AKP EKONOMİSİNİN ÖZETİ: RANT, RÜŞVET, YOLSUZLUK

20 Ocak 2014 11:30 Doç. Dr.Mehmet Günal
Okunma
2358
AKP EKONOMİSİNİN ÖZETİ: RANT, RÜŞVET, YOLSUZLUK

Dergimizin yeni dönemine ve yeni bir yıla başlarken ekonominin 2013’teki durumunu ve 2014 yılına ilişkin beklenti ve tahminlerimizi sizlerle paylaşmak istiyordum. Ancak,17 Aralık 2013 tarihinde başlatılan “rüşvet, yolsuzluk ve kara para aklama” operasyonu sadece bizim planımızı değil, bütün ülkeyi ve piyasaları altüst etti. AKP hükûmeti yıllardır likidite bolluğu olan iktidar döneminde yapısal önlemleri alamadığı için sanal büyüme masallarıyla millet uyutuyordu.

Operasyon aslında bir tür “kral çıplak” uyarısı gibi oldu. İthalata, tüketime, inşaat-konut-AVM’ye, sürdürülemez büyümeye dayalı ekonominin ne kadar kırılgan olduğu da ortaya çıkmış oldu. Daha önce, özelleştirmelerde ve “Deniz Feneri” yolsuzluklarında yapıldığı gibi, olayın üzeri örtülmeye çalışılsa da operasyonun görüntüleri ve medyaya yansıyan deliller, her şeyi açıkça gösteriyordu.

Rüşvet, Yolsuzluk ve Kara Para Operasyonuyla Her Şey Ortaya Saçıldı

17 Aralık “rüşvet, yolsuzluk ve kara para aklama” operasyonuyla üstü örtülen pisliklerin bir kısmı ortaya saçıldı. Yargının görevini yapması sağlanırsa daha da çıkacağı, 100 milyarlık ikinci dalga operasyonuyla anlaşıldı. Başbakan’ın uluslararası komplo imaları ve cemaati hedef göstermesi konusunda kimin haklı kimin haksız olduğunu tartışmak, bu yazının hacmini aşacak bir husustur. Bizim için önemli olan, siyasi ve ticarî rant kavgası sonucunda yolsuzlukların ortaya çıkmasıdır...