BÜYÜK ATAMAN: “ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDEKİ ‘DOĞUŞTAN TÜRK OLMAK’ KONUSUNU ELEŞTİRENLER SAMİMİ DEĞİL”

25 Şubat 2017 19:34
Okunma
987
BÜYÜK ATAMAN: “ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDEKİ ‘DOĞUŞTAN TÜRK OLMAK KONUSUNU ELEŞTİRENLER SAMİMİ DEĞİL”

  MHP Genel Sekreteri İsmet Büyük ataman,  Anayasa değişikliği teklifinde seçilecek cumhurbaşkanı için "doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından" hükmünün,"Türk vatandaşları arasından" şeklinde değiştirildiğini hatırlatarak,"Bununla ilgili partimiz acımasızca eleştirilmektedir. Bizi bu konuda eleştirenlerin samimi olmadığı kanaatindeyiz." dedi.

 Büyük ataman, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

 "Yukarıdaki teklifin ilk hâline göre Türkiye'de doğmuş bir Rum ya da Ermeni cumhurbaşkanı olabilecekken Yunanistan'da ya da Azerbaycan'da doğmuş ve daha sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmiş bir Türk cumhurbaşkanı olamayacaktı. Yakın tarihimizde Atatürk'e kurulan bir tuzak vardır. 2 Aralık 1922'de, Erzurum Mebusu Süleyman Necati (Güneri) Bey ve arkadaşları (Mersin Mebusu Selahaddin Bey, Canik Mebusu Emin Bey) İntihabı Mebusan (Milletvekili Seçilme) Kanunu’n da değişiklik yapılmasında dair 2/603 sayılı Kanun teklifi verdiler. Kanun teklifinin 14. maddesi şöyle diyordu:

‘Büyük Millet Meclisine aza intihab olunabilmek (üye seçilebilmek) için Türkiye'nin bugünkü hudutları dâhilindeki mahaller ahalisinden olmak meşruttur veya daire-i intihabiye (seçim çevresi) dâhilinde mütemekkin olmak meşruttur (ikamet ediyor olmak şarttır). Ondan sonra muhacereten gelenlerden Türk ve Kürtler tarih-i iskânlarından (iskân tarihinden) itibaren beş sene mürur etmişse (geçmiş ise) intihab olunabilir(seçilebilir).‘

Kısacası, kanun teklifi kabul edilirse mebus (milletvekili)olmak isteyenlerin, o günkü Türkiye sınırları içinde doğması veya Türkiye dışında doğmuş ise en az beş yıl Türkiye sınırları içinde ve o seçim çevresinde ikamet etmiş olma şartı getirilmiş olacaktı. Bu teklife göre Selanik'te doğmuş olan ve Trablusgarp Savaşı’n dan beri ömrünü cepheden cepheye koşarak geçiren,bir yerde bırakın beş yılı birkaç aydan fazla bile kalamayan Mustafa Kemal'in mebus olabilmesinin önüne geçilebilecekti. Mustafa Kemal Paşa bunun üzerine Mecliste tarihî bir konuşma yapmıştır.

Merak edenler TBMM tutanak arşivlerinde bulabilirler.Varlığımız Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türk’ üm diyene!"