“KARA LİSTE KART” İSYAN ETTİRDİ

06 Nisan 2016 11:41
Okunma
5321
  “KARA LİSTE KART” İSYAN ETTİRDİ

 

 
Belediye ve özel halk otobüslerinde 65 yaş ve üstü yolculara yönelik büyükşehirler dâhil belediyelerinin farklı uygulamaları sebebiyle Türkiye genelinde ücretsiz taşımayla ilgili büyük bir karmaşa ve belirsizlik yaşanıyor.
Ankara’da 65 yaşını doldurmamış vatandaşların EGO otobüslerinde serbest kartlarını okuturken “kara liste kart” diye uyarı sesiyle karşılaşmaları tepkilere yol açtı.
Ayrıca yasal hakları olmasına rağmen bazı illerde 65 yaş ve üst yolcuların özel halk otobüslerine ücretsiz bindirilmemesi, bu tepkilerin iyice artmasına sebep oldu.
Bunun üzerine harekete geçen Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvurarak 65 yaş ve üstü ücretsiz taşımayla ilgili yeni bir düzenleme yapılmasını talep etti.
Bakanlığa yapılan başvuruda, “65 yaş” konusunda belirsizliğin yaşandığı hatırlatılarak “Ankara Büyükşehir Belediyesi kartları vermiş sonra aniden bir gün otobüs ve metroya binen yaşlımız kartının ‘kara liste kartı’ yazısını gösterdiğini makinede okumuş. Bunu yaşayan yaşlımızın psikolojik durumunu takdirinize arz ediyoruz.” denildi.
Konu hakkında dergimize değerlendirmelerde bulunan TÜED Hukuk Danışmanı Avukat Cafer Tufan Yazıcıoğlu, 65 yaş ve üstü yolcuların ücretsiz taşınmasıyla ilgili kanunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde çıkartıldığını ancak bazı belediyelerin bu kanunla ilgili yönetmeliğe uymadığını belirtti.
 Yazıcıoğlu, minibüsler örneğinin de kanundaki tanıma uygun düştüğünü, 65 yaş ve üstü yolcuları minibüslerin de ücretsiz olarak taşıması lazım geldiğini söyledi.
 
SOYDAŞ:  ÜCRETSİZ TAŞIMADA BÜYÜK SORUNLAR YAŞIYORUZ
Ankara Özel Halk Otobüsçüleri Oda Başkanı Ercan Soydaş da odaya son dönemde gelen şikâyetlerin büyük çoğunluğunu 65 yaş ve üzeri yolcuların taşınması ilgili olduğunu belirterek "65 yaş ve üzeri yolcularımız günde en az 25-30 defa otobüslere bindiği için diğer vatandaşlar ayakta kalıyor, bu sebeple şikâyetler oluyor." diye konuştu.
Türkiye'de hiçbir özel sektöre ücretsiz hizmet yaptırılmadığına dikkat çeken Soydaş, şunları kaydetti:
“Ücretsiz taşıma bizim sektörde büyük bir sorun. Sonuçta biz özel sektörüz. Özel halk otobüsleri olarak sadece 65 yaş ve üzeri çok fazla ücretsiz yolcu taşıyoruz. EGO'da geçen bütün serbest kartlar bizde de geçiyor. 65 yaş üzeri yolcular günde en az 25-30 defa araçlarımıza biniş yapıyor. Sabah saatlerinde insanlar işine giderken yaşlılar araçları doldurmaya başlıyor. İşine gidecek olan vatandaş binemeyip dışarıda kalıyor. Emekli nüfusunun fazla yaşadığı bölgelerde halk otobüsçü esnaflarımız ciddi sıkıntılar yaşıyor.”