“GRİP DEĞİL, KOMPLİKASYONLAR ÖLDÜRÜR”

10 Şubat 2016 12:34
Okunma
1550
“GRİP DEĞİL, KOMPLİKASYONLAR ÖLDÜRÜR”

 

 
Ankalab Laboratuvarları Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çakır Güney, dönemsel olarak salgın hâline gelen ve birçok kişinin ölümüne yol açan grip virüsünden korunmak için önerilerde bulundu.
Nezle, soğuk algınlığı, grip, kuş gribi, domuz gribi hastalıkların belirtilerinin benzeştiğine ancak yüksek ateşle seyreden vakaların ölümlere yol açabileceğine dikkati çeken Güney; "İnsanları grip değil, komplikasyonları öldürüyor." dedi.
Doç. Dr. Çakır Güney, bu tarz rahatsızlıkların mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Çakır Güney, “Grip virüsü sürekli mutasyon geçirerek her grip sezonunda yeni bir kimlikle karşımıza çıkmakta ve duyarlı bütün yaş gruplarında kolaylıkla yayılmaktadır. Gripten korunmada bağışıklık sisteminin güçlü olması ya da gücendirilmesi kadar dengeli beslenilmesi,  bol bol sıvı tüketilmesi, düzenli uyku ve dinlenilmesi, el hijyeninin sağlanması, hastalığa yakalanmış kişilerle temastan kaçınılması, özellikle risk altında olan kişilerin grip aşısı olması önleyici olabilmektedir." diye konuştu
 Salgın olan grip virüsünün çok sayıda tip ve alt tipi bulunduğunu anlatan Güney, şunları kaydetti:
“A tipi hem insanları hem de domuz, ördek, fok, at ve benzeri hayvanları enfekte eder. B tipi yalnızca insanları enfekte eder. Gribin özgün bir kliniği yoktur. Ateş, üşüme ve titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kuru öksürük, şiddetli hâlsizlik, miyalji gibi semptomlar başlamadan bir gün öncesinden onuncu güne kadar hastalık bulaşıcıdır. İlk 2-3 gün en bulaşıcı dönemdir. Sağlıklı iken yapılacak grip aşısı hastalığa yakalanmayı önler. Yumurta alerjisi olan, 6 aydan küçük bebekler ve gebeliğin ilk üç ayında olanlar hariç; gripten korunmak isteyen herkes aşı yaptırabilir."