Uzmanlar, sadece yağ tüketimini azaltmak yerine beslenmenin bütününe odaklanmanın, kalp sağlığı için daha yararlı olduğunu söylüyor.
Son yıllarda yapılan araştırmaların sonuçları kalp sağlığı ve beslenme arasında yakın bir ilişki olduğunu ortaya koydu.
Amerikan Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, beslenme alışkanlıklarını değiştirip meyve, sebze, tam tahıllar, fındık ve balık tüketimine ağırlık vermesi istenen deneklerin, sadece yağ tüketimini azaltmaları tavsiye edilmiş olanlara göre daha az kalp hastalığı riski altında oldukları belirlendi.
Araştırmayı yürüten Dr. James Dalen, yağ bakımından düşük bir diyetin kolesterolü düşürebileceğini, ancak bunun kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin sayısının azaltılmasında etkili olmayacağını söyledi.
Çalışmaya katılan doktorlardan Stephen Devries de, kalbi koruyucu özelliği olan birçok gıdanın etkisinin, pek çok ilaçtan ve kardiyolojide kullanılan modern tekniklerden potansiyel olarak daha fazla olduğunu ifade etti.
Günümüzde kalp sağlığı uzmanları sebze, meyve, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri ve kompleks karbonhidratların baskın şekilde yer aldığı, zeytinyağı ağırlıklı Akdeniz beslenme biçimini sağlıklı beslenmeye örnek olarak gösteriyorlar.