Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Suriye ile ilgili olarak ABD ve Rusya’nın genel bir mutabakat sağladığına dikkati çekerek Türkiye’nin Suriye’ye tek başına müdahalede bulunmayacağını belirtti.
Aynı zamanda ODTÜ Avrupa Araştırmaları Merkezi Eş Başkanlığı da yapan Bağcı, Türkiye’nin Suriye politikası ve iktidarın terörle mücadelesine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
ABD ve Rusya’nın Suriye’de yapmış oldukları genel mutabakatın, Beşşar Esad rejiminin devam etmesi yönünde olduğunu hatırlatan Bağcı, şunları kaydetti:
“PYD ile ilgili olarak da ABD, Rusya ve Suriye arasında bir mutabakat var. Çünkü üçü de PYD'yi, IŞİD ve Suriye içindeki radikal İslami gruplarla mücadelede en önemli unsur olarak görüyorlar. Türkiye'nin PYD ile PKK arasında bağlantı kurması yerinde ve doğrudur. Ama sorun şu: Türkiye'nin daha önceki Suriye politikalarıyla bugünkü Suriye politikaları arasında büyük bir farklılık var. Bu farklılık kapanmayacak. Türkiye'nin, haklı olduğu bir konuyla ilgili olarak uluslararası alanda haksız konuma düştüğü bir konum var. Bu durum, Cenevre görüşmelerinde Türkiye'nin devre dışı kalmasını da beraberinde getirecek. Çünkü Türkiye, Suriye'deki Beşşar Esad rejimiyle bir şekilde bağlantıya girmek ve politikalarını revizyona sokmak istemiyor. Böyle olduğu müddetçe ayrılık devam edecek. Sonuç olarak Türkiye'ye daha fazla mülteci ve daha fazla radikal olarak tanımladığımız gruplar gelecek. Son yaşanan göç dalgası, Rusya'nın Esad rejimine sağladığı somut askerî desteğin sonucudur. Mülteci ve göç dalgası artarak devam edecek; Cenevre ise oyalama. Türkiye'nin devre dışı kaldığı bir süreç yaşanıyor. Cenevre ertelemesi, Rusya ve Esad'a güç kazandırır. Muhaliflerin işi zor ve kaybediyorlar. Cumhurbaşkanı’nın ‘Cenevre'de neden oyalıyorlar?’ sözünün anlamı ‘Rusya vakit kazanıyor, ABD yan çiziyor, Esad Suriye'yi yeniden kazanıyor.’ demektir. Sınırımız IŞiD ve PYD ile çevrelendi. Rusya, ‘Türkiye Suriye'ye müdahale edecek.’ propagandası yapıyor. Tersinden okunursa ‘Suriye’ye müdahaleye müsaade etmeyiz.’ olur. Cumhurbaşkanı’nın uzaklardan yaptığı tespit doğru ama faydası yok. Sahada ezici bir Rus ve Suriye hâkimiyeti var. Halep düşecek gibi. Biz izliyoruz...”
”KÜRTLERİN, TÜRKİYE’DE DEVLET KURMASI İMKÂNSIZ”
Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Kürtlerin Türkiye'de bir devlet kurmasının imkânsız olduğunu vurgulayarak şu görüşleri aktardı:
“Ama PYD ile PKK arasındaki bağlantı devam edecek. Bu iki terör örgütü arasında bir organik bağ vardır. Çünkü Kobani bölgesi dâhil olmak üzere bütün o coğrafya otomatik olarak komşumuz konumuna geldi. Suriye'de bir federal devlet kurulacak ise o zaman o federal devletin sınırları Türkiye sınırları ile olacak. İkili bir ilişkiye girmek zorunda kalacağımız zaman Türkiye'den seyahat etme özgürlüğüne sahip olan insanları göndermemezlik edemeyeceğiz. Yani işimiz çok zor. AB ve NATO'yu sistemin içine sokmak akıllıca hareket... Ama Türkiye Suriye’ye tek başına bir müdahalede bulunamaz, bulunmayacak.”
“AMERİKA İLE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ PYD YÜZÜNDEN BOZULMAZ”
Prof. Dr. Bağcı, Amerika ile Türkiye ilişkilerinin de PYD yüzünden bozulmayacağını ifade etti.
Hüseyin Bağcı, “Suriye’deki Türkmenlerin durumu çok kötü... Suriye’deki iç savaşta en fazla kaybedenler Türkmenler oldu. Çünkü Suriye politikamızda çok büyük hatalar yapıldı. Bu hataları telafi etmek de şu aşamada mümkün değil.” diye konuştu.
Bölücü terör örgütü PKK’ya yönelik güneydoğuda devam eden operasyonları da değerlendiren Bağcı, şu görüşleri dile getirdi:
“Güneydoğudaki operasyonlar devam edecek. Bu konu Türkiye'nin haklı olduğu noktalardan biridir. Terörizmle mücadelede Türkiye haklıdır. Sorun, sınır dışındaki Kürt hareketleri ile Türkiye'nin nasıl bir iletişim kuracağıdır. Türkiye içerisinde PKK ile mücadele Türkiye devletinin ulusal güvenliği açısından gerekli ve kaçınılmazdır.”