Ambalajlamada Yeni Dönem
Günümüzde tükettiğimiz gıdaların çoğu ambalajlı. Kimyasal yolla yapılan plastiklerin doğada ayrışması zor olduğu için bu, çevresel sorunları beraberinde getiriyor. Succipack Projesi kapsamında araştırmacılar ambalaj için bitkilerden elde edilen doğal malzemenin daha yaygın kullanılması için çaba harcıyor. Günümüzde şirketler de gelecek nesilleri yakından ilgilendiren bu soruna karşı geliştirilen sisteme ayak uydurmaya çalışıyor. Biyoplastiklerin ambalajlama, tarım ve hijyen ürünlerinin paketlenmesi gibi alanlarda yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Bu maddelerin temel kaynakları arasında pancar, buğday ve mısır gibi tarımsal ürünler yer alıyor. Biyoçözünür plastikler doğaya zararlı bir etkide bulunmadan toprağa karışabiliyor.
Tek Şarj ile İstanbul’dan Kayseri’ye
ASELSAN ve IBM tarafından geliştirilecek piller ile elektrikli araçların menzil sorunu sona erecek. ASELSAN, yurt içinde yürüttüğü yüksek nitelikli araştırma çalışmalarının seviyesini yurt dışındaki lider araştırma şirketleri ve kurumları ile işbirliği yaparak daha da artırmayı hedefliyor. ASELSAN, bu hedef doğrultusunda dünyanın en büyük araştırma merkezlerine sahip IBM ile ortak araştırma projeleri yürütme konusunda sözleşme imzaladı.
Mars'ta Metan Gazı Bulundu
Uzay robotu ‘Merak’, Mars’taki keşiflerine bir yenisini daha ekledi. NASA tarafından duyurulan keşif, dünya dışı yaşam olasılığını güçlendirdi. NASA'dan yapılan açıklamada, 'Merak'ın Mars'ta metan gazı bulduğu, ayrıca organik kimyasal maddelerin bulunduğu belirtildi. NASA yetkilileri, metan gazının, uzay robotunun Mars yüzeyinde yaptığı kazılar sonucu bulunduğunu duyurdu ancak, gazın kaynağının ne olduğu açıklanmadı.
Bilim adamları, Mars'ta metan gazının bulunmasının dünya dışı yaşam olasılığını güçlendirdiğini belirtiyorlar. Zira dünyadaki metan gazı üretiminin yüzde 95'i mikrobiyal organizmalar tarafından üretiliyor. Bu da akıllara "Mars'taki metan gazının kaynağı ne?" sorusunu getiriyor. Konuyla ilgili bilim adamlarının farklı teorileri var. Mars'taki organizma kalıntılarının çürümesi sonucu ortaya çıkan gazın toprak altında sıkıştığı ya da metanın su ve kayaların etkileşime girmesi sonucu oluşabileceği ifade ediliyor. 2012 yılında Mars'a gönderildiğinde bu yana birçok ilke imza atan uzay robotu ‘Merak’, geçtiğimiz hafta da indiği kraterin milyonlarca yıl önce göl olduğunu ortaya çıkarmıştı.
Uydu Destekli Tarım
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Enstitüsü ile Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi imzalandı. GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi için 4,8 milyon liralık bir bütçe belirlendi. Ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrarın hedeflendiği proje üç yılda tamamlanacak. Proje ile Türkiye’de geleneksel tarım uygulamalarından havacılık ve uzay teknolojilerinin kullanılması ile hassas tarım uygulamalarına geçiş amaçlanıyor. Proje kapsamında uydu ve hava platformlarından alınan görüntüler ile tarım alanlarının analizi yapılarak hassas tarım uygulamaları geliştirilecek.