İRAN’DAKİ TAŞLARDA TÜRK İZLERİ

06 Ağustos 2014 12:22
Okunma
743
İRANDAKİ TAŞLARDA TÜRK İZLERİ


İran’ın Humeyn kenti yakınlarındaki Timere bölgesinde binlerce yıl önce yaşamış Türkler tarafından çizildiği tahmin edilen kaya resimleri ve işaretler bulundu.

Bilim adamı ve araştırmacı Muhammed Nasıriferd, İran’ın yarı resmî haber ajansı İSNA’ya yaptığı açıklamada, Timere bölgesindeki taşlar üzerine oyulan şekillerin milattan önce 2500’lü yıllarda yaşamış Türklere ait olabileceğini söyledi.
Nasıriferd, taşlardaki işaret ve çizimlere Türkiye ve Moğolistan’da da rastlandığını hatırlattı.
Bu ilginç keşif, konuyla ilgilenen Türk bilim adamları ve araştırmacıların dikkat nazarlarını İran’a çevirdi. Türkiye’den bir araştırma grubunun önümüzdeki günlerde bölgeye giderek incelemelerde bulunacağı öğrenildi.
İran’da taşlara kazınan şekillerin benzerleri sadece Moğolistan ve Türkiye’de değil, Türk coğrafyası tanımına giren hemen her yerde bulunuyor. Eski Türklerin, yaşadıkları bölgelerde taşlara ve kaya kütlelerine “tamga/damga” adı verilen bu sembolik şekilleri çizdikleri biliniyor. Nitekim Hakasya’dan Kırgızistan’a, Tuva’dan Azerbaycan’a kadar Türklerin hükümran olduğu geniş bir coğrafyada bu çizimlere rastlanıyor.
Türklerin yerleşip hâkimiyet kurdukları ve göç hâlindeyken gelip geçtikleri topraklarda kayalara bazı şekiller çizerek bıraktıkları izler uzun zamandır bilim ve sanat dünyasının gündeminde. Bu konuda bazı bilim adamları ve araştırmacılar tarafından belgesellerle kitaplar hazırlandı. Bunlardan biri de kısa ömrünü Türk milliyetçiliği ülküsüne hizmetle geçiren TRT prodüktörlerinden merhum Servet Somuncuoğlu’ydu.
Yeni Düşünce’nin yazarlarından Aybars Fırat, bu sayıda “GÖĞE MERDİVEN” başlıklı köşesinde Servet Somuncuoğlu’nun Türk kültürüne hizmet adına yaptığı çok değerli çalışmalardan söz ediyor.