MHP'NİN DOĞU VE GÜNEYDOĞU OYLARINDA PATLAMA

31 Ağustos 2018 15:54 Ahmet Deniz AĞCA
Okunma
1330
MHPNİN DOĞU VE GÜNEYDOĞU OYLARINDA PATLAMA

MHP'NİN DOĞU VE GÜNEYDOĞU OYLARINDA PATLAMA
MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız, "PKK'nın baskısı sıfırlanınca vatandaş kendi hür iradesiyle oy kullanmaya başladı. 24 Haziran’da doğu ve güneydoğu illerinde oy patlaması yapan MHP, Şırnak’ta 3,5 kat, Batman ve Van’da 3 kat olmak üzere 23 ilde oylarını katladı." dedi.

24 Haziran Seçimlerinde büyük bir başarı kazanarak TBMM'ye 49 milletvekili sokan MHP'nin, doğu ve güneydoğudaki oylarında önceki yıllara göre büyük bir artış kaydedildi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız, "24 Haziran’da doğu ve güneydoğu illerinde oy patlaması yapan MHP, Şırnak’ta 3,5 kat, Batman ve Van’da 3 kat olmak üzere 23 ilde oylarını katladı." dedi.
MHP’nin bölge temsilcileri, “Hiçbir mezradan sıfır oy çıkmadı. Gün gelecek MHP Hakkâri’den milletvekili çıkaracak.” diye konuştu.
MHP, tüm olumsuzluklara ve medyanın kara propagandasına karşı bu seçimlerde Türkiye genelinde 5 milyon 564 bin 514 seçmenin tercihi ile %11. 1 oy alarak herkesi şaşırttı. MHP’nin en büyük sürpriz yaptığı yerler ise doğu ve güneydoğu kentleri oldu.
Çukurca’da %11. 3 oy alan MHP bu ilçede 3. parti olarak büyük bir şaşkınlık yarattı. Şanlıurfa’nın Harran İlçesi’nde %48. 8’lik oy oranıyla birinci çıkan MHP, Tunceli’nin Pertek ilçesinde ise %8.5 oy almayı başardı. MHP, Şırnak’ta oy oranını %1. 4’ten %4 çıkardı.
Ege ve Akdeniz’de oy kaybı yaşayan parti, buna karşın Hakkâri’de oylarını %2.3, Şanlıurfa’da 6.6, Bingöl’de 4.1, Tunceli’de 3.1, Van’da %2, Şırnak’ta 2.8, Adıyaman’da 6.2, Iğdır’da da %11.2 artırmayı başardı.
Şırnak Uludere’de bir önceki seçimde %1.6 oy alan MHP’nin 24 Haziran’daki oyları neredeyse 3’e katlanarak %4.4’e ulaştı. Beytüşşebap’ta 2015 yılında %2 olan MHP oyları son seçimde 3.5 kat artarak %7.9 gibi beklenmedik bir orana ulaştı. Çemişgezek ilçesinde ise bir önceki seçim %5.6 oy alan MHP, 24 Haziran’da oyların %11.6’sını topladı. Nazimiye ilçesinde, geçmiş dönemde 1.3 oy alan MHP oyları 6 kat artarak %7’ye çıktı. Hozat’ta ise 2.3’lük oran 4.9 seviyesine ulaştı. Ağrı Taşlıçay’da %2.7 olan MHP oyları bu seçimde % 6.1’e çıktı. Tutak’ta bir önceki seçim %3.2 oy toplayan MHP, son seçimde oyların 5.9’unu almayı başardı.
İlginç sonuçlardan biri de Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinden çıktı. Bir önceki seçimde %4.8 olan MHP oyları %25.8 oldu. Ceylanpınar’da ise 2.1’lik MHP oyları %7.3’e yükseldi.
MHP Türkiye genelinde en yüksek oy oranına ise Harran’da ulaştı %14.8 olan MHP oyları 24 Haziran’da %48.88’e ulaştı. AK Parti ise MHP’den sadece 9 oy az alarak %48.85’te kaldı. Sürpriz oy artışı olan kentler arasında Bingöl de dikkati çekti. MHP’nin oy oranı %1.8’den %5.8’e çıktı. Genç ilçesinde ise oy oranı %1.2’den 9.9’luk orana ulaştı ve MHP oyları 9 kat arttı. Bingöl Kiğı’da %7.9, Solhan’da 5.3, Yedisu’da %6 oy alan MHP bu bölgelerde oy oranını 3, 4 kat arttırmayı başardı.
ÖZBEK: MHP'NİN, IRKÇILIK VE AYRIMCILIK YAPMADIĞI ANLAŞILDI
MHP Hakkâri İl Başkanı Fatih Özbek de Hakkâri’de oy oranını 3’e katlayan MHP’nin bölgedeki oy artışını şöyle değerlendirdi:
“Güneydoğuda aday profili çok önemli. Bölge genelinde aşiretlerin oy dağılımında önemli etkisi oluyor. Ancak MHP’deki oy artışının tek nedeni bununla alakalı değil. Hakkâri’de halkla kaynaştık. Halk MHP’nin ırkçılık, ayrımcılık yapmadığını, her kapıyı çaldığını gördü. Parti yetkilileri şehre gelip vatandaşla temas etmesi de oy oranlarına yansıdı. Hakkâri’nin ilçe olmasına karşı Genel Başkan’ımızın tavrı halkın sempatisini kazandı. Bir önceki seçim 1300 oy aldığımız kentte 6 bin oya çıkmak azımsanmayacak bir başarı. Ak Parti, cumhur ittifakı sayesinde buradan bir vekil çıkarabildi. Üstelik HDP’nin kalesi olarak bilinen bir şehirden söz ediyoruz. Gün gelecek MHP Hakkâri’den milletvekili çıkaracak. Güneydoğuda halk hendek olaylarından örgüt baskısından bıktı usandı. Birçok insanını dükkânı kapandı, huzur ortamı bozuldu. Hakkâri 81 vilayet içerisinde en genç nüfusa sahip olan yerleşim yeri. Yeni nesil kavga, gürültü istemiyor. Hakkâri’nin hiçbir köy ve mezrasında sıfır oy almadık. Bu çok önemli bir başarı.”
KAYAALP: GEÇMİŞTE HDP'YE OL VERENLER MHP'YE DÖNDÜ
Güneydoğudaki oy patlamasını değerlendiren MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp, şunları söyledi:
"Geçmişte terör olayların nedeniyle birçok ilçede teşkilat açamadığımız için oy alamıyorduk. Son yıllarda güneydoğunun her ilçesinde teşkilatlarımızı  kurup, aktif olarak çalışmalara başladık. Teşkilat yöneticilerinin neredeyse tamamı Ülkü Ocaklarından yetişen bölge insanı. Bu arkadaşlarımız bölgede özveriyle çalışıyorlar. Bazı bölgelerdeki oy artışında aşiret etkisi olsa da, MHP’ye yönelen blok oy yok. Ferdî oy alıyoruz. Özellikle Diyarbakır’da ‘Asla oy çıkmaz.’ denilen köylerden bile oy almayı başardık. Geçmişte HDP’ye oy verip, MHP’ye yönelen insanlar da azımsanmayacak oranda. Diyarbakır’da tüm köylere giderek oy istedik. Neredeyse her köyden 2, 3 tane bile olsa oy çıktı. Teşkilatlarımız bu şekilde çalışmaya devam ederse, önümüzdeki seçimlerde güneydoğudan çok sayıda vekili Meclise yollarız. Eskiden polis, asker lojmanlarından oy çıkarken, artık köylerden de oy çıkıyor."
YILDIZ: PKK'NIN BASKISI SIFIRLANINCA MHP'NİN OYLARI ARTMAYA BAYLADI
24 Haziran’da doğu ve güneydoğu illerinde oy patlaması yapan MHP, Şırnak’ta 3,5 kat, Batman ve Van’da 3 kat olmak üzere 23 ilde oylarını katladı
MHP, 24 Haziran’da yapılan seçimin sonuçlarına göre doğu ve güneydoğuda oy artışını ele alan raporunda 23 ilde oylarını katlayarak başarı sağladığını belirledi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız, 1 Kasım 2015 Seçiminde Şırnak’ta 2 bin 660 oy aldıklarını 24 Haziran’da ise bu sayıyı 8 bin 721’e çıkardıklarını belirterek, “2,5 kat arttı. Aynı şekilde Batman’da %100, Muşta 3 misli arttı. Diyarbakır’da iki kat, Tunceli’de Van’da 3’er kat artış sağlandı. Bitlis ve Bingöl’de de üçer kat artışlar benzer başarı yakalandı." dedi.
Yıldız, “Bu başarının nedeni nedir, devlet kurumlarında çalışanlar mı verdi? Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise şu cevabı verdi:
"Seçimlerden önce Ak Parti ile MHP cumhur ittifakını kurduğunda, bölge illerindeki Kürt kökenli vatandaşlarımızın MHP nedeniyle AK Partiye oy vermeyeceği propagandası yapıldı. İttifakı bozmaya yönelikti. İşte sandıklar bu iddianın safsata olduğunu ispatladı. Araştırdık ve rapor hazırladık. 23 ilde %10 ile %300’ün üzerinde oy artışı sağladık. Yok devlet  kurumlarında çalışanlar, yok özel harekatçılar, polisler güvenlik birimleri MHP’ye verdi diye iddia ediyorlar şimdi. Diyarbakır’da ve Hakkâri’de kaç devlet görevlisi var da bu kadar oy artışı sağlansın. Kamu çalışanlarının sayısı belli, çıkan oy belli."
Yıldız, "Sandık sonuçlarıyla oynandı." iddiasına da sert tepki göstererek şunları söyledi:
"Sandıklara müdahale iddiası da spekülasyon. Türkiye Cumhuriyeti 1946’dan beri yaptığı seçimlerin en tartışmasız olanı bu seçim. Muhalefet partileri muhalefet Cumhurbaşkanı adayları, seçimde hile olmadığını söyledi. Hile iddiaları iftiradan ibaret. Eğer HDP barajı aşamasaydı MHP Şırnak’tan  milletvekili çıkarıyordu. Bölgede terör örgütü PKK’nın baskısı sıfırlanınca vatandaş hür iradesiyle istediği partiye yöneldi. MHP’nin geçmişte bölgede milletvekili, belediye başkanları vardı, seçilmiş insanlardı. Şu anda da MHP’nin örgütlenmediği il ve ilçe yok bölgede. Bizim sorunumuz terör örgütü PKK ile, Kürt kökenli vatandaşlarımızla sorunumuz yok. Arkadaşlarımız kapı kapı dolaşıp bunu anlattılar. Bazılarının iddia ettiği gibi ‘Devlet kurumlarında çalışanlar verdi, sandıkla oynadılar.’ boş laf iftira. Sonuç bölge halkının MHP’ye teveccühtür."