“Parlamenter sistemin süreç içerisinde aksayan tarafları var ise ihtiyaç hissedilmeyen tarafları var ise bunlar mutlaka gözden geçirilmeli, parlamenter sistem güçlendirilmeli ve yolumuza böyle devam etmeliyiz.”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak muhalefet partilerinin liderlerini ziyaret etti.
MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi de TBMM’deki makamında ziyaret eden Başbakan Davutoğlu; Anayasa, içtüzük, reformlar, terörle mücadele, Rusya ve Suriye krizi konularında da bilgi vererek MHP’nin görüşlerini aldı. Görüşmenin büyük bölümünü Anayasa değişikliklerine ilişkin öneriler oluşturdu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Oktay Öztürk; görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Asıl konu, Anayasa değişikliği ve buna bağlı olarak 31 Mart’ta neticelenmesi gereken Avrupa Birliği uyum yasalarıyla ilgili reformların konuşulması… Bu konular üzerinde fikir teatisinde bulunuldu. Anayasa noktasında, 2011 yılından itibaren MHP’nin de öncülük yaparak teklif ettiği bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Bu komisyonun çalışmaları neticesinde 60 madde üzerinde anlaşılmıştı. Şimdi bizim teklifimiz; sanki süreç devam ediyormuşçasına mutlaka Anayasa’da değişiklik süreci başlatılmalı; başlangıçta 2011 yılındaki devam ediyormuş gibi, bu 60 madde üzerinde çalışılıp anlaşılmış gibi, 61. madde gündeme gelip üzerinde konuşulmalı. Sayın Başbakan tarafından da bu kabul gördü. İçtüzük’teki değişiklikler de gündeme geldi. İçtüzük’le ilgili de bir komisyon çalışması vardı. Onun da kaldığı yerden devam etmesi noktasında teklifler oldu. Temennilerde bulunuldu. ‘Parlamenter sistemin süreç içerisinde aksayan tarafları var ise ihtiyaç hissedilmeyen tarafları var ise bunlar mutlaka gözden geçirilmeli, parlamenter sistem güçlendirilmeli ve yolumuza böyle devam etmeliyiz.’ düşüncesini ortaya koyduk. Sayın Başbakan tabii ki bu noktada 'Hayır, parlamenter sistem olmaz.' gibi bir tabir kullanmadı ama başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini, parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini, bunun yerine başkanlık sistemini önerdiklerini, bunun tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik.”
Öztürk; görüşmede, komisyon kurularak parlamentoda bulunan bütün partilerin eşit şekilde temsil edilmesinin kararlaştırıldığını kaydederek şöyle devam etti:
"Onlar daha önceki tecrübeyi de dikkate alarak önü açık olmamasını istediler. ‘6 ayda biterse gibi iyi olur.’ düşüncesindeler… Tabii bu komisyon kurulur ise çalışmaları sırasında komisyon kendisi buna karar verir diye ifade ettik, biz. Anayasa değişikliği söz konusu olduğu vakit hassasiyetimizin olduğu noktalar da gündeme getirildi. Sayın Başbakan bu noktalarda herhangi bir sıkıntının olmadığını ifade etti. Biz Anayasa’nın problemlere çözüm getirmesini isterken devletin çözülmesine sebebiyet verebilecek adımların atılmasının karşısında olduğumuzu ifade ettik.”
Öztürk; Başbakan Davutoğlu’nun, bundan sonra sürece HDP’nin de dâhil edilmesini önerdiğini, kendilerinin de parlamentodaki bütün partilerin eşit sayıda iştirak edebileceği bir komisyon kurulması görüşünü dile getirdiklerini ifade etti.