ÇİRKİN KADIN YOKTUR, BAKIMSIZ KADIN VARDIR

28 Mayıs 2016 10:35 Didem Seyra DAL
Okunma
3596
ÇİRKİN KADIN YOKTUR, BAKIMSIZ KADIN VARDIR

 

 
 
İnsanoğlunun varoluşundan bu yana kadın, güzellik ve zarafetin sembolü oldu. 
Tarih boyunca da kadın imajı hiç değişmedi ve alımlı kadınlar iz bıraktı.
Endamı ve pürüzsüz teni ile göz kamaştıran, Romalı komutanları parmağında oynatan Kleopatra'nın güzelliği her gün yaptığı süt banyolarına bağlandı. 
Tarihin en karizmatik kadınlarından biri de Birinci Dünya Savaşı'nın efsane ajanı Mata Hari'ydi. Güzel olmamasına karşın müthiş bakımlı olan Mata Hari; Fransız, İngiliz, Rus subay ve devlet adamlarından topladığı çok gizli askerî bilgileri, kızına yazılmış masum mektuplar hâlinde özel diplomatik kurye ile Almanlara ulaştırıyordu. Yakalanıp idama mahkûm edildi. Alımlı Mata Hari, kurşuna dizilirken gözlerini bağlatmayacak kadar da cesurdu.
Geçmişten günümüze değişmeyen bir kural var: 
Çok güzel olanlar değil, farklı ve bakımlı olan kadın hep ilgi odağında oldu.
Şimdilerde işin içine bir de teknoloji girince mucizeler ortaya çıkmaya başladı. Binlerce çeşit güzellik ve bakım ürünü kadınların albenisini yükseltmek için emirlerinde.
Güzellik uzmanı Betül Erdamar ile kadını ve güzellik tutkusunu konuştuk.
 
Sizce güzellik ve bakım denince akla ilk ne gelir?
"Aklımıza ilk olarak cilt bakımı gelir. Fark yaratan sağlıklı ve bakımlı bir cilttir. Bütün kadınlar bunu çok iyi bilirler. Güzel ve duru bir cilt her şeyden önce insanın kendini iyi hissetmesini sağlar. Kendine güvenen kadından daha huzurlusu ve iddialısı yoktur.”
 
Kadınlar cilt bakımına ne zaman başlamalı? 
“Bu, aslında bir bakım değil sağlık sorunu. Akne ve sivilce tedavisi de ciltle ilgili. Cildi tedavi etmek ve aldığı tahribatlara karşı korumak gerekiyor. Bu nedenle 13 yaşındaki çocuktan, çok ileri yaşlara kadar kadınlar ciltlerine özen göstermeliler. Yaşla ilgili bir kriterimiz yok. Cildin sağlığı ile ilgili kriterlerimiz var.”
 
En fazla karşılaşılan cilt problemleri neler?
"Cilt lekeleri yoğun olarak karşılaştığımız problemler.”
 
Cilt bakımını nasıl yapmalıyız. Profesyonel destek almak gerekir mi? 
“Elbette imkânlar doğrultusunda evde cilt bakımı yapılabilir ancak bu işin profesyonel ellerde yapılması çok önemli. Her işte olduğu gibi uzmanların devreye girmesini şiddetle öneriyorum. Çünkü derimiz yaşayan bir organdır. Dış etkenler; stres, hava, yeme içme alışkanlıkları, genetik faktörler cildimizde olumsuz etkiler bırakabilir. Bu olumsuzluklardan kurtulmak için mutlaka profesyonel bakıma ihtiyaç var. Her derinin farklı çözümlere ihtiyacı vardır.”
 
Bir güzellik merkezinde ne yapılır?
“Amacımız ilk önce cildin analizini yapmak, çıkan sonuca göre uygun ürünleri kullanarak cildi temizlemektir. Bundan sonra yapacağımız işlemler cilde daha iyi nüfuz edecek ve doğru sonuç alınmasını kolaylaştıracaktır. Yağlı ciltler, kuru ciltler ya da karışık olanlar… Hepsi için farklı yöntemler uygulanır.”
 
Örneğin yağlı cilt tipine sahip birinin karşılaştığı problemler biliyoruz ki cilt sarkmaları ve akne. Sizin yağlı cilt tipleri için özellikle uyguladığınız bir tedavi yöntemi var mı?
“Yağlı ciltlerde temel bakım, öncelikle yaptığım bir uygulamadır. Temel bakım zamanlarını cildin durumuna bakarak karar veriyorum. Temel bakım esnasında kendi hazırlamış olduğum tıbbi karışımlarla tedavi sürecine başlıyorum. Sonrasında içerisinde salisilik asit ihtiva eden ürünlerle işlemlerimize devam ediyoruz. Yüzdeki sarkmalar için özellikle kimyasal peeling uygulamasını yapıyoruz. Oldukça başarılı sonuçlar elde ediyoruz.”
 
Peki, evde uygulanabilecek günlük veya haftalık bakım önerileriniz neler?
“Öncelikli olarak sağlıklı bir cilt için bol bol su tüketmek gerekiyor.
Bir çay bardağının çeyreği kadar elma sirkesi, üzerine soda ilave ederek günlük tonik ihtiyacı karşılanabilir. Tonik olarak %100 gül suyu da kullanılabilir. 
Kaolin: Suyu ve yağı kolayca çektiğinden yağlı ciltlere uygulanan maskeler de kullanılır.
Kiraz: Pembe kiraz, diriliğini kaybetmiş olan ciltlerde yararlıdır. Maske olarak kullanılır veya cilde sürülür, bir süre sonra yıkanılır.
Kekik: Çok iyi bir antiseptik olan kekik; gevşemiş, yumuşak ciltlerde yararlıdır. Çay gibi demlenip kompres olarak yüzün alt kısımlarına ve boyna uygulanır. Buğu banyosu olarak uygulandığında gözenekleri açar, yağ bezlerinin faaliyetlerini dengeler.
Hatmi: Cildi tahriş etmeden yumuşatan bu bitkinin çiçeği ve yaprağı kullanılır. Buğu banyolarında sivilceli ciltlere uygulanır.
Maya: Yüzümüzü nemlendirmek ve dış etkenlere karşı korumak için mayadan yararlanabiliriz. Yüksek dozda protein içerdiği için cilt dokularının yeniden yapılanmasını sağlar. Mayayı sulandırarak krem hâline getirin. Karışımı yüzünüze ve vücudunuza sürüp on dakika beklettikten sonra yıkayın.”
 
Sayın Erdamar, son olarak siz kendi kullanımız için ne tür kozmetik ürünlerini seçiyorsunuz?  
“Kozmetik ürünlerde güvenilir ve cilde uygun ürünler tercih edilmeli.”