MANKURT

18 Şubat 2017 13:46 Esma Doruk
Okunma
1457
MANKURT

“Bu yerlerde trenler doğudan batıya batıdan doğuya gider gelir...Gider gelirdi. Bu yerlerde demir yolunun her iki yanında ıssız engin sarı kumlubozkırların özeği sarı özbek uzar giderdi. Coğrafyada uzaklıklar nasılgreenwich" e göre meridyenler başlıyorsa bu yerlerde de mesafeler demiryoluna göre hesaplanırdı. Trenler ise doğudan batıya batıdan doğuya gidergelirdi.”

Ölümsüzyazar Cengiz Aytmatov’un ‘Gün Olur Asra Bedel’ romanından alınan yukarıdakisatırlar birçok insanın hafızasına kazınmıştır tıpkı benimkine olduğu gibi.

Romandakısaca küçük bir aktarma istasyonunda çalışan Yedigey’in hikayesi anlatılır.Yedigey ölen emektar arkadaşı Kazangap" in cenazesini mezarına götürürkenkendisinin ve milletinin geçmişini acı tatlı düşündürücü yanlarıyla bir birgözlerinin önünden geçirir. O gün Yedigey için asra bedel bir gün olur.Naymanların kutsal mezarlığına geldiğinde onu bir sürpriz beklemektedir. Ruslarburaya bir uzay üssü kurmuşlar ve cenazenin gömülmesine izin vermezler.

Romandabir Nayman efsanesine de yer verilmektedir. Efsaneye göre juan juanlartutsaklarının kafasını traş edip ona yeni kesilmiş deve derisini geçirirlermiş.Saçları yukarıya doğru çıkamadığından tekrar aşağıya doğru eğilir ve tutsağabüyük bir acı verirmiş. Bu işkencenin sonunda tutsak hala yaşamayı başarırsabir mankurt haline gelirmiş.

Mankurt,anasını babasını çocuğunu kısacası kimseyi tanımaz hale gelirmiş. Yeni efendisi ne söylerse onu yaparmış.