- AKP HÜKÛMETLERİ DÖNEMİNDE YAPILAN SEÇİMLERDE BİR ŞEYLER OLUYOR…
- TRAFOYA YİNE KEDİLER GİREBİLİR
- SANDIKLAR AKP’Lİ VALİ VE KAYMAKAMLARA EMANET
Türkiye 7 Haziran 2015 günü Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimlerinden birini yapacak. Her seçim çok önemli ancak bu defa diğerlerinden çok farklı bir seçim gerçekleşecek. Çünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu seçimle birlikte hayata geçirmek istediği bir diktatörlük hayali var.
Bu arada görüşlerine başvurduğumuz seçim uzmanı siyasetçi ve akademisyenler, YSK’nin Bilgisayar Destekli Merkezî Seçmen Kütüğü (SEÇSİS) sisteminin yazılımına dışarıdan müdahalenin mümkün olduğunu vurgulayarak seçim hilelerine karşı özellikle sandık başlarında çok dikkatli ve duyarlı olunması gerektiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "başkanlık" sistemi adı altında Türkiye'ye dayattığı diktatörlüğün sandıktan çıkmasını hedefliyor. AKP'nin de "başkanlık" sistemini seçim beyannamesine koyduğu düşünüldüğünde, bu seçimin Türkiye için ne kadar büyük öneme sahip olduğu daha iyi anlaşılıyor.
Cumhurbaşkanı seçildiğinde yaptığı yemini çiğneyen Erdoğan, “O meydan senin, bu meydan benim.” diye dolaşıp AKP'ye oy istiyor.
Erdoğan’a göre, bu seçimde 400 milletvekili kazanması hâlinde AKP Anayasa’yı tek başına değiştirecek sayıya ulaşacak. Böylece parlamentoyu lağvedip başkanlık sistemine geçilecek.
Anketlere göre AKP oylarındaki düşüş de dikkate alındığında hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de hükûmet tarafından bu seçimlerde hiçbir kuralın tanınmayacağı açık açık ilan ediliyor.
Seçim güvenliğini sağlamakla görevli devletin ilgili kurum ve kuruluşları da aciz içinde olduklarını, hem Cumhurbaşkanı hem de hükûmete karşı bir şey yapamayacaklarını itiraf ediyor.
BAKAN YILDIZ KAPIYI AÇIK BIRAKTI
Geçen seçimde “Trafoya kedi girdi.” açıklamasıyla gündeme gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a göre, 7 Haziran Genel Seçimlerinde de trafoya kedi girebileceği sinyalini verdi.
Yıldız, TBMM’nin açılışının 95. yıl dönümü dolayısıyla verilen resepsiyonda gazetecilerin, “7 Haziran’da trafoya kedilerin girme riskinin olup olmadığı” sorusuna “Bilmiyorum ama fens kafesleri var; bütün bunların olmaması için gayret gösteriyoruz. Ne varsa, onu yine gerçeğiyle paylaşacağım. Yani o konuda herhangi bir komplekse sahip bir cümle kullanmam; ne varsa onu paylaşırım. Çünkü biz siyasetçilerin dürüst, açık ve şeffaf olmasını, kendi aleyhine de lehine de olsa bunu prensip edindik.” dedi.
”CHP’nin trafolu ve kedili reklam filmini nasıl buldunuz?” sorusuna, “Ben o cümleyi kullanırken, bakın espri olarak alacaksınız ama böyle bir gerçek var diye bahsetmiştim. Bahsettiğim her cümlenin gerçek payı var. Espri yanı ağırlık kazanmış olabilir. Ben alınganlık göstermiyorum, şeffaflığıyla paylaşıyorum.” cevabını verdi.
SANDIKLAR AKP’Lİ VALİ VE KAYMAKAMLARA EMANET
"Kamu düzeni" gerekçesiyle, "Seçim günü, seçim öncesinde il ve ilçe seçim kurullarının yetkilerine müdahale edilerek sandık hâkimiyeti vali ve kaymakamlar eliyle kurulacak, doğrudan sandığa müdahil olunacak." iddiası yüksek sesle dile getiriliyor.
Bu seçimlerde 174 bin 253 sandıkta oy kullanılacak. Seçim güvenliğinin en önemli kısmı bununla ilgili… En azından üç büyük partinin bu kadar sandıkta parti gözlemcisinin olması şart...
7 Haziran seçimlerinde AKP'den 800, CHP'den 350, MHP'den de 573 bin 231 kişi sandık başında olacak. Rekor ise AKP'de: 800 bin. AKP'nin, sandık görevlilerinin dışında okullarda görev yapacak bina ve kat sorumluları da bulunacak.
Sandık başlarında bulunan parti gözlemcileri, verileri YSK ile eş zamanlı olarak partilerine bildirecek. Partiler de bu verileri yazılımlarına girip çıkan sonuçları YSK ile karşılaştıracak. Ancak özellikle muhalefet partilerinin bütün ülkeyi kapsayacak böyle bir hazırlığı ne yazık ki bulunmuyor.
Her sandıkta 3 gözlemcinin olması hâlinde, "sandık hilesi" yapılması bir hayli güç gözüküyor. Onun için ilk etapta sandıkları gözlemcisiz bırakmamak gerekiyor.
AKP, yaklaşık 175 bin seçim sandığının başkanını kurayla belirledi. Daha önce kura sistemine karşı çıkan AKP'nin bu tavrı, kuşkuları artırdı.
Seçim güvenliği ile ilgili ikinci seçim sonuçlarının girildiği yazılım SEÇSİS sistemi. Muhalefet partilerinin her sandıkta gözlemci bulundurup her sandıktan gelen bilgileri bir yazılıma girip SEÇSİS sonuçlarıyla karşılaştırmaları en makul çözüm.
İçinde bulunduğumuz seçim süreci ve şartlar böylesine vahim. 7 Haziran seçimleri işte bu şartlarda yapılacak. Bütün bunlara karşın sandıklarda son sözü seçmen söyleyecek ve hem "başkanlık" hayali ile yanıp tutuşan Erdoğan'a hem de "aklındaki parti" AKP'ye haddini bildirecek.
Erdoğan bir meydan konuşmasında seçim nutku atarken bütün partilere eşit mesafede olduğunu belirtmiş, "Ancak gönlümde bir parti var" demekten de kendini alamamıştı.