DEVLET BAHÇELİ, YEMİN İÇİN KÜRSÜYE ÇAĞRILINCA MİLLETVEKİLLERİ AYAKTA ALKIŞLADI

31 Ağustos 2018 16:30 Ahmet Deniz AĞCA
Okunma
1417
DEVLET BAHÇELİ, YEMİN İÇİN KÜRSÜYE ÇAĞRILINCA MİLLETVEKİLLERİ AYAKTA ALKIŞLADI

DEVLET BAHÇELİ, YEMİN İÇİN KÜRSÜYE ÇAĞRILINCA MİLLETVEKİLLERİ AYAKTA ALKIŞLADI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli yemin etti. Bahçeli, yemin etmesi için kürsüye çağrıldığında MHP'li milletvekillerinin tümü ayağı kalkarak alkışladı. Bahçeli, yeminini edip yerine geçerken de milletvekilleri yine ayağa kalkarak alkışladı. Bu sırada Bahçeli'yi AK Partili ve İP'li milletvekillerinin de alkışladığı görüldü.
MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz da yaptığı yeminin ardından Bahçeli'nin yanına giderek elini öptü.
27. Dönem parlamentosunun en yaşlı üyesi olan Eski CHP Genel Başkanı Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın yerine TBMM Geçici Başkanı olarak Yılmaz’ın yönettiği oturumda Geçici Başkan Vekilliğini de AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü yaptı.
Yılmaz, tören öncesinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman’dan görevi devraldı. Başkanlık mührünü de alan Yılmaz, daha sonra TBMM Geçici Başkanı olarak Genel Kurulu yönetti. Köylü de Geçici Başkan Vekili olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı Meclise gelişinde törenle karşılayıp uğurladı.
Yemin töreninden önce AK Parti Meclis Grubu, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yeni dönemin ilk toplantısını yaptı. Erdoğan’ın konuşma yaptığı toplantının basına kapalı bölümünde ise TBMM Başkan adayı için temayül yoklamasının yanı sıra AK Partinin grup başkanı ile başkan vekillikleri seçimi gerçekleştirildi.
Yemin töreniyle birlikte Meclis Başkanlığı süreci de start aldı. Adaylık başvuruları 11 Temmuz Çarşamba günü saat 24.00’te sona erdi. TBMM Başkanlık Seçiminin ise 12 Temmuz Perşembe günü yapıldı. Seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki (400 oy) çoğunluğu, üçüncü turda ise salt çoğunluk (301 oy) arandı.
TBMM Genel Kurulunda dün 27. Yasama Döneminde görev yapacak 600 milletvekillinin yemin töreni 8 Temmuz 2018 Pazar günü saat 14.00'te başlayıp ertesi gün sabah karşı ancak tamamlandı. Yemin 10.5 saat sürdü.
Yemin töreni dolayısıyla milletvekili sıralarına kırmızı karanfiller bırakıldı. Yemin sırası gelen milletvekillerinin yakınları, sırayla izleyici locasına alınarak milletvekillerinin yeminini izledi.
27. Yasama Döneminde görev yapacak milletvekillerinin yemin töreni için parlamentoyu açan geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz, "TBMM İçtüzüğü’ne göre, TBMM Geçici Başkanlığını en yaşlı üye sıfatıyla Deniz Baykal'ın yapması gerekirdi. Ancak Baykal sağlık durumu nedeniyle bu görevi ifa edemedi, ikinci en yaşlı üye sıfatıyla bu görevi benim ifa etmem gerekmiştir. Başkanlık Divanı olarak Sayın Baykal'a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acil şifalar diliyoruz." diye konuştu.
Yılmaz, milletvekili yemininin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, bu birleşimde ant içemeyen milletvekillerinin TBMM Genel Kuruluna katıldıkları ilk birleşimin başında ant içeceklerini bildirdi.
Yeni yönetim sisteminde güvenoyu, bütçe hakkı, sözlü soru önergeleri gibi güçlü kuvvetler ayrılığı sisteminin doğal sonucu olan denetim araçlarının olmadığına dikkat çekti.
SALONA İLK GELEN BAHÇELİ OLDU
Genel Kurula ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve son olarak HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli geldi. Milletvekili sayısının yeni dönemde 550’den 600’e çıkmasıyla birlikte TBMM Genel Kurul Salonu’nda da büyük yoğunluk yaşandığı gözlendi. Genel Kurul Salonu’nun artan vekil sayına göre düzenlenmemesi nedeniyle bazı milletvekilleri ayakta kaldı. Mevcut kabine üyeleri kendilerine ayrılan Bakanlar Kurulu sıralarına otururken, bazı İP'li milletvekillerinin komisyon sıralarına oturması dikkat çekti. Cezaevinde oldukları için HDP Milletvekili Leyla Güven ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu yemin törenine katılamadı. CHP listelerinden milletvekili seçilen Cihangir İslam ve Abdülkadir Karaduman istifa ederek Saadet Partisine katıldı. CHP’nin vekil sayısı 146’dan 144’e düştü.
DURMUŞ YILMAZ FRAK GİYDİ
Durmuş Yılmaz’ın TBMM’yi yönetirken yürürlükten kaldırılan iç tüzük hükmü kapsamında frak giymesi dikkat çekti.
TBMM Geçici Başkanlık Divanında da en genç üyeler olarak AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, AK Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel, CHP Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ve HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ görev aldı
Yılmaz’ın birleşimi açmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Ameliyat olduğu için konuşmasını oturarak yapacağını söyleyen Yılmaz, yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin yaşanacağını belirterek, "Bu sistemde yazılı soru önergesi hariç artık güvenoyu, bütçe hakkı, sözlü soru önergeleri gibi güçlü kuvvetler ayrılığı sisteminin doğal sonucu olan denetim araçları yoktur." dedi.
Yılmaz, ister parlamenter sistem ister Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi olsun Anayasa’nın ve kanunların üzerinde bir kural olamayacağını ifade etti.
Yılmaz, yasamayla yürütme erkleri arasında gelecek dönemde karşılaşılacak sorunların çözümünün TBMM olacağına işaret etti.
ERDOĞAN, YEMİN TÖRENİNİ LOCADAN İZLEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde yürütmenin başı olmasına karşın yemin törenini eski sistem teamüllerine göre kendisine ayrılan locadan izledi. Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın artık Meclis Başkanı olmaması ve milletvekili olmamasına karşın TBMM teamüllerine aykırı bir şekilde Erdoğan’ın yanında oturması dikkat çekti. Tören boyunca Erdoğan ve Kahraman’ın sohbet ettiği gözlenirken, Erdoğan’ın yalnızca AKP ve MHP’li vekilleri alkışlaması dikkat çekti. Erdoğan, yemin töreninde sıra Ankara milletvekillerine gelip Atatürk’ün hatırası için saygı duruşunda bulunulmasının ardından Genel Kuruldan ayrıldı. Erdoğan’ın ayrılmasının ardından AKP sıralarının boşalması dikkat çekti.
Bu arada bazı İP milletvekilleri yemin töreni sırasında Bahçeli'nin elini öptü. Bahçeli de onlar yemin ederken alkışlayarak cevap verdi.
YILDIRIM YEMİN EDİP NİKÂH KIYMAYA GİTTİ
Yılmaz, geçici Meclis Başkanı sıfatıyla ilk olarak yemin etmesinin ardından engelli ve mazereti olan milletvekillerini yemin etmek üzere kürsüye davet etti. Bu kapsamda ilk yemini HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu etti. Tekerlekli sandalyeyle gelen Piroğlu için platform kuruldu. Daha sonra AK Parti Hakkâri Milletvekili Husret Dinç yemin etti. Mazereti olduğu gerekçesiyle Başbakan Binali Yıldırım engelli vekillerin ardından ilk yemin eden isim oldu. Yıldırım’ın Numan Kurtulmuş’un çocuğunun düğün törenine katılacağı gerekçesiyle mazereti olduğu ifade edildi.
Başbakan Yıldırım’ın yanı sıra Hükûmet Sözcüsü Bekir Bozdağ da mazeret göstererek erkenden yemin etti. Engelli ve mazeretli milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Adana’dan başlayarak sırayla milletvekilleri kürsüye çağrıldı. AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru yemin metnini eksik okuması nedeniyle tekrar kürsüye çağrıldı. AK Partili Doğru ikinci kez kürsüye çıkarak ant içti. Yemin edenler arasında renkli görüntüler de yaşandı. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer 8 aylık hamile olarak kürsüden yemin etti. Yemin metnini hızlı okuyan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Yılmaz'ın uyarısıyla yeminini tekrarlamak durumunda kaldı.
CHP'DEN SEÇİLEN İKİ VEKİL SP’YE GEÇTİ
TBMM’de 27. Dönemin ilk birleşiminde CHP’den istifalarla sandalye dağılımı da değişti. CHP’nin listelerinden aday gösterdiği Adalet Yürüyüşü’nde CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun doktorluğunu yapan Cihangir İslam ile Abdülkadir Karaduman yemin etmeden önce TBMM Başkanlığına başvurarak CHP’den istifa etti ve SP’ye katıldı. CHP listelerinden toplamda 6 SP’li ismi aday gösterirken, milletvekilliği için yeterli oyu İstanbul’dan İslam, Konya’dan ise Karaduman almıştı. İki ismin istifasıyla CHP’nin vekil sayısı da 146’dan 144’e indi.
İP'LİLER BAHÇELİ'NİN ELİNİ ÖPTÜ
Yemin töreni başlamadan MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin İP Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’la tokalaşması dikkat çekti. Yemin töreni sırasında ise İP'li Hayati Arkaz ile Musavvat Dervişoğlu Bahçeli’nin elini öperken, Bahçeli’nin de ant içen bazı İP'li vekilleri alkışladığı gözlendi. MHP’li pek çok vekil de kürsüde yemin ettikten sonra Bahçeli’nin elini öptü. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da yemin ettikten sonra MHP Lideri Bahçeli’yle tokalaştı. TBMM’nin internet sitesindeki sandalye dağılımında "BBP Genel Başkanı" olarak yer alan Mustafa Destici, AK Parti Konya Milletvekili olarak yemin etti. Destici de Genel Kurulda Bahçeli ve bazı AKP’li vekillerle tokalaştı. Eski Millî Eğitim Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz,  yeminini yaptıktan sonra yerine geçmeden önce, CHP sırasının en önünde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve grup başkan vekilleri ile tokalaştı.
BAHÇELİ İLE KILIÇDAROĞLU SAMİMİYETİ
TBMM’de 27. Yasama Döneminde görev alacak milletvekillerinin yemin töreninde, kürsüye davet edilen CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu CHP Grubu ayakta alkışladı. Kılıçdaroğlu’nu alkışlayanlar arasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de vardı. Bahçeli oturduğu yerden Kemal Kılıçdaroğlu’nu alkışladı. Kılıçdaroğlu ile Bahçeli milletvekillerinin yemin törenini sonuna kadar takip etti.
Geçen dönem İçişleri Bakanlığı yapan ve sık sık CHP’lilerle karşı karşıya gelen Süleyman Soylu, yemin ettiği sırada protesto ile karşılaştı. Soylu yemin ederken bazı CHP’liler sırtını döndü.
Durmuş Yılmaz, yemin töreni sırasında dinleyici locasından zaman zaman alkışlar gelmesi üzerine uyarıda bulundu. Yılmaz, TBMM İçtüzüğü’ne göre dinleyici locasında bulunan konukların Genel Kuruldaki görüşmelere yönelik herhangi bir tepki gösteremeyeceğini, aksi hâlde görevlilerin dinleyici locasını boşaltacağına ilişkin hükmü anımsattı.
ATAY'I YUHALAYANLAR SALONDAN ÇIKARILDI
HDP Hatay Milletvekili Barış Atay’ın kürsüye geldiği sırada dinleyici locasından yuhalama ve protesto sesleri yükseldi. Bunun üzerine HDP Grup Başkan Vekili Ayhan Bilgen, Yılmaz’ı dinleyici locasındaki kişinin dışarı çıkarılması gerektiği konusunda uyardı. Yılmaz, “Güvenlik görevlisi arkadaşlarım, lütfen, görevinizi bihakkın yapın.” dedi. Dinleyici locasında bulunan görevliler Atay’a tepki gösteren kişileri dışarı çıkardı. Sonrasında, AK Partili Hacı Bayram Türkoğlu ve Hüseyin Yayman’ın kürsüye gelirken dinleyici localarından yoğun alkış gelmesi üzerine Yılmaz, dinleyici locasının boşaltılmasını isteyerek birleşime ara verdi. Ancak loca aradan sonra boşaltılmadı.
AK Partinin yeni milletvekillerinden olan millî motosikletçi Kenan Sofuoğlu da ant içen milletvekilleri arasında yer aldı. AK Parti Sakarya Milletvekili Sofuoğlu, AK Parti sıralarının yanı sıra izleyici locasından da alkış aldı.
YEMİN TÖRENİNDE DİKKAT ÇEKEN TOKALAŞMA
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP'den olaylı bir şekilde ayrılıp İP’e geçen Koray Aydın Mecliste bir araya geldi. Bahçeli ve Aydın'ın samimi bir şekilde tokalaşmaları TBMM Genel Kurul Salonu’nda bulunan herkesin dikkatini çekti. Aydın, Genel Kurul Salonu’nda Bahçeli'nin yanına gitti. Tokalaşmak için el uzatan kişinin Koray Aydın olduğunu gören Devlet Bahçeli, nezaket gösterip ayağa kalktı. Kendisine uzatılan Aydın'ın elini sıkan Bahçeli, sonra yeniden yerine oturdu. Bahçeli ve Aydın'ın diyaloğu yerlerine oturduktan sonra da sürdü.
Bahçeli, Aydın’ın MHP'den istifasını değerlendirirken, "İstifa tek taraflı tercihtir, partimiz açısından hayırlı olmuştur. 2019'daki bir adaylık için şimdiden isim veriyorsa birilerini hava boşluğuna atıp yerine geçmeyi düşünüyordur." demişti. Meclisteki milletvekili ant içme töreninde, İP İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz’ın Bahçeli'nin elini öpmesi, İP Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün de bozkurt işareti yapması, İP Parti Genel Başkan Yardımcısı Musavat Dervişoğlu’nun da yemin ettikten sonra Bahçeli'nin yanından geçerken eğilerek selam vermesi  kendi partileri içinde tepkilere sebep oldu.