BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİNİN GELECEĞİ VE AİLE HEKİMLİĞİ

29 Mart 2014 16:45 Dr. Yılmaz Sezgin
Okunma
2226
BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİNİN GELECEĞİ VE AİLE HEKİMLİĞİ

Tıp alanında ileri düzeyde branşlaşma; daha fazla bilgiye ulaşma ve ayrıntıya sahip olma  ihtiyacı sonucu ortaya çıkan ve de kaçınılmaz olan bir yapılanmadır. Bu durum elbette ki bütünü kaçırma ve tümden giderek farkına varılabilen çözümleri kolay sorunların ertelenmesi ya da ötelenmesi gerçeğini değiştirmeyecektir.

Sağlık alanında belirmeye başlayan bu sorun; yeni arayışların başlamasına ve ihtiyacın çözümüne dönük uygulamaların hayat bulmasına zemin hazırlamıştır. Aile Hekimliği; bu ihtiyaçtan beslenerek ortaya çıkan ve yaygınlaşmaya başlayan bir uzmanlık alanıdır.


Aile Hekimliğinin hayat bulduğu günden beri ülkemizde; gerek siyasi otoritenin gerekse akademik hiyerarşinin bu uzmanlık alanına yaklaşımı boşlukları doldurmaktan öteye geçememiştir.

Aile Hekimliğinde amaç; boşlukları doldurmak yerine birinci basamak sağlık hizmeti sunum odaklı olarak sorunlara zamanında büyümeden çözümler üreterek daha sağlıklı bir toplum beklentisine cevap vermek ve sağlık harcamaları alanındaki yüksek mali kaynak israfının önüne geçmek olmalıdır. Bunu yaparken birinci basamakta görev yapan Hekimleri daha etkin ve donanımlı bir eğitimden geçirmek ana hedeflerden biri olmalıdır...