Yazarımız Orhan Dündar, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) tarafından Ankara’da düzenlenen “Modern Bilimin Öncüleri” konulu sohbet toplantısında konuştu.
İslam dünyasının; bu dünyaya arkasını dönüp akıldan ve bilimden koparak geri kaldığını ifade eden Orhan Dündar, Batı’nınsa bu dünyaya yüzünü dönüp akıl ve bilme sarılarak geliştiğini söyledi.
Dündar, bununla beraber Batı’nın; akıl ve bilimi esas alan Türk ilim adamları sayesinde bu dünyaya yüzünü döndüğünü, böylece gelişme yolunda hızla ilerlediğini anlattı.
Batı’nın bilim ve teknikte gelişimini sağlayan Türk ilim adamları arasında Harezmî, Cabir bin Hayyam, Farabi, İbni Sina, Biruni, Cezeri, Uluğ Bey ve Ali Kuşçu’nun isimlerini sayan Orhan Dündar; bunların hepsinin, inançlı ama “öte dünyacılık” yerine aklı esas alan bilim adamları olduklarının altını çizdi.
Dündar, şöyle dedi:
“Biz onların bilimsel zihniyetinden mahrum bırakıldığımız için akıldan, bilimden ve bu dünyadan koparıldık. Modern bilimin öncüsü olan bu Türk âlimlerinin bilimsel zihniyetini tekrar canlandırabilir, kazanabilirsek yeniden gelişmenin yolunu açabiliriz. Aslında Atatürk de bu yolu açmak istedi ama kendinden sonra gelenler tekrar kapattılar.”
Aynı zamanda usta bir çizer olan, Türk tarihi ve kültürüyle ilgili çok sayıda çizgi roman karakterine hayat veren Orhan Dündar; kardeşi Erhan Dündar’la birlikte 300 civarında çizgi roman yaptıklarını söyledi.
Dündar; iki yıldan beri de modern bilimin öncüsü olan Türk bilim adamlarının hayatını çizgiye aktardıklarını, bunların 8’inin Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlandığını kaydetti.
Orhan Dündar, Türkiye’nin; birçok alanda olduğu gibi çizgi roman, çizgi film ve sinema gibi konularda da Batı’nın çok gerisinde olduğunu belirtti.
Dündar, Türk ve İslam dünyasının geri kalma nedenlerini ortaya çıkarmak için yıllarca araştırma yaptığını, hatta bu konuda bir de kitap yazdığını sözlerine ekledi.