SURİYE'NİN KUZEYİNDE NELER OLUYOR?

29 Mart 2014 15:20 Nazan Özkan
Okunma
1276
SURİYENİN KUZEYİNDE NELER OLUYOR?

Suriye’deki iç savaş bütün hızıyla sürerken bölgede yeni dengeler oluşuyor. Suriye politikalarındaki istikrarsızlık ve hem içeride hem dışarıda atılan yanlış adımlar, Türkiye’nin aleyhindeki gelişmelere zemin hazırlıyor.

Terör örgütü PKK, Türkiye’nin güneydoğusunda özerklik için hazırlanırken, Suriye sınırının öbür tarafındaki uzantısı olan PYD, Irak sınırına kadar olan bölgede hâkimiyet tesis etti.

Suriye’nin kuzeyinde özerklik ilan ederek yarattığı fiili durumla PYD, âdeta hırsıza yol belletiyor.

Türkiye’nin yerel seçimlere doğru gittiği bir ortamda siyasetin gündeminde Suriye’nin kuzeyinde olup bitenler yok. Bu garip ilgisizlik endişelere yol açıyor. Yerel seçimlerden sonrası tufan gibi…

Suriye krizinin yansımalarını ve Türkiye’nin güneydoğusunda PKK-BDP’nin cüretkâr girişimleri yüzünden kamuoyunda gün geçtikçe artan kaygıları, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur ile konuştuk.

Doç. Dr. Mehmet Akif OKUR:
“Suriye ile ilgili gelecek senaryoları Türkiye bakımından parlak değil; bu yüzden PYD bir tehdit oluşturacak. Hem de Türkiye’deki sürecin nereye gideceği belli değil. Yeniden bir çatışma ortamı doğduğunda PYD yine bir tehdit unsuru olarak karşımızda duracak.”
“…Elinde silah tutarak siyaset yapan, siyaset konuşan, Türkiye’nin iç meseleleriyle ilgili, adeta meşru bir siyasi partinin lideri gibi siyaset yapan bir terör örgütü var. PYD’nin varlığı bunu daha da destekliyor. O yüzden dünyada bilinen ve başarıyla sonuçlanmış, sonuçlandığı var sayılan terörle mücadele yöntemlerinin hiçbiriyle Türkiye’nin yaşadığı süreç örtüşmüyor.”