Sandıktan çıkan verilerde, siyasi kimlikler üzerindeki kutuplaşmanın keskinleştiği dikkati çekti.
Başbakan Erdoğan, yaptığı balkon konuşması ile daha gergin ve daha sert bir dönemin başlayacağı sinyalini verdi.
Bazı il ve ilçeleri kıl payı kaçırmasına karşın MHP; başta doğunun serhat şehri Kars olmak üzere Adana, Mersin, Osmaniye, Manisa, Isparta, Karabük ve Bartın'ı kazanarak büyük başarı elde etti.
Yolsuzluk ve rüşvet skandalları arasında aylardır beklenen 30 Mart Yerel Seçimleri yapıldı. Türkiye genelinde seçimlere katılan 26 siyasi parti içinde TBMM’de grubu bulunan AKP birinci, CHP ikinci, MHP üçüncü, BDP dördüncü oldu.
İl Genel Meclisi sonuçlarına göre AKP %43.28, CHP %25.67, MHP %17. 73, BDP %6.60 oranında oy aldı. 2009'daki yerel seçimde ise AKP'nin İl Genel Meclisindeki oy oranı %39.1, CHP'nin %22.2, MHP'nin %16.4, DTP'nin de %5.4 idi.
Yasa değişikliği ile büyükşehir sayısını 30'a çıkaran AKP, bu yasa sayesinde 18 büyükşehir ve 31 il belediyesi kazandı. CHP 6 büyükşehir 7 il; MHP 3 büyükşehir 5 il; BDP ise 2 büyükşehir 8 il belediye başkanlığını aldı.
En çok merak edilen üç büyük ilden İstanbul ve Ankara'da seçimi AKP, İzmir'de CHP adayı kazandı. Ankara'daki yarışta başkanlık birkaç kez el değiştirdi ve kıran kırana bir yarış oldu. CHP adayı Mansur Yavaş, henüz oyların %10'u sayılmışken zaferini ilan etti. Daha sonra AKP adayı Melih Gökçek'in çok az bir oyla seçimi kazandığı açıklandı. Başta Ankara olmak üzere birçok yerde yapılan itirazlar üzerine oyların yeniden sayılması gündeme geldi.
Yerel seçimler, PKK'nın siyasi kanadı olan BDP’nin de işine yaradı. Seçimi, "özerklik referandumu"na çeviren BDP, 10 il ve 60 ilçeyi kazandı.
Yerel seçimin mağlubu ise CHP oldu. Bu arada çok büyük bir güç olarak algılanan Gülen cemaatinin, yüzde 2-3 oranında bir oyu ancak yönlendirebildiği ortaya çıktı.