E. SEMİH YALÇIN: KARŞIMIZDAKİ PARTİLER İLKE, CUMHUR İTTİFAKI ÜLKE PEŞİNDE

30 Ağustos 2018 16:29 Ahmet Deniz AĞCA
Okunma
1135
E. SEMİH YALÇIN: KARŞIMIZDAKİ PARTİLER İLKE, CUMHUR  İTTİFAKI ÜLKE PEŞİNDE

E. SEMİH YALÇIN: KARŞIMIZDAKİ PARTİLER İLKE, CUMHUR  İTTİFAKI ÜLKE PEŞİNDE
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, erken seçimi ülke menfaatine uygun bulmadıklarını söyledi.
MHP'nin 18 Mart Kongresi öncesinde TBMM'de bir grup gazeteci ile sohbet eden Yalçın, 18 Mart’ta yapılacak olan MHP Kongresinin bundan sonra döneme ışık tutacağını belirterek, MHP’nin  1. 207 delege ile kongresini gerçekleştireceğini bildirdi.
"Cumhur ittifakı"nda sadece AK Parti ve MHP'nin yer alacağını, diğer partilerin büyük olasılıkla AK Parti listesinden seçime gireceğini ifade eden Yalçın, "Kimse kimseyi kandırmasın. CHP’nin yaptığı görüşmeler ittifak görüşmesidir. ’Seçim ittifakı değil, seçim güvenliği’ diyorlar. Cumhur dedik karşımızda olan partiler ilke dediler. Karşımızdaki partiler ilke, cumhur ittifakı ülke peşinde.” dedi.
Yalçın, "2023, 2053 vizyonları benimseme açısından, Türkiye’nin gidişatında nasıl olduğumuzu halka göstereceğiz. Hükûmet sistemi oturması için çıkış noktası olacak. Önümüzdeki dönemde dört tane önemli siyasi gelişme var: Kurultay, yerel seçimler, TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimleri. Cumhurbaşkanlığı sisteminin öncü rol oynadığımız malumdur. Topluma, kurumlara zarar vermeden sağlamak için elinden geleni yapacaktır. %70 halka ittifak sevimli geliyor.” diye konuştu.
Büyük Birlik Partisinin ittifaka katılmasına ilişkin olarak Yalçın, şu cevabı verdi:
"BBP bu talebi iletti bu ittifakın bünyesindedir. Aynı sütunda değil de bir partinin listesinden gözükmek suretiyle olabilir. Adalet ve Kalkınma Partisinin listesinden yer alması olabilir. Bu Mecliste küçük partinin temsil edilmesini sağlar.”
Yalçın, iki partili sisteme zorlayan yapı iddialarına yönelik olarak görüşünü ifade ederken, “Parti tüzel kişiliği ile yapsın derken partiler kendi logoları kullanacaklar. Biz Adalet ve Kalkınma Partisi olmadık, Adalet ve Kalkınma Partisi MHP’lileşmedi. Partiler seçimlerden sonra kendi siyasetlerini devam ettirecekler. Böyle bir yakınlaşma olmaz uzlaşma olur. Parti olarak kimliğinizi devam ettiriyorsanız devam edeceksiniz.” dedi.
Yalçın, %1 oy oranı ile bir parti Meclise girerken %9 oy alan partinin girememesine ilişkin bir soruya karışılık, “Halk ittifaka oy verecek. Oy verdikten sonra sorgulayamazsınız. Orada meşruiyet var. Halk cumhur ittifakına oy verecekse sorgulamak anlamsız olur. Siyasi partiler gerekli tedbirleri alır. Partiler tek başlarına girebilirler. İttifakın karşısına olacaklarsa bir araya gelirler. Ülkenin bekası üzerinde duruyoruz. Bu sistem onu sağlayacak.” diye konuştu.
Anayasa Komisyonunda görüşülmekte olan 26 maddelik teklif ile ilgili olarak Yalçın, teklifin iki parti içinde de sahiplenildiğini ifade etti. Yalçın, “Anayasa Komisyonunda ne de genel kurulca değişiklik olamaz. 26 madde geldiği gibi çıkar.” ifadelerini kullandı.
Erken seçim iddialarına yönelik soruya Yalçın, “Genel Başkan’ımız ve Sayın Cumhurbaşkanı erken seçim olmaması konusunda mutabık kalındı. Görüşmelerde şartlı veya şartsız ele alınmadı. Ülke menfaatine uygun değil. Afrin Operasyonu var. Uyum yasalarını çıkaramadık.” şeklinde konuştu.
Yalçın, "Cumhur ittifakında sadece AK Parti ve MHP olacak. Diğer partiler büyük olasılıkla AK Parti listesinden seçime girecek." dedi. Yalçın, erken seçimi ülke menfaatine uygun bulmadıklarını kaydederek, cumhur ittifakı'nın oy oranına ilişkin tahminini de açıkladı ve %70'e hitap ettiklerini sahada ise oyun %60-65 civarında olacağını belirtti.