CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik ÖZTRAK: “RUSYA’NIN KRİZİ TIRMANDIRMA GAYRETİ İKİ ÜLKEYE DE ZARAR VERİYOR”

15 Ocak 2016 17:57
Okunma
931
  CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik ÖZTRAK: “RUSYANIN KRİZİ TIRMANDIRMA GAYRETİ İKİ ÜLKEYE DE ZARAR VERİYOR”

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türkiye’nin Rusya ile ciddi bir ihtilaf yaşadığını vurgulayarak “Rusya’nın egemenlik haklarımızı ihlal etmesini elbette kabul etmeyiz. Türkiye egemen bir ülke olarak haklarını arayacak ve koruyacaktır. Bunda hiçbir şüphe yoktur. Ancak Rus uçağı düşürüldükten sonraki sürecin iyi yönetildiğini söylemek de mümkün değildir.” dedi.
Dergimize değerlendirmelerde bulunan Öztrak, tıpkı Musul’a asker gönderme meselesinde olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı makamı ile Başbakanlık’ın düşürülen Rus uçağı konusunda birbirlerinden rol çalma kaygısına düştüğünü belirtti.
Öztrak, dış politikanın ulusal olması ve iç politika malzemesi hâline getirilmemesi gerektiğini hatırlatarak şunları kaydetti:
“Dış politika iki şeyi kaldırmaz. Bunlardan ilki basiretsizlik yani hesap kitapsızlık, ikincisi ise maceraperestliktir. Dış politikanın kaldıramayacağı bu iki hatanın bedeli çok ama çok ağır olur. Dış politikadaki hataların bedelini bir kuşak ödemez. Birkaç nesil birden öder. Cumhuriyet’i kuran kuşaklar, bunun acısını çok iyi bildiği için dış politikamızı sağlam bir ilkeyle çapalamıştır. Bu ilke “Yurtta barış, dünyada barış!” ilkesidir. Bu ilke sayesinde Türk dış politikası başka ülkelerin egemenlik, toprak bütünlüğü ve siyasal bağımsızlıklarına saygıyı içselleştirmiştir.
Faik Öztrak; Türkiye’nin, Suriye ve Irak gibi farklı kimlikleri bünyesinde barındıran komşu ülkelere dönük dış politikasının ölçülü ve dengeli olması gerektiğini vurguladı.
Öztrak, “Bu, sadece o ülkelerin değil, hem Türkiye’nin hem de bölgemizin güvenliği ve istikrarı için gereklidir. Ancak Türkiye’yi yöneten bu zevatın kibri akıllarının önüne geçmiş durumdadır.” dedi.
Bugün gelinen noktada Rus hükûmetinin yaşanan krizi kontrolsüz bir biçimde genişlettiğini ifade eden Öztrak, şu görüşlere yer verdi:
“Spordan, ekonomiye; askerî iş birliğinden turizme kadar pek çok alanda Rusya ile ilişkiler âdeta donma noktasına gelmiştir. Rusya sadece Doğu Akdeniz’de değil, Ege ve Marmara’da da bayrak göstermeye çalışmaktadır. Bunları hoşgörüyle karşılamak mümkün değildir. Rus hükûmetinin krizi tırmandırma gayretleri sadece Türkiye’ye değil, Rus ekonomisine de zarar verir. Bunun faturasını, her iki ülkenin vatandaşları refah kaybı olarak öder. Bakın bizim hesaplarımıza göre Rusya’nın ticaret ve turizmi engellemeye dönük kararlarının Türk ekonomisine maliyeti, bavul ticareti de dâhil, en az 8,5 milyar doları bulacak. Boru hatlarında bakım, arıza denerek kesilebilecek Rus gazının üretim üzerinde yaratacağı maliyetleri düşünmek istemiyorum bile. Yine Suriye’den gelen göçmenler için bugüne kadar harcanan paranın 9 milyar doları bulduğunu bizzat Cumhurbaşkanı söyledi. Irak’ta iş yapan müteahhitlerimizin sıkıntılarının çok büyük olduğunu biliyoruz. Dış politikada yapılan hataların faturası vatandaşımızın işine aşına çıkmaya başlamıştır.”
“Ateş çemberine dönmüş coğrafyamızda tüm ülkeleri kendine karşı hâle getirmeyi başaran Cumhurbaşkanının ve partisi AKP’nin bu yönetim anlayışıyla Türkiye bir 4 yıl daha nasıl yönetilecek?” diye soran Faik Öztrak şöyle devam etti:
“Açıkçası ben ciddi kaygılar taşıyorum. Bugün Suriye ve Irak’ta yaşananlar Türkiye’ye de bulaşmaktadır. Bu bölgelerdeki vekâlet savaşları Türkiye’ye ithal edilmeye çalışılmaktadır. Bugüne kadar kimlik siyaseti yaparak oy devşirmeye çalışanların da bu bölgede buna elverişli bir zemin oluşmasına katkı verdikleri unutulmamalıdır. Hem genel Başkanımız bu hafta grup toplantısında yaptığı konuşmada, hem de parti sözcümüz dün yaptığı basın açıklamasında bu konudaki partimizin görüşlerini açıkladılar.”