EDİTÖRDEN

25 Kasım 2021 09:54 Ahmet Deniz AĞCA
Okunma
327

Değerli Yeni Düşünce okurları,
Türk devleti ve milleti binlerce yıldır yapmış olduğu varlık mücadelesini bugün de devam ettirmektedir. Günümüzde düşman bazen devlet olabildiği gibi bazen de devletlerin içeride gizli olarak desteklediği, tek amacı devletimizi yıkmak, yıldırmak olan etnik, dinî ve ideolojik gruplar olabilmektedir.
Terör ve terörizm, tanımlanması oldukça zor ve karmaşık kavramlardır. Devletlerin ulusal ve uluslararası güvenlikleri, terör örgütleri tarafından gerçekleştirilen şiddete dayalı eylemlerle doğrudan tehdit edilmektedir. Terörizm, ülkelerin üzerinde ulusal ve uluslararası boyutlarda ağır hasarlar yaratabilmektedir. Yerel, bölgesel ve küresel istikrarsızlıkların, ekonomik çöküşlerin, demokratik tahribatların özünde terörizm yer alabilmektedir.
Avrupa ülkelerine nazaran Türkiye’nin terörle mücadele tarihi oldukça eskilere uzanmaktadır. Türkiye’de 1960’lı yıllarda başlayan terörizm 1970 yılından itibaren yıkıcı boyutlara ulaşmıştır. 1980’lere gelindiğinde ise bölücü terör faaliyetlerinin arttığı, 1990’lardan itibaren iyice radikalleşen terör örgütlerinin ülkenin millî güvenliğini ileri derecede tehdit ettiği görülmektedir. Türkiye’deki terörizm çeşitliliği, terör örgütü çeşitliliğine de yansımıştır. Söz konusu terör örgütleriyle mücadele anlamında uzun yıllar boyunca süren operasyonel çalışmalar, kimi terör örgütlerini tehlike olmaktan çıkarsa da terörizm türü ve örgüt çeşitliliğinin fazlalığından dolayı ülkemiz terörle mücadelesini her geçen gün daha da profesyonelleşerek ve uzmanlaşarak sürdürmektedir.
Türkiye’nin sahip olduğu hassas jeopolitik ve sosyokültürel zenginlik ise terör örgütleri tarafından yoğun şekilde suiistimal edilmiş, bu da Türkiye’de görülen terörizm çeşitliliğine yansımıştır. Bununla birlikte Türkiye'de terörizm çeşitliliğinin ve aktif terör örgütü sayısının çok yüksek olduğu görülmektedir. Türkiye’de en fazla öne çıkan terör örgütleri olarak PKK, DHKP-C, MLKP, İBDA-C, Türkiye Hizbullahı, DAEŞ ve en son FETÖ terör örgütü olarak tespit edilmiştir. Bu hain terör örgütleri tarafından Türkiye’de çok sayıda terör saldırısı gerçekleştirilmiş, yaşanan söz konusu terör saldırılarında çok sayıda masum sivil, güvenlik görevlisi, devlet memuru, eğitimci ve sağlık çalışanı hayatını kaybederek şehit olmuştur.
Dosya konusunu “terör” olarak seçtiğimiz Kasım 2021 sayımızda bu konuda çeşitli değerlendirmeler ve tespitler göreceksiniz. Bu vesile ile vatanımız uğruna şehit olan tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize hürmetlerimi sunuyorum.
Esen kalınız efendim…