MÜLTECİLER DERNEĞİ BAŞKANI AVUKAT EDA BEKÇİ: “AMACIMIZ, MÜLTECİLERİN ÜLKELERİNE DÖNEBİLMELERİNİ SAĞLAMAKTIR..”

23 Şubat 2017 13:42
Okunma
1052
MÜLTECİLER DERNEĞİ BAŞKANI AVUKAT EDA BEKÇİ: “AMACIMIZ, MÜLTECİLERİN ÜLKELERİNE DÖNEBİLMELERİNİ SAĞLAMAKTIR..”

Mülteciler Derneği Başkanı Avukat Eda Bekçi, hâlen Türkiye'de 3 milyon civarında Suriyeli, 500 bin civarında da İran, Irak,Afganistan ve Pakistan uyruklu sığınmacının bulunduğunu belirterek, "Bu sorunu köklü bir çözüm kavuşturmak için mültecilere vatandaşlık hakkı verilmesi gerekir." dedi.

AÜSBF'de düzenlenen "Türkiye'de Mülteci Olmak"konulu seminerde konuşan Bekçi, "Suriyeli çocuklar Türkiye'de günlük 5 TL,haftalık 25 TL'ye çalıştırılıyor. Yetişkinlerin maaşı asgari ücretin yarısından bile az. 100 TL değerinde evler Suriyelilere 400-500 TL’ye kiralanıyor. Hukuki haklarını sınır dışı edilme korkusuyla aramıyorlar." diye konuştu.

Seminer sonrasında dergimizin sorularını cevaplayan Bekçi, mültecilerle ilgili Türkiye'de kavram kargaşası yaşandığına dikkat çekti.

Bekçi, "Sığınmacıların Türk vatandaşlığına alınıp alınmaması konusunda düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?” sorusuna karşılık şunları söyledi:

"Biz onlara 'mülteci' diyoruz ama doğu sınırımızdan geldikleri için sığınma başvurusu yapan kişilerdir. Ancak Türkiye onlara ayrı bir statü uyguladı. 'Geçici koruma rejimine tabisiniz.' dedi. Kitlesel akım hâlinde geldikleri için özel bir yönetmeliğe tabiler. Yönetmelikle bu insanların geçici olarak Türkiye'de barınma ve ihtiyaçlarının temin edilmesine yönelik tedbirler alındı. Suriye iç savaşı, 2011 yılı Nisan ayında patladı. İç savaş 5 yılı geçti. Geçicilik hâli için 5 yıl çok uzun bir süre. Artık burada yeni bir nesilden bahsediyoruz. Türkiye'de gözlerini açmış, burada evlenmiş, özel hayatı burada şekillenmiş bir nesilden bahsediyoruz."