“KORSAN KURULTAY” GİRİŞİMİ NASIL BAŞLADI VE NASIL BİTTİ?

“ MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başını Meral Akşener’in çektiği parti içindeki muhalifler tarafından başlatılan olağanüstü kurultay girişimini “kor „

18 Şubat 2017 14:02 Evin GÖKTAŞ
Okunma
2167
“KORSAN KURULTAY” GİRİŞİMİ NASIL BAŞLADI VE NASIL BİTTİ?

  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başını Meral Akşener’in çektiği parti içindeki muhalifler tarafından başlatılan olağanüstü kurultay girişimini“korsan” ve “Pensilvanya’nın bir oyunu” olarak nitelendirdi.

1 Kasım Seçimlerinde yeniden aday gösterilmeyen Akşener, parti içindeki diğer muhalif isimlerle birlikte olağanüstü kurultay toplamak için harekete geçti. Bu girişim üzerine açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “MHP 12. Olağan Kurultayı”nın 18 Mart 2018 Pazar günü yapılacağını bildirdi.Bunun üzerine milletvekilliğinden uzaklaştırılan Koray Aydın, Sinan Ogan ve Meral Akşener, parti içi muhalefet sürecini başlattı.

Bahçeli’ye karşı zaman içinde ortaya 8 aday çıktı: “Meral Akşener (Eski İçişleri Bakanı), Koray Aydın (Eski Bakan), Ümit Özdağ (MHP Genel BaşkanYardımcısı), Sait Gönen (Eski Konya Milletvekili), Sinan Oğan (Eski Milletvekili),Süleyman Servet Sazak (Gün Sazak’ın oğlu), Suat Başaran (Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı), Hüseyin Sözlü (Adana Büyük şehir Belediye Başkanı).”

Korsan kurultayda ortak hareket etme kararı alan Oğan, Aydın, Akşener ve Ümit Özdağ, tüzük değişikliği ve olağanüstü kurultay çağrısı için 547delegeden imza toplayıp 15 Ocak 2016 tarihinde MHP Genel Merkezine sundu.

Genel Başkan Devlet Bahçeli, muhaliflerin partiye “ihanet” ettiğini belirterek, MHP’nin 18 Mart 2018’te kurultaya gideceğinde ısrar etti. Toplam 1232 delegeden 531’inin destek verdiğini iddia eden muhalifler, taleplerinin Genel Merkez tarafından yerine getirilmemesi üzerine şubat ayında Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesine dava açtı. Jet hızıyla davayı karara bağlayan mahkeme, “Kurultay Çağrı Heyeti” olarak Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç’i görevlendirerek, 15 Mayıs 2016 Pazar günü de olağanüstü kurultayın toplanması için delegeleri davet etti.Çağrı Heyetini tanımayan Genel Merkez ise, mahkemenin kararını temyiz için Yargıtay 18 Hukuk Dairesine başvurdu. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onaylayınca korsan kurultayın önünde herhangi bir engel kalmadı.

Bahçeli, Kurmay Ekibi ile Toplantı Yaptı

Yargıtayın kararı üzerine Devlet Bahçeli, MHP Genel Merkezinde ve kurmay ekibi toplantı yaptı. Toplantıda Bahçeli, 26 Haziran veya 10 Temmuz’da“seçimli olağanüstü kurultay” düzenlenmesine karar verdi. Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Yargıtay 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin vermiş olduğu MHP' nin olağanüstü kongreye gitmesi kararını onaylamıştır. Başlangıçtan beri ifade ettiğimiz ve Sayın Genel Başkanımızın söylediği gibi MHP yargı kararlarına saygılıdır. Aynen Yargıtayın vermiş olduğu kararı da saygıyla karşılıyoruz. Bu karar sonrasında tüzüğümüzün 63. maddesinin Genel Başkanımıza verdiği yetkiye dayanarak; Sayın Genel Başkanımız biraz önce bir karar almak suretiyle 26 Haziran veya 10 Temmuz tarihlerinde MHP’yi olağan üstü ama seçimli kurultaya götürme kararı almıştır. Sayın Genel Başkanımız bu kararı öncelikli olarak Başkanlık Divanına sonra MHP MYK’ye taşımak suretiyle kendi teklifinin bu organlardan geçmesini talep edecek. Söz konusu tarihlerde Ankara Arena'da kongre yapılmak üzere salon kiralanmıştır. 63. maddenin 3. fıkrasına dayanarak ifadeye çalıştığımız bu husus, bundan sonraki aşamada Başkanlık Divanı ve MYK'de görüşülmek suretiyle karar çıkarılacaktır. Bu tüzük kongresi değil,seçimli kongre olacaktır.”

Bu arada Gemerek ve Tosya Asliye Hukuk Mahkemelerince, olağanüstü kurultay sürecini durduran iki ayrı karar verildi. Bu kararlara karşı 25. İcra Müdürlüğü ile 3. İcra Müdürlüğüne itiraz başvurusu yapan muhalifler, Adalet Bakanlığının "İtiraz yeri Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleridir."yazısı üzerine şok yaşadı. Bu kararları gerekçe gösteren Ankara Valiliği, 15 Mayıs 2016 Pazar günü başkente gelen delegelerin olağanüstü kurultayın toplanacağı Büyük Anadolu Oteli'ne girişlerine izin vermedi. Bunun üzerine korsan kurultay yapılamadı.