"RUS MİLLİYETÇİLİĞİNİN GÜÇLENMESİ TÜRK DÜNYASINI RAHATSIZ EDİYOR"

12 Nisan 2014 15:02 Tuba Kaya
Okunma
2258
RUS MİLLİYETÇİLİĞİNİN GÜÇLENMESİ TÜRK DÜNYASINI RAHATSIZ EDİYOR

Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI:

“Rusya Kırım Türklerine bağımsızlık vermez. Ama onların daha rahat yaşayacağı bir ortam hazırlayabilir. Başta dil ve eğitim hakları olmak üzere bazı ayrıcalıklar tanıyabilir.”

“Rus milliyetçiliğinin Putin’in güdümünde güçlenmesi, Kırım Türklerini de Orta Asya Türklerini de rahatsız etmektedir. Çünkü Rus milliyetçiliği ile Türk milliyetçiliği birbirinin antitezi olmuştur. Böyle bir tarihî vaka var. Bu nedenle Rusya’nın demokratikleşmesi arzulanırken Rus milliyetçiliğinin güçlenmesi genel olarak sağlıklı bir gelişme değil.”

1944’te Sovyet Rus rejiminin topluca sürgüne gönderdiği, soykırımdan geçirdiği Kırım Türklerinin az bir kısmı sağ salim yurtlarına geri dönebildi. Yaşadıkları büyük acılara rağmen, ümitlerini taze tuttular. Sovyet İmparatorluğu dağıldıktan sonra Ukrayna bayrağı altında hürriyet içinde yaşama hayalleri kurdular. Ancak henüz 21. yüzyılın ilk çeyreği tamamlanmadan, Çarlık Rusya’sından bu yana değişmeyen yayılmacı Rus milliyetçiliğinin tehditkâr yüzünü yeniden karşılarında buldular.

Kırım Türkleri, Rus çoğunluğa dayanılarak ülkelerinin ilhak edilmiş olmasından endişe duyuyorlar.

Sadece Kırım Türkleri değil bütün Türk dünyası, Kırım’ın Rusya tarafından ilhakıyla bir kez daha su yüzüne çıkan ve giderek güçlenen Rus milliyetçiliği karşısında kaygılı.

Kırım’ın ilhakı sonrasındaki durumu ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile konuştuk...