YENİ DÜŞÜNCE’DEN

10 Haziran 2018 16:06 Dr. Ali Güler
Okunma
1151

YENİDÜŞÜNCE’DEN

 

            Değerli Yeni Düşünce Okurları,

            Cumhuriyetimizin ilanının 94. Yılını büyük bir gururla kutluyoruz. I. Dünya Savaşı sonrasında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağılan Osmanlı Devleti ve işgal edilen bir vatan topağı üzerinde yeni bir Türk Devleti’nin kuruluşunun adıdır Cumhuriyet…

            Yaklaşık 10 yıldır fiilen adını bile bilmediği yerlerde savaşan Türk milleti yorgun ve bitap düşmüş, özellikle aydınlarda ciddi bir umutsuzluk başlamış, Bu uzun yorucu süreçte Anadolu bütün kaynaklarını tüketmişti. Mondros ile mevcut ordularımız galip devletler tarafından tasfiyeye başlanmış, silahlarına el konulmuş, kısaca Atatürk’ün sonradan Gençliğe Hitabesinde anlattığı o “kapkaranlık” tablo ilekarşı karşıya kalmıştık.

            Türk Milleti’ne inanmış, bir iman ve inanç adamı, Mustafa Kemal Paşa, bütün bu olumsuz tabloya rağmen daha 13 Kasım 1918’de Adana’dan İstanbul’a geldiğinde Haydarpaşa’da Boğazda demirleyen düşman zırhlılarını gördüğünde hiç tereddüt etmeden,“geldikleri gibi giderler” demiştir. Evet, geldikleri gibi değil ama gittiler.

“Ya İstiklâl,Ya Ölüm!” parolası ile yola koyulan Atatürk ve arkadaşları, Türk milletine dayanarak hem işgale son verdiler, hem de yeni bir Türk devletinin kuruluşunu gerçekleştirdiler. Meşruiyetin kaynağı olarak Türk milletini gördüler,milli/merkezi, tam bağımsız, demokratik ve laik bir cumhuriyet kurdular.Lozan’da bin yılın hesabını gördüler, bağımsızlığımızı tescillediler. Öldü sanılan millet ölmemiş, hürriyet ve istiklâline, devlet olmanın onuruna, millet olmanın gururuna sahip çıkmıştı.

Atatürk, binbir zorlukla, mücadele ile kurulan bu Cumhuriyet’i yaşatmak ve yarınlara taşımak görevini de Türk gençliğine vermiştir. O nedenle, “Ey! Yükselen yeni nesil. Cumhuriyet’i biz kurduk O’nu yükseltecek ve yaşatacak sizlersiniz!”demiştir.    

            94. Yılında Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor, Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyet için kanını, canını veren tüm şehitlerimize ve hayatını kaybetmiş bulunan gazilerimize Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum.

Huzurlu günler diliyoruz Efendim.

           

           

Ali GÜLER