USTA: BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN TÜRK MİLLETİNİN NE DÜŞÜNDÜĞÜ

“ "...Cumhurbaşkanlığı için de cezai sorumluluklar olacak.” „

05 Temmuz 2017 13:57
Okunma
762
USTA: BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN TÜRK MİLLETİNİN NE DÜŞÜNDÜĞÜ

        Cumhurbaşkanlığı görevleri açısından hukuki durum ile fiili durum diye ikili bir durum oluştuğuna dikkat çeken Usta, MHP olarak böyle bir yapının özellikle 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra artık sürdürülemeyecek bir yapı olduğunu düşündüklerini söyledi. 

        Bu yüzden önlerinde çare olarak, Cumhurbaşkanı tarafından fiili duruma son verilmesi ya da fiilî durumun bir uzlaşma çerçevesinde hukuki duruma dönüştürülmesi yönünde iki seçenek olduğunu belirten Usta, gelinen son noktada iki partinin uzlaşısıyla hükûmet sistemi ile sınırlı kalmak üzere bir Anayasa değişikliği konusunda anlaştıklarını ifade etti.

        Ülkenin yönetimi açısından bu sisteme geçilmesinin faydalı olacağını düşündüklerini belirten Usta, şunları söyledi:

        "Esas itibarıyle bu tam bir başkanlık sistemi değil biz bunu ‘Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi’ diye adlandırdık. Bu noktada ‘tek adam rejimi‘ şeklindeki değerlendirmeleri aslında haksız bulduğumu ifade etmek istiyorum. Şu anda Cumhurbaşkanı birçok yetki kullanıyor fakat hiçbir cezai sorumluluğu yok. Yeni sistemde ise, şu an sisteminizde başbakan ve bakanlara ne tür cezai sorumluluklar getirildiyse Cumhurbaşkanlığı için de cezai sorumluluklar olacak.”