Eli kalem tutan, kitaplara aşina birkaç Ülkücü, bir araya geldiklerinde klasik sohbet konularından birisi “Ülkücülerin kitap okuma alışkanlığı”nın olmayışıdır. Bu zaafın nedenleri ve çarelerinin tartışıldığı kaç sohbeti paylaştığımı hatırlayamıyorum. Geçtiğimiz günlerde bir ankette yanıt verirken karşılaştığım veriler bana bu konuyu sadece sohbet ortamlarında bırakmayıp yazıya dökme gereğini hissettirdi.
Tarih ile ilgili bir İnternet sitesinin (müverrih.net) okurları arasında yapılan bir anketin sonucuna göre, “Ayda kaç kitap okuyorsunuz?” sorusuna ankete katılanların % 54’ü 1-3 kitap yanıtını vermiştir. “Kitap alışverişinizi nerelerden yapıyorsunuz?” sorusuna yanıt verenlerden %27’si İnternet kitabevlerinden kitap aldıklarını belirtmiştir. Bu yazıda, son on yılda gündeme gelen İnternet kitapçılığının Ülkücülük yönünden anlam ve önemine değineceğim. Bunun için ülkemizdeki en saygın ve etkin çevrimiçi (online) kitabevlerinin başında gelen kitapyurdu.com verilerini Ülkücü okuryazarlık yönünden değerlendirmek istiyorum.
14 yıldır hizmette olan ve ülkemizde İnternet kitapçılığının öncüsü kabul edilen kitapyurdu.com sitesinin kurucusu Sadi Kizir’den aldığım bilgiye göre, bir kez olsun alışveriş yapmış bulunan tekil kullanıcı sayısı 753.161, bir siparişteki istenen ortalama kitap sayısı: 5,5’tur. Veri tabanında bulunan 600 binin üzerindeki kitap ile ülkemizin en zengin kitap arşivini de oluşturan kitapyurdu.com’un bu rakamlarını Ülkücü okuryazarlık açısından sorguladığımızda, Ülkücüler olarak göğüs kabartacak bir tablo ortaya çıkmayacağını bu yazının okurları hemen tahmin edebilir. Ben yine de net bir tablo ortaya çıkması için bazı kıyaslamalar yapacağım...