barışını ve bütün insanlık için adaletin gerçekleşmesini esas alarak hareket etmektir. Yüce Meclisimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde milletimizin bizden beklentisi de fikir ve telakki farklılıklarımıza rağmen bu yolda mutabakatla hareket etmemiz, millî çıkarlarımızın tahakkuku için el birliği yapmamızdır. 100. yılını idrak eden bu yüce ve Gazi Meclisin her bir mensubunun bu beklentiye uygun davranacağına inanıyorum. Coğrafyaları şekillendiren, tarihe düzen veren milletimizin dünyaya ve insanlığa söyleyeceği söz bitmemiştir. Bilakis milletimiz, kargaşayla malul yeni  dünyada sözünün tesiri gittikçe artan ve daha da artacak bir konumdadır. Milletimize ve Türkiye’ye bu gerekçeyle düşmanlığa yeltenenler, kisveleri, gayeleri ve dayanakları ne olursa olsun kaybetmeye mahkûmdurlar. Bu hususta milletimizin cesaretine ve kararlılığına en büyük delil de yüzyıl önce 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan doğup vatanı saran mücadele ve direniş kararlılığıdır. Birçok vesilelerle ifade ettiğimiz gibi, Türkiye, bugün artık sadece bir ülkenin ve bir coğrafyanın adı değildir. Türkiye bugün, kendi sınırlarını aşan bir umudun, bir hamlenin ve insanlık davasının adıdır. Ve Türkiye bugün, sadece vatanımız değil, aynı zamanda vazifemizdir. Yeni yasama yılının milletimiz, ülkemiz ve bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, başta Cumhuriyet’imizin banisi ve Milli Mücadele’nin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları olmak üzere bu millet için emek vermiş, bu yüce çatı altında hizmet etmiş bütün vatan evlatlarını ve aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum.”

ATATÜRK VE ARKADAŞLARINA ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM
Şentop, TBMM yeni yasama yılının açılış konuşması için Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kürsüye davet etti. Kürsüye gelen Erdoğan’ı AK Partili ve MHP’li milletvekilleri ayakta alkışladı. İP’li vekillerin de ayağa kalktığı, CHP ve HDP’li vekillerin ise Erdoğan’ı oturarak karşıladığı görüldü. Saygı duruşu yapıldı ardından İstiklal Marşı okundu. Konuşmasına başlayan Erdoğan, şunları söyledi:
“Ülkemize hizmet eden tüm milletvekillerimizi saygıyla anıyorum. İstiklal Harbi’mizin Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhuriyeti’mizin bugünlere gelmesinden emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da, Somali’de, Katar’da, Lübnan’da, Balkanlar’da ve daha birçok ülkede bayrağımızı gururla sallandıran güvenlik güçlerimize şükranlarımı iletiyorum. Bu yıl, İstiklal Harbi’mizin başlangıcının 100. yıl dönümü. Bu kutlu yolculuk, 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışıyla yeni bir safhaya evrilmiştir. TBMM, dönemin tüm zorluklarına göğüs gererek bu kutlu yürüyüşü taçlandırmıştır. Türkiye’nin en büyük gücü birliktir. Beraberliktir, dayanışmadır. Bu öyle bir güçtür ki ne parayla, ne diğer imkânlarla kıyas kabul eder. Bu nedenle her fırsatta bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız diyorum.
Bu nedenle terörle ve şiddetle arasına mesafe koyan tüm kesimleri millî meselelerde aynı ortak paydada buluşmaya, birlikte hareket etmeye çağırıyorum. Demokrasilerde muhalefetin de payı olduğuna inandığımız için bu başarıyı bütün vekillere ait olarak görüyoruz. Emeği olan herkese şükranlarımızı sunuyorum. Türkiye’nin zaman zaman kesintili olsa da demokraside bugün geldiği yer hepimizin ortak zaferidir. Yeni yönetim sistemi sorunlarımızı demokrasiyle çözebileceğimizin en büyük kanıtıdır. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemini sürekli güncelleyerek en büyük miras olarak gelecek nesillere bırakacağımıza inanıyorum.”
Erdoğan, “Terör örgütleriyle dize getirilmeye çalışılan bu millet bir kez daha kıyam ederek ayağa kalkmıştır. Meclise sahip çıkmak millî iradeye ve hukuk devletine sahip çıkmak demektir. Siyaset yaparken de önce bu ülkeye ve millete karşı sorumlu olduğumuzu unutmayacağız.” diye konuştu.

ŞENTOP’TAN AÇILIŞ RESEPSİYONU
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, yeni yasama yılının açılışı nedeniyle Tören Salonu’nda resepsiyon verdi. Resepsiyona Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, CHP, MHP ve İP milletvekilleri, eski TBMM Başkanları İsmail Kahraman ve Bülent Arınç ve çok sayıda bürokrat ve diplomat katıldı.
Erdoğan, yaklaşık 1 saat kaldığı resepsiyonda MHP, İP milletvekilleriyle de ayrı ayrı sohbet etti.
Resepsiyonda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Erdoğan, 50+1 tartışması ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Mevcut durumu Meclise getiren biziz, onu halkımıza götüren de biziz. Halkımızın büyük bir çoğunluğuyla bu onaylandığına göre, şimdi bunu tekrar revize edip gündeme getirmek siyasetçi ciddiyetiyle yakışmaz. Böyle bir şey olacaksa bu bizim değil, adı üzerinde muhalefetin yapacağı bir iştir, bizim işimiz değil.”
Erdoğan, kabinede revizyon yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya karşılık, revizyonun şimdilik söz konusu olmadığını söyledi.

KONUKLARINA TEKİRDAĞ KÖFTE İKRAM ETTİ
Resepsiyonu gözdesi Tekirdağ köfte oldu. Erdoğan, Bakan Akar ve komutanların olduğu masaya yaklaştığında “Masanız boş..” diye espri yaptı. Bunun üzerine TBMM Başkanı Şentop, resepsiyon menüsüne eklettiği seçim bölgesi Tekirdağ’ın meşhur köftesinden getirilmesini istedi.
Erdoğan hem kendi yedi hem de başta gazeteciler olmak üzere siyasilere kendi elleriyle köfte ikramında bulundu. Resepsiyonda görev yapan şef, aşçı ve garsonlarla da hatıra fotoğrafı çektirdi.