KIRÇEV DERNEĞİ’NDEN AHMET DEMİRTAŞ: “GÖKÇEK’İN ANKARA’YI AĞAÇLANDIRMA POLİTİKASI YANLIŞ”

24 Şubat 2017 15:40
Okunma
1205
KIRÇEV DERNEĞİNDEN AHMET DEMİRTAŞ: “GÖKÇEKİN ANKARAYI AĞAÇLANDIRMA POLİTİKASI YANLIŞ”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in,  övünerek propagandasını yaptığı"ağaçlandırma" politikasının yanlış olduğu ileri sürüldü.

Kırsal Çevre (KIRÇEV) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Dendroloji Okulu Hocası Ahmet Demirtaş, ağaçlandırma adına yapılanların arkasında"rant" olduğunu belirtti.

Demirtaş’ın yıllardan bu yana Ankara ve çevresini karış karış inceleme ve fotoğraflarından ortaya çıkan “Ankara’nın Ağaçları, Ağaççıkları ve Çalıları” kitabı, piyasaya çıktı. Kitap, Ankara’nın parklarında, bahçelerinde,farklı semtlerinde ve gecekondu mahallelerinde, Ankara’nın kırsal alanlarında,dağlık ve ormanlık bölgelerinde, bozkır-orman geçiş zonlarında, dere kenarlarında karşımıza çıkabilecek 350’ye yakın ağaç ve çalı türünü zengin birgörsel içerikle birlikte bilimsel bir çerçevede tanıtıyor.

Demirtaş’ın, Ankara için bir ilk olan kitabı büyük ilgi gördü.Kitabında Ankara’ya başka il ve ülkelerden getirilerek park, bahçe veya sokaklarda yetiştirilen fidan türü sayısının şaşılacak kadar fazla olduğunu kaydeden Demirtaş, “Bunların bazıları tam anlamıyla sıra dışıdır. Ankara’nın iklim koşullarında yetişmesi tahmin bile edilemeyecek bir durumdur.” dedi.

Demirtaş, kitabında son 10-15 yıllık dönemde büyük kentlerde yurt ışından satın alınarak getirilen fidan dikimlerinin yaygınlaştığına dikkat çekerek, bu politikanın yanlış olduğunu vurgularken şunları belirtti:

“Belediyelerin benimsemiş olduğu bu politika küçük kasabalarda da uygulanmaya başlamıştır. Çevre ve Orman Bakanlığı 2004 yılında 116 orman fidanlığından 39 tanesini kapatma ve satma kararı almıştır. Yurt içi fidanlıklarda ‘boylu ve formlu’ yeterli fidan bulunmadığı gerekçesiyle belediyelere yurt dışından fidan satın alınması yetkisi verilmiştir. Bu yetkiye dayanarak Almanya ve İtalya’dan on binlerce fidan/ağaç satın alınarak sokak,cadde ve parklara dikilmiştir. Dikilenlerin büyük çoğunluğu tutmamış, aynı yıl kurumuştur. Kuruyanların yerine bir daha, bir daha dikimler sürmüştür/sürmektedir. Yurt dışından fidan satın alınarak ağaçlandırma yapma politikası şu sebeplerden dolayı yanlıştır: ‘Ekolojik olarak yurdumuz koşullarına uyumsağlama yeteneği zayıftır. Ülkemizde yetiştirilmesi olanaklı iken dışarıdan satın alınması deviz kaybına yol açar.

Ülkemizde işsizlik had safhada iken, milyonlarca işsiz varken,dışarıdan satın alınmasıyla işsizlerin sayısı artmış olur. Türkiye’de doğal olarak yetişen türden olsa bile, dışarıdan getirilen fidanlarla birlikte böcek ve mantar gibi zararlılar da gelebilmektedir. Bu yüzden kentlerdeki ağaçlar ve ormanlarımız tehlikeye sokulmuştur. Türkiye’de doğal olarak yetişen türlerde bulunan ama ciddi bir zarar vermeyen böcek ve mantarlar dışarıdan getirilenlere zarar verebilmektedir. Fidanların tutma yüzdesi, boylu ve formlu fidan dikilmesiyle artmaz. Tam aksine yaşı küçük olan fidanların tutma yüzdesi daha yüksektir. Yurt dışından getirilen fidanlar genetik kirlilik yaratmaktadır. Bu sakıncalar sık sık dile getirilmiş olmasına karşın, büyük bir sorumsuzluk gösterilerek yurt dışından fidan satın alınması politikası sürmektedir.”