İLGİNİN ARTTIĞI SPOR BRANŞI: KİCK-BOKS

14 Mart 2016 16:49 İbrahim Kaan ERTEN
Okunma
3719
İLGİNİN ARTTIĞI SPOR BRANŞI: KİCK-BOKS

 
 

 
Kick-boks, farklı tekniklerin içinde yer aldığı bir savunma sporu. Tamamen iki farklı spor dalı olan karate ve muay thainin bir araya gelmesi sonucunda oluşturulmuş kick-boks, güce ve teknik bilgiye dayalı bir dövüş sporu.
Diğer dövüş sporlarından farkı aşırı derece sert olması. Rakibi yenmek için yüksek güç gerektiren bu spor, öncelikle tekniğe dayalı. 
Bu yüzden kick-boksta teknik ne kadar iyi öğrenilir, güç de o teknik üzerinde ne kadar yoğunlaştırılırsa başarı bu nispette artmakta. 
Peki kick-boks nasıl bir spor? 
Her şeyden önce tam bir kondisyon sporu. 
Bu yüzden spora başlayanların ilk birkaç ayı kondisyon çalışmakla geçiyor. Daha sonra teknik ve taktik antrenmanlara geçiliyor. Tekme, yumruk, diz ve dirsek darbeleri zaman içerisinde sporcuya öğretiliyor. Gardın hangi durumlarda nasıl alınması gerektiği öğretiliyor.
Bu arada kick-boks sadece saldırı sporu değil. Saldırı kadar savunma da çok önemli. Bu sebeple saldırı ve savunmanın aynı konsantrasyonla yapılması için uzun antrenmanlar yapılıyor.  
Kick-boks; tekme ve yumruk kullanmayı içeren bir spor dalı olduğu için muhakkak eldiven, kask ve dişlik gibi malzemeler takılarak yapılmakta.
Müsabakalar genel olarak 3 ana disiplin başlığı altında yapılıyor. Bu disiplinler; semi contact, light contact ve full contact. 
Semi Contact
Yetişkin erkeklerde 57 kilodan 94+ kiloya kadar çeşitli sıkletler bulunuyor. Yetişkin kadınlarda ise 50 kg dan 70+ kiloya kadar sıkletler mevcut. Gençler ve minikler için hem sıkletler hem müsabaka talimatnamesi çeşitli değişiklikler gösteriyor. Müsabakalar 2'şer dakikadan 3 raunt. Puanlama sistemiyle kazanan belli oluyor. Başın üstü, sırt ve boyun vurulması yasak bölgeler.
Light Contact
Yetişkin erkeklerde ve bayanlarda sıklet durumları semi contact disipliniyle aynı. Müsabakalar 2'şer dakikadan 3 raunt. Semi contacttan farklı olarak yüksek güç ve dayanıklılık gerektiriyor. Maçlar genelde durdurulmuyor. Puanlama yahut nakavt ile sonuç alınıyor. 
Full Contact
Adından da anlaşılacağı üzere bu disiplinde rakiple dişe diş bir mücadeleye giriliyor. Bu disipline kick boksun en profesyonel hâli diyebiliriz.
Türkiye'de giderek yaygınlaşan kick-boksun genç yeteneklerinden biri Fatih Mehmet Şahin. 
Gençler kategorisindeki başarılarının ardından büyükler kategorisinde 57 kiloda dört Türkiye şampiyonluğu olan Şahin'in, uluslararası müsabakalarda da birçok başarısı  bulunuyor. 
Fatih Mehmet Şahin kick-boksun temel felsefesine dikkati çekiyor:  
"Diğer Uzak Doğu ve mücadele sporları gibi kick-boksta da as üst ilişkisi yani usta-çırak ilişkisi vardır. Her antrenmanın başında ve sonunda bayrağa ve hocaya saygı ve selam bu sporun en önemli disiplinidir. Görsel olarak vahşi bir spor olarak görülen kick-boks, aslında mental ve fiziksel açıdan üst seviye bir spor dalı olup el ve ayak koordinasyonun ön plana çıktığı gerçek bir mücadele sporudur." 
Kick-boks, olimpik bir spor dalı değil. Bu nedenle devletten gerekli maddi desteği alamıyor.  Ancak yüksek mücadeleye dayalı bir spor dalı olduğu için tam donanımlı spor salonlarında uzman eğitmenler gözetiminde yapılması gerekiyor. 
Fatih Mehmet Şahin, bu konuya dikkati çekiyor ve "Devletin maddi bütçeler sağlayarak başarılı sporcuların yetiştirilmesi için katkı sağlaması en büyük beklentimizdir." diyor.
Şahin’in, Kick-boks yapmak isteyenlere tavsiyeleri de var:
"Bu spor, bütün vücudu çalıştırır. Koordinasyonu geliştirir. Özellikle el, göz, ayak koordinasyonunu ve uyumu geliştirir. Üst seviye bir sporcu olabilmek için öncelikle bu işi yapmayı kalben istemek, özverili, sabırlı olmak ve asla ben artık oldum dememek gerekiyor. Bunlar olduğunda neler yapabileceğinizi göreceksiniz."