“ANKARA SALDIRILARI BEKLENİYORDU”

06 Nisan 2016 10:57
Okunma
827
“ANKARA SALDIRILARI BEKLENİYORDU”

 

Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Emin Arslan ve eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcıları Hanefi Avcı, Ankara’daki bombalı saldırılarda bir istihbarat zafiyeti olup olmadığını değerlendirirken “Alınan istihbarat ve basında çıkan haberlerden, böyle saldırıların olması bekleniyordu.” dedi.
Arslan; Ankara gibi bir kentin emniyetinin, aylardır vekâleten yürütülmesinin doğru olmadığını vurgulayarak “Neden birini atamadılar yani koalisyon döneminde bile böyle değildi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin, 11 Mart'ta Ankara'daki vatandaşlarını ‘potansiyel terör saldırısına’ karşı uyarması gündeme oturmuştu. Üstelik ABD bu bilginin Türk hükûmetinden alındığını da açıkladı.” ifadesini kullandı.
Saldırı olacağı konusunda iki hafta önce istihbarat notunun alındığını hatırlatan Emin Arslan da “Genelkurmay İstihbarat Emniyeti, o da ilgili kurumları uyarmıştı.” diye konuştu.
Terörün amacının panik yaratmak olduğunu vurgulayan Arslan da Ankara Emniyetinin vekâleten yönetildiğine dikkati çekerek “Aslında bizim eksikliğimiz o. Terörün amacı bir panik yaratmak. Bütün aksaklıklar, gruplaşmalar var. Liyakatli olan layık görevlere getirilmiyor. Ankara gibi bir yer 6 ay vekâleten yürütülmez.” diye konuştu.
Arslan önlenen saldırıların da çok olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Buradaki sıkıntı şu: Terörün amacı bu panik havası yaratmak... Daha açıklama yapılmadan, ‘PKK’ diyebilirsiniz bu saldırıya. Yanlışlıkları da her zaman söyleriz. Fakat PKK Kobani benzerini güneydoğuda uygulamak istedi. Oradaki Kürt vatandaşlarımızın yarısının akrabası batı bölgesinde var, Kobani gibi olmaz. Bu olaylar gerçekten kötü ama bu güneydoğuda örgüte vurulan darbenin gerçekten vurucu olduğunu ortaya çıkarıyor. İnşallah durdurulur. Bu eylem tarzı, PKK’nın ne kadar sıkıştığını da gösteriyor. Böyle saldırılar dünyanın her yerinde yapılıyor ama bu kadar peş peşe yapılan bir yerde, Ankara gibi bir yerde Emniyet teşkilatını bırakırsan olmaz. Ben 42 sene çalıştım; bir iş vekâleten yapılıyorsa alttakiler o işe dört elle sarılmaz. Yani Ankara teşkilatını kararsız ve hareketsiz bırakmaktır bu. Neden bunu atamadılar? Koalisyon döneminde bile böyle değildi.”
 
AVCI: “BAZI KURUMLAR UYARILMIŞ OLABİLİR”
“Aslında Merasim Sokak’taki sivil ve askerî memur personeli taşıyan araçlara yönelik saldırıdan sonra böyle bir saldırı bekleniyordu.” diyen Hanefi Avcı yaşananları şöyle yorumladı:
“Muhtelif hedefler vardı. Bu kadar biliniyorduysa da Emniyetin ona göre de tedbirleri vardır. Çünkü plakalar yayımlanıyordu. Basın yayın yoluyla gördüğümüz, bir tedbir alınmış olduğudur. ABD Büyükelçiliğinin açıklaması da Emniyetin elinde bulundurduğu bilgiler nedeniyle yapılmış olabilir. Bu kapsamda birtakım kurumların uyarıldığını da zannediyorum. Belki birçok şeyi de önlemiş olabilirler ama bazıları da önlenemeyecek şekilde gerçekleşebiliyor.”