İSMAİL GERÇEKSÖZ

15 Ocak 2020 13:43 Murat Gedik
Okunma
1358
İSMAİL GERÇEKSÖZ

Nereden bilecekti ki kendisinin de onlar gibi şehadet şerbetini bir kahpe pusuyla içeceğini. Birer birer şehitler kervanı uzarken, o 1978’de şehit edilen MHP İstanbul İl Başkanı Recep Haşatlı ve bütün Ülkücü şehitler için “Bir Şehidin Ardından” adlı şiiri kaleme almıştı. Şehit İsmail Gerçeksöz sanki bu şiiri kendine de ithaf etmiş gibiydi:

“Duydum ki en güzel şarkılarda ölmüşsün,
Kanın vatan vatan sızmış toprağa,
Gece yarılarında yağan kar gibi..
Ulu Peygamber’in savaşlarında,
Teke tek dövüşen pehlivanlar gibi.

Bir yükselmiş bir yükselmişsin ki,
Gökyüzüne çevirdik gözlerimizi,
En büyük, en parlak yıldızı arar gibi,
Duydum ki en güzel düşlerde ölmüşsün.

Bu dünyada sevgilere kapanırken gözlerin,
Öbüründe bekleyenin var gibi,
Mavi ve muhteşem boşluğunda gecelerin,
Işıklı bir yıldız kayar gibi..

Duydum ki en büyük inançlarda ölmüşsün,
Bir bayrağa sarmışlar fâni gövdeni,
Bayrağı bir daha renge boyar gibi,
Tekbir sedâlarını duyar gibi...”

Şair, yazar ve gazeteci olan İsmail Gerçeksöz de şehit İlhan Egemen Darendelioğlu ve şehit Kemal Fedai Coşkuner gibi Ülkücü gazeteci, bir basın mensubuydu. İşte bu sebepten malum basın tarafından ne şehit edildiği görüldü ne de gazetecileri anma programlarında adı okundu. Tek suçu Darendelioğlu ve Coşkuner gibi emperyalizmin her türlüsüne karşı olması, devlet ve milletin bölünmez bütünlüğünü savunmaktı.
1925 yılında İzmir’de dünyaya gelen İsmail Gerçeksöz, aslen Bursa’nın Köprühisar köyündendir. Manisa, İzmir ve Bursa’da okula giderek orta tahsilini tamamlamış ve okula devam etme imkânı bulamamıştır. Çeşitli yerlerde okula gitmesi babasının görevlerinden dolayıdır. Din adamı olan babasından Farsça ve Arapça dersleri almıştır.
Tanin gazetesinde gazeteciliğe başlayan Gerçeksöz (1946), Bursa Hâkimiyet gazetesininde Yazı İşleri Müdürlüğü, sahibi bulunduğu Bursa Ekspres Gazetesi’nin de başyazarlığını yaptı. Vatan, Yeni İstanbul ve Tercüman gazetelerinin Bursa temsilciliğini yaptı. Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Sendikasının kurucuları arasında yer aldı, Türkiye Gazeteciler Sendikasının kuruluşunda da Bursa’yı temsil etti.
1961 yılında ailesiyle Almanya’ya giden Gerçeksöz, Stern dergisinde ve Hannover’deki Continental fabrikalarında memur ve tercüman olarak çalıştı. Avrupa’da Ülkücü Hareketin örgütlenmesi için de çalışmalarda bulundu ve 1976 yılında Türkiye’ye dönerek Millet gazetesinde başyazarlık görevini yerine getirdi.
Millet gazetesinden Ortadoğu gazetesine geçen İsmail Gerçeksöz, Başyazar İlhan Egemen Darendelioğlu’nun şehit edilmesi sonrası başyazarlığa getirilmiştir. MHP İstanbul İl’de İkinci Başkan, İl Sekreteri ve Basın Müşaviri Bürosu gibi görevlerde bulunmuştur. Türk Edebiyat Vakfının kurucularındandır. 1973 Seçimlerinde Bursa’dan ve 1977 Seçimlerinde İstanbul’dan MHP’den milletvekili adayı olmuştur. 4 Nisan 1980 günü, sabahleyin oğlu ile evinin önündeki dolmuş durağında, komünist teröristler (Dev-Sol militanları) tarafından silahlı saldırı sonucu şehit düştü. Oğlu İbrahim Gerçeksöz de ağır yaralanarak uzun süre komada kaldı. Cenazesi, 6 Nisan günü Aksaray Valide Camii’nde kılınan namazdan sonra getirildiği Bursa Emirsultan Mezarlığı’ndaki şehitlikte toprağa verildi. 55 yaşında şehit edilen İsmail Gerçeksöz evli ve dört çocuk babasıydı ve ailece İstanbul – Acıbadem’de oturuyorlardı. İlhan Egemen Darendelioğlu gibi, o da Ortadoğu gazetesi başyazarı iken şehit edilmişti.
İsmail Gerçeksöz genç yaşta edebiyata ilgi duymuştur. Millet, devlet, tarih ve dünya görüşünü şiirlerinde işleyerek geniş kitlelere mesajlar verdi. Sade bir dil ve yalın bir üslupla yazan şairin yazı ve şiirleri 1944 yılından itibaren Demet, Uludağ, Sanat ve Edebiyat, Şadırvan, Bizim Türkiye, Çatı, Kaynak, İstanbul, Hisar, Devlet, Ortadoğu, Millet ve Türk Edebiyatı gibi gazete ve dergilerde yayımlandı. Eserlerinin bir kısmını Aşık Sazından Şiirler (1944), Bursa'nın Destanı (1951), Yaşayan Ağaç (1952), Gökbayrak (1954) ve İkinci Dönüş (1972) adı altında kitaplaştırmıştı. Yazarın “Gavur Parası” adlı bir romanı da bulunmaktadır. “Gavur Parası” adlı roman Almanya’ya giden gurbetçilerin çilelerini, orada yok olan aileleri ve kaybolan değerleri ele alır. Şairin “Taş Ocakları” adlı yayımlanmamış bir de nesiri bulunmaktadır. Avrupa’ya gelir kaynağı için giden Türkler ile ilgili şiirleri de vardır şairin. “Avrupa’dan Notlar” adlı dörtlükte şöyle der: “Bizi buralara getiren / Tren / Bu tren mi? / Maraşlı Hasan dediğin civan / Şu sokakları süpüren mi?
Türk Edebiyatı dergisinde yayımlanan "Sona Doğru" isimli şiiri ile yazımıza son verelim. İsmail Gerçeksöz sanki bu şiirde akıbetini anlatmıştı.

SONA DOĞRU…
Hani bir şarkı takılır ya insanın dudaklarına
Eski, yarı unutulmuş, kırık dökük
Birkaç mısra dil ucunda döner durur da!
Nice baharlar alıp gitmiştir en güzel düşlerini
Sonra yapraklar sararır, çiçekler kurur da!..
Sille yemiştir kişi felekten,
Eşe dosta gülümseme zorluğu bir yana
Yürek olmadık acılarla yoğrulur da!
Upuzun gölgelerde bir akşam güneşi,
Camlardan odalara vurur da!..
Çoktan bitmiş kadehinde son yudum,
Meyhane boş, masa tarumar,
İlk yudumlardaki mutluluk kaybolur da!.
Bir köşede meyhaneci uyukluyordur,
Son müşteri hala oturur da!.
Ya da istasyon boşalmış,
Son tren çoktan gitmiştir.
Yolcu koskoca dünyada kaybolur da!
Karanlığa uzanan saat kulelerinden,
Oniki’ler hep birden vurur da!.
Budur işte feleğin bize oyun oynamışlığı,
Unun elenip eleğin duvara asılmışlığı,
Nefes daralır, dizler iki adım da yorulur da!
Uzanıp kalıvermek de var günün birinde ansızın, olur da!

Kaynaklar:
İsmail Gerçeksöz’ün Hayatı, Edebî Kişiliği ve Eserleri Üzerine Bir Araştırma, Hüseyin Ayaz, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum, 2011.
İkinci Dönüş, İsmail Gerçeksöz, Hisar Yayınları, Ankara, 1972.
Ülkücü Basın Şehitleri, Hüseyin Yüzbaşı, Ankara, 1980.
12 Eylül 1980’e Doğru Üç Ülkücü Basın Şehidi, Selim Yıldız, Yeni Düşünce, Ankara, Ekim 2018.